Razboiul rece al lui Dodon cu Romania

Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 19:18
9627 citiri
Razboiul rece al lui Dodon cu Romania
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Proaspatul presedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, isi incepe mandatul, dupa cum a si promis, cu un "razboi" pentru apararea statalitatii moldovenesti, pe care o vede amenintata in primul rand de Romania si UE.

Intai schimba limba de pe pagina web a presedintiei din "romana" in "moldoveneasca", scoate drapelul Uniunii Europene de pe sediul presedintiei cu tot cu suport, retrage cetatenia moldoveneasca fostului presedinte al Romaniei, Traian Basescu, invocand incalcari de procedura, cere revocarea din functie a ambasadorului Republicii Moldova la Bucuresti, pentru declaratiile facute in presa pe marginea acestui subiect, apoi afirma ca va insista pentru introducerea in scoli a istoriei moldovenesti s.a.m.d.

Aceste actiuni au starnit un val de nemultumiri atat la Chisinau, cat si la Bucuresti, analistii comentand ca acestea vor incita societatea puternic polarizata, dar se vor reflecta si asupra relatiilor cu Romania si UE. Iata cateva dintre opiniile expuse pe acest subiect.

Primii pasi cu stangul

Igor Munteanu, fostul ambasador al R. Moldova la Washington, considera ca actiunile lui Igor Dodon discrediteaza institutia prezidentiala si il descalifica ca presedinte ales intr-un proces electoral democratic si liber, deoarece pentru el conteaza mai mult aprecierile primite pe coridoarele de la Kremlin, decat a fi elementul coagulant de solidaritate interna a cetatenilor R. Moldova.

"O problema a lui Igor Dodon este ca el nu s-a detasat nici psihologic, nici politic, nici institutional de propriul lui partid, iar acesta nu este un partid majoritar, care ar reprezenta toata societatea R. Moldova.

De asemenea, el nu citeste Constitutia si nu intelege ca rolul unui sef de stat este sa creeze un echilibru armonios in societate. El urmareste, de asemenea, 'sa vanda' aceasta tensionare a relatiilor cu Romania pe dimensiunea rusa. Probabil ca el se gandeste ca, cu cat e mai rau in relatia cu Romania, cu atat va fi mai bine cu Moscova.

Eu cred ca pentru opiniile neutre pe care le-a facut ambasadorul Gribincea este total inadecvata o asemenea reactie. Dar logica presedintelui Dodon este diferita de logica ordinara. El este un politician si nu a iesit din aceasta 'suba', in care permanent se afla in piata pentru a chema la schimbare de regim, la razboi total contra altor partide.

Dodon nu este sigur ca ii va reusi sa il retraga (pe ambasadorul Gribincea, n. red.), deoarece aceste decizii se iau in colaborare cu alte puteri ale statului, inclusiv cu Guvernul, iar daca acesta va sustine retragerea diplomatului atunci va aparea inca o problema. Aceasta va insemna ca actualul Guvern nu isi respecta promisiunea de a echilibra nastrusniciile presedintelui Dodon, ci ii joaca cadrilul.

In orice caz, asemenea semnale pot influenta relatiile moldo-romane, pentru ca Dodon isi doreste o moldovenizare a ambasadorilor, ceea ce este un concept politic de inspiratie stalinista. Daca in acest fel Dodon isi intelege rolul, atunci vom asista la o deteriorare fara precedent a calitatii politicii externe a R. Moldova", a declarat Igor Munteanu pentru DW.

Economia bate populismele

Actiunile nechibzuite a lui Igor Dodon sunt contrazise si de statisticile economice cu Romania, care a devenit in ultimii ani principalul partener al Republicii Moldova. Astfel, potrivit datelor oficiale privind evolutia relatiilor comerciale in ultimii 20 ani, se observa o tendinta pozitiva de crestere atat a importurilor, cat si a exporturilor intre cele doua tari.

Astfel, daca in anul 1997 importurile din Romania se situau la nivelul de circa 9% din volumul total al importurilor, atunci in anul 2016 acestea se situeaza la nivel de 14%. Insa cel mai important aspect care demonstreaza consolidarea relatiilor economice cu Romania este volumul exporturilor, care a crescut de la 7% din volumul total al exporturilor in anul 1997 la 25% in anul 2016.

Un impuls in consolidarea relatiilor comerciale intre Bucuresti si Chisinau l-a jucat semnarea Acordului de Asociere si crearea Zonei de comert liber cu UE. De la intrarea in vigoare a Acordului, ponderea exporturilor spre Romania din volumul total al acestora s-a marit cu circa 30%. Mai exact, daca in anul 2013 R. Moldova a exportat in Romania 17% din totalul exporturilor, in anul 2016 a exportat peste 25%.

Majoritatea produselor ce au reusit sa penetreze piata UE din categoria celor supuse cotelor stabilite in Acordul de Asociere au ajuns in primul rand pe piata romaneasca. Vorbim despre fructe - mere si struguri, dar si despre produsele cerealiere, cum ar fi graul, orzul, cereale prelucrate etc.

Adrian Ermurachi, analist la Institutul pentru Politici si Reforme Europene, este de parere ca victoria unui presedinte pro-rus in alegerile prezidentiale din 2016 nu va afecta prea mult relatiile economice moldo-romane.

"Consolidarea relatiilor dintre Republica Moldova si Romania a putut fi remarcata si prin increderea pe care o acorda Guvernul de la Bucuresti pentru Chisinau prin oferirea unui imprumut in conditii avantajoase. Ma refer aici la imprumutul de 150 mln. euro, din care a fost acordata prima transa de 60 mln. euro, transa ce a jucat un rol crucial in acoperirea deficitului bugetar de la sfarsitul anului 2016 si asigurarea unei stabilitati financiare pana la deblocare programelor de suport bugetar din partea UE si Bancii Mondiale.

Un alt obiectiv comun important al guvernelor de la Chisinau si Bucuresti este crearea interconexiunilor energetice. Pentru constructia gazoductului Iasi-Ungheni, guvernul roman, in afara de cheltuielile pentru conducta de pe partea romana, a acoperit si costurile ce urmau a fi asigurate de guvernul Republicii Moldova, in suma de 8,2 mln. euro din bugetul integral de 20,2 mln. euro.

La acestea se mai adauga si alte proiecte educationale si culturale ce au fost finantate in ultimii ani de Guvernul Romaniei. Am in vedere reabilitarea a peste 800 de gradinite, reparatia Salii cu Orga din Chisinau, a Muzeului National de Arta a Moldovei, a Teatrului B.P. Hasdeu din Cahul etc.", a declarat pentru DW analistul.

Frate, frate... da' Moscova ii mai aproape

In pofida dinamicii imbucuratoare in relatia moldo-romana, Igor Dodon isi doreste restabilirea relatiilor cu Federatia Rusa, promisiune, de fapt, facuta in cadrul programului sau electoral. In opinia noului presedinte, relatiile istorice cu Moscova au fost grav afectate in ultimii ani de partidele pro-europene aflate la guvernare.

Astfel, dupa vacanta petrecuta in orasul rus Soci, Dodon urmeaza sa intreprinda, pe 17 ianuarie 2017, o vizita oficiala in capitala Federatiei Ruse. In cadrul acesteia, presedintele moldovean vrea sa discute despre situatia migrantilor moldoveni din Rusia, dar si restabilirea relatiilor economice cu Moscova, care pe parcursul ultimilor ani a impus neintemeiat mai multe embargouri la produsele moldovenesti.

Leonid Litra, cercetator superior la Institutul de Politica Mondiala de la Kiev, este de parere ca vizita lui Igor Dodon la Moscova vine sa confirme, pentru simpatizantii pro-rusi, ca el este consecvent si nu a fost ales in zadar pe valul unor sentimente pro-rusesti.

"Faptul ca Igor Dodon a optat sa faca prima sa vizita oficiala la Moscova are si o incarcatura simbolica, care intr-un fel arata ca punctul de reper in actiunile sale va fi Kremlinul.

Avand in vedere si componenta delegatiei oficiale, pare ca aceasta vizita este mai degraba de suflet. Totusi, e foarte greu sa prezici actualmente daca va reusi sa restabileasca relatiile dintre R. Moldova si Federatia Rusa.

Dodon are un avantaj in comparatie cu alti oficiali din Moldova prin faptul ca este un pro-rus declarat. Insa, aceasta nu ii va asigura in niciun caz o misiune usoara. Puterile lui sunt limitate, iar majoritatea parlamentara nu este controlata de el. Mai mult, pentru a restabili relatiile trebuie sa poti oferi ceva in schimb, pentru ca 'Moscova nu crede in lacrimi', iar situatia in care se afla Igor Dodon nu-i ofera prea multe competente.

De asemenea, sa nu uitam ca ex-presedintele comunist Voronin tot a venit pe un val pro-rus, dar a incheiat-o pe un val pro-european", sustine Litra.

In virtutea declaratiilor optimiste ale lui Igor Dodon, se pare ca schimbarea vectorului politicii externe a R. Moldova este o prerogativa certa a noului presedinte, iar actiunile acestuia demonstreaza o clara indepartare de Romania si UE.

Lupta cu "dusmanul extern al tarii" aduce la o polarizare etnica si geo-politica a societatii moldovenesti, precum si la o sustragere a atentiei de la problemele reale ale tarii, la cele inventate pentru a-si mentine popularitatea pe segmentul sau electoral.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Igor Dodon politica Romania, #scenarii Dodon Rusia UE, #Igor Dodon relatii Romania, #Republica Moldova Dodon Romania , #presedinte Republica Moldova