Reactii de la Bucuresti dupa victoria lui Dodon: Incurajari pentru Maia Sandu sa incerce iar peste 4 ani

Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 09:47
3606 citiri
Reactii de la Bucuresti dupa victoria lui Dodon: Incurajari pentru Maia Sandu sa incerce iar peste 4 ani
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialistilor (PSRM), a castigat alegerile din Republica Moldova, in fata Maiei Sandu, candidata proeuropeana a Partidului Actiune si Solidaritate (PAS).

Candidatul PSRM, care a obtinut 52,43% dintre voturi la numararea a 99,76% dintre sufragii, se vedea castigator inca de la inchiderea urnelor. Inainte ca voturile sa fie numarare, acesta i-a transmis rivalei sale sa incerce peste patru ani. Ulterior, el a declarat ca va fi presedintele tuturor, afirmand ca ii respecta pe toti alegatorii, chiar si pe cei din diaspora, care nu au votat cu el.

"Celor care au votat in diaspora in Europa, (eu le transmit ca - n. red.) va stimez pe fiecare, chiar daca ati votat impotriva mea. Eu va stimez votul dvs. pentru ca sunteti cetatenii Republicii Moldova, dar sa stiti ca incepand cu ziua de astazi eu sunt si presedintele dvs. O sa simtiti acest lucru", a transmis Igor Dodon.

Cat despre Maia Sandu, aceasta sustine ca alegerile au fost organizate prost, din moment ce buletinele de vot au fost insuficiente in mai multe sectii de vot din diaspora, insa acuza ca au fost nereguli si in R. Moldova, existand cazuri de cumparare a voturilor sau acte de violenta fata de observatori.

Cum a primit Bucurestiul victoria lui Dodon

In orice caz, Dodon este presedintele ales de moldoveni si cel cu care vor discuta in urmatorii 4 ani politicienii romani. Astfel, reactiile de la Bucuresti nu s-au lasat asteptate.

Vicepremierul Vasile Dincu sustine ca la aceste alegeri, in Republica Moldova "s-a desteptat constiinta nationala", el vazand in votul moldovenilor dorinta tot mai mare de a se apropia de Europa si de Romania.

"Este pentru prima data in istoria Moldovei in care se desteapta constiinta nationala intr-un sens care este cel pe care ni-l dorim si noi. De a aspira la Europa si la o intalnire cu Romania", a declarat Vasile Dincu, la Realitatea Tv.

Acesta e optimist ca, chiar daca de data aceasta moldovenii nu au ales Europa, acesta lucru sigur se va intampla la alegerile urmatoare. "Ceea ce am numit europenism acum sapte ani a fost ingropat de un val de coruptie si de guvernari nereusite", a mai declarat Dincu.

Europarlamentarul Cristian Preda este de parere ca Maia Sandu "a facut o cursa extraordinara" si ca, daca va construi pe temelia din 2016, viitorul va fi al ei. "Bravo, Maia!", a scris Cristian Preda pe Facebook, completand: "S-o sprijinim pentru a castiga alegerile viitoare!".

Si fostul presedinte Traian Basescu, lider PMP, si-a aratat regretul pentru infrangerea Maiei Sandu, acesta scriind pe aceeasi platforma: "Imi pare rau, Maia Sandu, nu atat pentru tine, pentru ca oamenii politici nu starnesc niciodata compasiune, dar imi pare tare rau ca cetatenii Republicii Moldova, prin votul lor, au dat o amanare parcursului european al tarii. Oricum, eu voi continua sa sustin parcursul european si drumul catre UNIREA cu Romania al tarii din stanga Prutului".

Traian Basescu, care recent a obtinut, alaturi de sotia sa, cetatenia moldoveana, a si votat in acest scrutin, in premiera. El si-a exercitat dreptul la sectia de vot de la Ambasada Republicii Moldova de la Bucuresti.

Fostul premier Victor Ponta si-a exprimat opinia pe Facebook cu privire la aceste alegeri, referindu-se insa si la situatia din Romania: "Si pana acum toata Propaganda Sisemului din Romania si toti deontologii fosti 'basisti' deveniti 'iohannisti si ciolonisti' ne intoxicau si manipulau ca in Moldova castiga Maia Sandu, ca Marea Britanie ramane in UE, ca Hillary Clinon bate fara probleme!!!

Astia au inceput sa creada in propriile lor minciuni si sa traiasca in realitatea lor fabricata! Si tot ei ne spun cum ramane Ciolos premier si dupa 11 decembrie - cred ca iar 'nimeresc' pe langa! Adica doar la romani mai tine cu Propaganda!".

Alegerile din Republica Moldova si rezultatul lor sunt plasate in contextul victoriei lui Trump din SUA, al votului pro-Brexit din vara, din Marea Britanie, dar si al victoriei Partidului Socialist in Bulgaria: "In Moldova a castigat detasat Igor Dodon / In Marea Britanie s-a votat pt BREXIT / In SUA a castigat Donald Trump/In Bulgaria azi a castigat functia de presedinte candidatul Partidului Socialist (pro Rusia)!!! ".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Igor Dodon presedinte reactii, #reactii Romania alegeri Modova, #reactii victorie Dododn Moldova , #presedinte Republica Moldova