Partidul lui Igor Dodon cere "conducerii Romaniei sa prezinte scuze", dupa ce Bucurestiul a solicitat Ucrainei sa recunoasca inexistenta limbii moldovenesti

Autor: N.G.
Luni, 21 Iunie 2021, ora 20:52
6017 citiri
Partidul lui Igor Dodon cere "conducerii Romaniei sa prezinte scuze", dupa ce Bucurestiul a solicitat Ucrainei sa recunoasca inexistenta limbii moldovenesti
Igor Dodon, liderul Partidului Socialistilor din Republica Moldova

Partidul Socialistilor din Republica Moldova respinge declaratia ministrului afacerilor externe al Romaniei, Bogdan Aurescu, care, in cadrul unei intalniri cu omologul sau ucrainean, Dmytro Kuleba, a cerut Ucrainei sa recunoasca oficial inexistenta limbii moldovenesti.

"Aceasta nu este nici pe departe prima declaratie ofensatoare din partea oficialilor romani. Amintim ca nu cu mult timp in urma, ambasadorul Romaniei in Moldova, Daniel Ionita, si-a permis o declaratie obraznica la adresa adeptilor identitatii moldovenesti. Dupa cum vedem, aceste declaratii ale domnilor Aurescu si Ionita nu sunt opinii private ale unor persoane, ci reflecta directia clara a politicii externe a Romaniei care urmareste suprimarea identitatii nationale a poporului moldovenesc", se spune intr-un comunicat al Socialistilor, partid condus de fostul presdinte Igor Dodon, citat de adevarul.ro

Socialistii considera ca prin asemenea declaratii "reprezentantii oficiali ai Romaniei scot de pe tara lor respectabila masca si arata adevaratul chip al Bucurestiului oficial."

"Aceste afirmatii, alaturi de actiunile soviniste scandaloase ale miscarii AUR si ale altor forte unioniste din Moldova, marturisesc strategia pe termen lung de absorbtie a Republicii Moldova independente.

Partidul Socialistilor solicita conducerii Romaniei sa-si aduca scuzele oficiale si sa dezavueze declaratiile ministrului afacerilor externe si ambasadorului Romaniei in Republica Moldova. Noi percepem astfel de afirmatii ca fiind ostile si jignitoare fata de poporul moldovenesc si limba moldoveneasca", mai spun socialistii.

Partidul lui Igor Dodon a comunicat ca "etnonimul "poporul moldovenesc" si glotonimul "limba moldoveneasca" au aparut cu cateva secole mai devreme decat definitiile "popor roman" si "limba romana".

#Dodon, #limba moldoveneasca, #Ucraina, #Bogdan Aurescu , #stiri Igor Dodon