Igor Dodon propune un referendum inaintea introducerii proiectului de integrare europeana in Constitutia tarii

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 06:25
3400 citiri
Igor Dodon propune un referendum inaintea introducerii proiectului de integrare europeana in Constitutia tarii
Foto: Facebook/ Igor Dodon

Presedintele moldovean Igor Dodon s-a declarat nemultumit de avizul pozitiv dat, luni, de Curtea Constitutionala proiectului de lege privind introducerea in Constitutie a precizarii referitoare la integrarea europeana ca orientare strategica a tarii, relateaza site-ul deschide.md.

"Decizia de astazi a Curtii Constitutionale confirma inca o data faptul ca aceasta institutie nu este la straja Constitutiei, ci a intereselor guvernarii. CCM a dat aviz pozitiv introducerii obiectivului de integrare europeana in Constitutie, chiar daca art. 5 din Legea Suprema 'Democratia si pluralismul politic', in alin 2. prevede ca 'nicio ideologie nu poate fi instituita ca ideologie oficiala a statului'. Integrarea europeana este viziunea partidului de guvernare si nu poate fi impusa ca ideologie oficiala a statului in Constitutie.

Mai mult ca atat, CC a neglijat totalmente si art. 2 din Legea Suprema 'Suveranitatea si puterea de stat', care, in alin. 2, prevede: 'Nici o persoana particulara, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o alta formatiune obsteasca nu poate exercita puterea de stat in nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai grava crima impotriva poporului'. In cazul de fata, partidul de guvernamant incearca sa foloseasca puterea in numele interesului propriu", a spus Dodon.

Dodon s-a pronuntat pentru organizarea unui referendum in aceasta privinta.

"Numai poporul este in drept sa decida in chestiuni atat de importante cum ar fi introducerea integrarii europene ca norma in Constitutie. De mentionat ca aceasta initiativa, conform legislatiei, poate fi votata doar dupa 6 luni si voi face tot posibilul sa nu se ajunga la adoptarea acesteia de catre Parlament de legislatura actuala", a mai spus presedintele Republicii Moldova.

In schimb, presedintele Parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu, a salutat avizul Curtii Constitutionale. "Singurul model prin care credem noi ca se poate dezvolta rapid si calitativ Moldova este modelul Uniunii Europene. Includerea in Constitutie a obiectivului de integrare europeana garanteaza un sistem democratic si cu sanse egale de succes pentru fiecare cetatean", a spus Candu.

Curtea Constitutionala din Republica Moldova a decis, luni, ca proiectul de modificare a Constitutiei care prevede in textul Legii supreme integrarea europeana ca orientare strategica a tarii poate fi adoptat de catre Parlament, relateaza site-ul Radio Chisinau.

"Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Constitutiei poate fi adoptat dupa cel putin sase luni de la data prezentarii initiativei de modificare a Constitutiei. Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei cai de atac. Intra in vigoare la data adoptarii si se publica in Monitorul Oficial al Republicii Moldova", a anuntat Curtea Constitutionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Dodon referendum integrare europeana, #Igor Dodon presedinte Moldova , #stiri Igor Dodon