UPDATE VIDEO Protest la Chisinau, sute de persoane au raspuns la apelul Maiei Sandu. Tribuna centrala a Parlamentului, blocata

Joi, 03 Decembrie 2020, ora 11:32
5771 citiri
UPDATE VIDEO Protest la Chisinau, sute de persoane au raspuns la apelul Maiei Sandu. Tribuna centrala a Parlamentului, blocata
FOTO: Captura video

Sute de persoane s-au adunat in fata Parlamentului din Chisinau joi, 3 decembrie, la apelul presedintelui ales, Maia Sandu. Multimea se opune proiectului lui Igor Dodon prin care se doreste reducerea atributiilor noului presedinte. Socialistii vor sa transfere Serviciul de Informatii si Securitate din subordinea Presedintiei, in subordinea Parlamentului.

UPDATE 11.15

Deputatii fractiunilor PAS si Platforma DA au blocat tribuna centrala a Parlamentului. "Rusine", au scandat acestia. Presedinta Legislativului, Zinaida Greceanii, a anuntat imediat o pauza de 30 de minute.

"In contextul incalcarilor grave ale Regulamentului Parlamentului, noi suntem nevoiti sa recurgem la alte metode de a bloca acest "bizpridel" (n.r. dezmat)", a declarat presedintele fractiuni Platforma DA, Alexandru Slusari, nemultumit ca toate propunerile venite din partea celor doua fractiuni nu au fost sustinute.

Manifestantii adunati in fata Parlamentului cer alegeri parlamentare anticipate. Potrivit adevarul.ro, ei scandeaza "Jos mafia!", "Jos socialistii" etc. In fata protestatarilor si-au facut prezenta mai multi deputati PAS, precum Oazu Nantoi, Vladimir Bolea si Lilian Carp.

Majoritatea celor prezenti poarta masti, iar distantarea sociala nu se respecta in mod corespunzator, anunta agora.md.

Sedinta Parlamentului, care are loc joi dimineata, are pe ordinea de zi aprobarea in prima lectura a proiectului de lege privind bugetul de stat si aprobarea proiectelor privind politica bugetar-fiscala.

Aprobarea in doua lecturi a legii privind transferul SIS de la Presedintie catre Parlament. Socialistii isi motiveaza decizia de a transfera SIS-ul de la Presedintie catre Parlament prin faptul ca Maia Sandu detine si cetatenia Romaniei, ceea ce ar fi un pericol la adresa securitatii statului. De asemenea, acestia sustin ca declaratiile Maiei Sandu din ultima perioada, cu referire la Transnistria, ii face sa creada ca ea si-ar dori destabilizarea situatiei din tara.

Presedintele ales, Maia Sandu, a anuntat un protest pentru ziua de joi, 3 decembrie, ora 10.00, in fata Parlamentului, dupa ce socialistii lui Igor Dodon au inregistrat un proiect de lege prin care vor sa transfere Serviciul de Informatii si Securitate din subordinea Presedintiei, in subordinea Parlamentului. Maia Sandu a declarat ca actiunea lui Dodon este un abuz, iar dansa va ataca aceasta lege la Curtea Constitutionala.

#miting Chisinau, #maia sandu, #protest Chisinau, #Igor Dodon , #stiri Igor Dodon
Comentarii