Peste 6 milioane de euro din Granturi norvegiene pentru mărirea eficienței intervențiilor în caz de dezastre

Duminica, 13 Octombrie 2024, ora 10:00
1037 citiri
Peste 6 milioane de euro din Granturi norvegiene pentru mărirea eficienței intervențiilor în caz de dezastre
Antrenament derulat de Inspectoratul General de Situații de Urgență pentru o misiune de salvare în condiții dificile FOTO: igsu.ro

Într-o lume marcată de riscuri tot mai complexe și amenințări la adresa securității, pregătirea adecvată și reacția promptă a forțelor de intervenție sunt esențiale pentru protejarea vieților și a bunurilor.

Din acest motiv, proiectul “Creșterea rezilienței la dezastre prin îmbunătățirea pregătirii pentru misiuni de căutare - salvare și asanare a muniției neexplodate - Resilience” și-a propus îmbunătățirea semnificativă a pregătirii și capacității forțelor de intervenție din România, în special în ceea ce privește misiunile de căutare - salvare și asanare a muniției neexplodate.

Proiect susținut de Mecanismul Financiar norvegian

Cu un buget de peste 6 milioane de euro și o durată de implementare de 60 de luni, proiectul a fost susținut de Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 în cadrul Programului Afaceri Interne, fiind implementat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) împreună cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Directoratul pentru Protecție Civilă din Norvegia.

„Există provocări semnificative atât în România, cât și în străinătate. Am observat numeroase situații care necesită intervenții rapide și eficiente, cum ar fi accidentele colective, incendiile complexe și alte categorii de riscuri majore. Aceste incidente subliniază nevoia critică de pregătire și intervenție din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Din aceste motive, a apărut necesitatea implementării acestui proiect, care are ca scop îmbunătățirea capacității de reacție și gestionare a situațiilor de urgență de către IGSU.” a explicat Dr. Raed Arafat, Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență - Ministerul Afacerilor Interne.

Intervenția promptă este decisivă într-o misiune de salvare

În cadrul proiectului, la Ciolpani, a fost dezvoltat un centru de excelență în pregătirea și instruirea forțelor de intervenție, beneficiind de resurse și echipamente de ultimă generație pentru simulări realiste și antrenamente eficiente. De asemenea, s-a pus accent și pe instruirea intensivă a personalului din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

„Ideea acestui proiect a început în urmă cu mai mult de 17 ani, ca urmare a diversificării tipului de misiuni pe care Inspectoratele pentru Situații de Urgență le desfășoară. Practic, sistemele noastre de pregătire nu erau suficient de dezvoltate în comparație cu nevoile de căutare - salvare și asanare a muniției neexplodate. Cea mai importantă nevoie a fost construirea unui poligon dedicat de pregătire, care să ne ajute să participăm și să finalizăm cu succes atât misiunile de pe teritoriul României, cât și misiuni internaționale”, a punctat și Ionel Dinu, Căpitan IGSU.

Formatorii specializați din cadrul centrului de excelență au fost instruiți în Norvegia, unde au beneficiat de cele mai bune practici și tehnici în domeniul căutării - salvării și, la rândul lor, au devenit responsabili de pregătirea și instruirea ulterioară a personalului de intervenție, asigurând o reacție rapidă și eficientă în situații de urgență. Personalul a participat și la acțiuni pirotehnice, dat fiind pericolul reprezentat de muniția neexplodată în zonele afectate de conflicte sau calamități.

Instruirea ofițerilor s-a făcut sub supravegherea partenerilor norvegieni

Prin intermediul acestui proiect, s-au urmărit și concretizat mai multe obiective, printre care se numără și instruirea intensivă a personalului în acțiuni de căutare - salvare și asanare a muniției neexplodate, inclusiv a formatorilor care vor fi responsabili de instruirea ulterioară a personalului IGSU.

De asemenea, s-a reușit și echiparea corespunzătoare a forțelor de intervenție cu echipamente și tehnologii de ultimă generație necesare pentru a face față situațiilor de urgență.

Sute de ofițeri au fost instruiți și specializați

Rezultatele nu sunt deloc de neglijat, ținând cont că s-a asigurat o facilitate de pregătire în domeniul căutare – salvare și asanare a muniției neexplodate formată dintr-un poligon pirotehnic, un poligon de căutare – salvare, inclusiv un turn de instrucție, punct de comandă al acțiunilor și o clădire administrativă (ce dispune de facilități de cazare și săli de clasă pentru organizarea cursurilor).

Resursa umană a beneficiat și ea de această intervenție, astfel că opt traineri români au fost pregătiți de experți norvegieni. Apoi, formatorii specializați au pregătit 30 de cadre ale Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și 120 ofițeri din cadrul IGSU în domeniul căutare – salvare și asanare a muniției neexplodate, iar 160 ofițeri IGSU au fost instruiți în domeniul căutare - salvare.

„Proiectul Resilience a însemnat o îmbunătățire a facilităților de pregătire ISU care ne ajută să fim mai buni în intervențiile noastre. Folosim la capacitate maximă aceste facilități în pregătirea derulată atât la nivelul ISU-urilor județene, cât și la nivelul IGSU. Schimburile de experiență cu partenerii norvegieni și îmbogățirea curriculei au avut de asemenea un rol esențial în dezvoltarea de noi abilități în activitatea noastră”, a declarat Cucu Bogdan, Comandantul Detașamentului de Căutare Salvare și Squad Leader în echipa RO USAR.

Salvatorii se pot antrena acum în condiții speciale

Inițiativa a fost posibilă datorită colaborării strânse dintre Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România și Directoratul pentru Protecție Civilă din Norvegia. Aceste organizații și-au cumulat expertiza și resursele esențiale pentru implementarea eficientă a proiectului și pentru atingerea obiectivelor propuse.

Proiectul “Creșterea rezilienței la dezastre prin îmbunătățirea pregătirii pentru misiuni de căutare - salvare și asanare a muniției neexplodate - Resilience” a reprezentat o inițiativă esențială pentru întărirea capacității de intervenție și reducerea riscurilor în fața dezastrelor și amenințărilor la adresa securității.

Prin investiții în instruire, echipamente și infrastructură, acest proiect și-a dovedit potențialul de a salva vieți și de a contribui la siguranța și protecția comunităților în fața dezastrelor naturale și a altor situații de urgență.

O nouă inițiativă bilaterală a demarat la începutul anului 2024

Misiunile internaționale de asistență tehnică în caz de dezastre și situații de urgență, la care au participat și salvatorii români, au demonstrat, încă o dată, importanța și rolul instruirilor continue și al schimbului de bune practici pentru personalul implicat în activități de căutare și salvare.

Astfel, Resilience a deschis calea unei noi colaborări între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Directoratul pentru Protecție Civilă din Norvegia care își propune să asigure instruirea unui număr de 80 de pompieri din România și Norvegia, pentru a dobândi cunoștințele și deprinderile necesare gestionării într-un mod cât mai eficient o situațiilor de urgență apărute la nivel național, cât și internațional. De această dată inițiativa este finanțată prin Fondul pentru Relații Bilaterale 2014-2021.

Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și 2,8 miliarde de euro pentru perioada de finanțare 2014 - 2021.

Mai multe detalii pe: www.eeagrants.ro și www.eeagrants.org.

Elena Lasconi i-a trimis o scrisoare lui Donald Trump: "Nu sunt candidatul lui Soros. / Rusia încă se joacă cu România"
Elena Lasconi i-a trimis o scrisoare lui Donald Trump: "Nu sunt candidatul lui Soros. / Rusia încă se joacă cu România"
Candidatul USR la Preşedinţie Elena Lasconi i-a trimis președintelui ales SUA Donald Trump o scrisoare deschisă sâmbătă, 7 decembrie. Lidera partidului se declară ”candidatul tuturor...
Economia României, imediat după amânarea alegerilor. „Va fi important să arătăm că suntem la fel de capabili ca orice altă țară să răspundem amenințării unui război hibrid”
Economia României, imediat după amânarea alegerilor. „Va fi important să arătăm că suntem la fel de capabili ca orice altă țară să răspundem amenințării unui război hibrid”
După decizia Curții Constituționale de vineri, 6 decembrie, privind anularea completă a alegerilor prezidențiale din 2024, Bursa de Valori București a înregistrat o creștere pronunțată,...
#igsu, #granturi norvegiene, #eficienta interventii , #stiri sociale
  1. Rebelii sirieni au capturat capitala. Bashar al-Assad a fugit din Damasc după 25 de ani de autocrație și represiune
  2. Serviciile secrete britanice reduc lupta împotriva terorismului pentru a combate amenințările Rusiei
  3. Activisti de extremă-dreapta din Germania, prezenți la reședința lui Donald Trump din Florida în ziua alegerilor din SUA
  4. Povestea românului plecat în Bolivia care a ajutat sute de oameni cu nevoi speciale. Ghiță a adoptat 11 copii: ”Cea mai importantă lecție este sa fii om”
  5. China și Rusia complotează pentru un control militar asupra Arcticii, avertizează Pentagonul
  6. Republica Dominicană confiscă peste 9 tone de cocaină. Drogurile erau destinate Europei
  7. Vladimir Putin nu pare capabil să-l pe salveze pe Bashar al-Assad, în timp ce regimul sirian se prăbușește. Rebelii sunt la 20 de kilometri de Damasc
  8. Trump, Zelenski și Macron s-au întâlnit la Paris. Anunțul președintelui ucrainean: „Pacea prin forță superioară este posibilă” VIDEO
  9. Patriarhia face apel la preoți și credincioși să nu participe la protestele anunțate duminică. "Biserica promovează pacea şi unitatea, nu dezbinarea"
  10. Turiști blocați în zăpadă pe munte, recuperați de salvamontiști. Pericolul declanşării avalanşelor este de gradul 4 din 5 VIDEO