Descoperire memorabilă de acum 1.600 de ani: Cea mai veche dovadă despre existența lui Iisus Hristos

Sambata, 15 Iunie 2024, ora 01:06
8205 citiri
Descoperire memorabilă de acum 1.600 de ani: Cea mai veche dovadă despre existența lui Iisus Hristos
S-a descoperit cea mai veche dovadă privind existența lui Iisus Hristos FOTO / captură WP

Relatările istorice și arheologice despre viața lui Iisus Hristos sunt destul de puține, ținând cont că Fiul lui Dumnezeu a trăit în urmă cu două milenii. Acum s-a descoperit ceea ce se crede a fi cea mai veche dovadă a existenței lui Iisus Hristos, într-un document vechi de 1.600 de ani, care a stat neobservat la o universitate germană.

La mai bine de un mileniu și jumătate după ce a fost scris, cercetătorii cred că fragmentul de papirus nu este o notă obișnuită, ci cea mai veche copie scrisă supraviețuitoare a unei Evanghelii, care detaliază copilăria lui Isus, potrivit The Washington Post.

Lajos Berkes de la Universitatea Humboldt din Berlin și Gabriel Nocchi Macedo de la Universitatea din Liège din Belgia, doi papirologi, datează manuscrisul din secolul al IV-lea sau al V-lea, potrivit unui comunicat de presă.

Fenomenul ”apocaliptic” creează groază: ”Este devastator pentru întreaga lume”, de la Londra în Italia, New York și Maldive

Ei au descifrat fragmentul și l-au identificat ca fiind un pasaj din Evanghelia copilăriei după Toma, un apocrif biblic - sau o lucrare din afara canonului scripturii acceptat - despre care se crede că a fost scrisă inițial în secolul al II-lea d.Hr. Asta îl face cea mai veche copie existentă a acelei Evanghelii.

Fragmentul este „de un interes extraordinar pentru cercetare”, a spus Berkes în declarație, menționând că oferă „noi perspective asupra transmiterii textului”. Nocchi Macedo a spus că confirmă evaluările conform cărora Evanghelia lui Toma din copilărie a fost scrisă inițial în greacă.

După ce cercetătorii au observat cuvântul „Iisus” în document, l-au decodat „literă cu literă și și-au dat seama rapid că nu poate fi un document de zi cu zi”, a spus Berkes. Termenii cheie, inclusiv „cântări” și „ramuri”, le-au permis să-l compare cu alte texte creștine timpurii și să-l identifice ca o copie timpurie a Evangheliei copilăriei după Toma. Scrierea stângace a manuscrisului a fost mult timp văzută ca un semn că era un document nesemnificativ, dar acum cercetătorii cred că a fost creat ca un exercițiu la o școală sau la mănăstire.

Descoperire înfiorătoare. Cel mai periculos loc, unde ar lovi un cataclism de 9 grade: Totul este inevitabil

Apocrifele biblice, din grecescul apokryphos sau lucrări „ascunse”, sunt povești care nu au ajuns în Biblie, dar au fost citite pe scară largă în antichitate și Evul Mediu, notează experții. În timp ce sectele creștine nu sunt de acord cu privire la statutul și amploarea apocrifelor, ele au fost mult timp studiate, oferind context pentru înțelegerea fundalului Noului Testament, potrivit Centrului pentru Apologetică, Burse și Educație Creștină din Australia.

Michael Zellmann-Rohrer, un papirolog la Universitatea Macquarie din Sydney, care studiază religia și magia antică, a numit decodificarea fragmentului o „descoperire incitantă”.

„Aici avem încă un martor asupra diversității scripturilor creștine înainte de dezvoltarea unui canon fix”, a spus el, menționând că acesta oferă și „o privire detaliată asupra formei în care un astfel de text necanonic a fost copiat și citit în Antichitatea târzie.”

Avertisment dur: Dacă ai luat așa ceva înaintea zborului cu avionul, asta te poate ucide

Certitudinea este „dificilă atunci când se confruntă cu texte fragmentare precum papirusurile”, a adăugat el, dar a numit identificarea propusă „foarte probabilă”. El observă că, deși nașterea lui Iisus este deja relatată în Evangheliile canonice, aceasta este „cea mai veche înregistrare manuscrisă care atestă în detaliu copilăria lui Iisus”.

Se crede că cuvintele de pe fragment fac parte dintr-o poveste în care Iisus la 5 ani se joacă lângă un pârâu și modelează lut pe care îl găsește în noroi, pentru a crea vrăbii. Când Iosif îl certa și îl întreba de ce face asta în Sabat (în ziua de odihnă), Iisus bate din palme și figurinele prind viață.

Zellmann-Rohrer a spus că spiritul ludic al episodului, afirmația lui Iisus de creare de viață dintr-o substanță neînsuflețită și „textura relației dintre Iisus și Iosif” adaugă „în mod semnificativ la imaginea copilăriei lui Iisus pe care o avem din Evangheliile canonice.”

Opulența unui bugetar de lux. Toni Greblă încasează 4 pensii speciale și salariu de premier
Opulența unui bugetar de lux. Toni Greblă încasează 4 pensii speciale și salariu de premier
Trai de „nabab" pentru Toni Greblă, angajat de lux la stat. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) are nu mai puţin de patru pensii speciale, pe lângă salariul de demnitar,...
Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Sebastian Burduja (PNL) este principalul vinovat pentru „creșterea necontrolată a prețurilor energiei", este convins George Simion (AUR). Potrivit liderului din opoziție, Guvernul PSD+PNL a...
#Iisus Hristos, #Iisus hristos descoperire, #iisus hristos biblie, #Biblie, #Biblie Dumnezeu, #Evanghelii, #existenta iisus , #stiri externe
  1. ”A murit ca un erou”. Cine este bărbatul ucis la mitingul în care a fost atacat Donald Trump
  2. Haos în Gara de Nord. Cât de mult au ajuns să întârzie trenurile: „Nici măcar nu-și cer scuze" FOTO
  3. Prima reacţie a Melaniei Trump, după tentativa de asasinat asupra soţului ei: „Un monstru”
  4. Ce ar putea urma în SUA, după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. ”Confirmă alegătorilor ideea că ceva este fundamental greşit”
  5. Accident grav pe DN1. Șoferul s-a lovit de capul podului. Doi adulţi şi un minor au fost răniți
  6. ANPC a închis toate restaurantele insalubre verificate pe litoral. Unii patroni au sărit la scandal: „Agresivitate față de echipele de control”
  7. Zile „de foc” în România. ANM anunță un nou record de temperatură. Cât va mai dura valul de căldură
  8. Americanii au reconstituit scena atacului armat împotriva lui Donald Trump. Cum s-a petrecut totul în realitate FOTO
  9. Un fost maior KGB sugerează cine ar fi în spatele tentativei de asasinat asupra lui Trump. ”Cum pot vorbi despre pantof?” VIDEO
  10. Victime ale caniculei. Trei persoane, care nu fac parte din categoria „vârstnicilor”, răpuse de temperaturile ridicate. Avertismentul medicilor