IKEA retrage un tip de lampa care poate provoca incendii

Marti, 17 Iunie 2008, ora 16:25
2999 citiri
IKEA retrage un tip de lampa care poate provoca incendii

Magazinul IKEA Bucuresti a vandut, de la data deschiderii si pana in mai 2008, 564 lampi cu clema Femton, produs ce urmeaza a fi insa retras de pe piata din cauza unor probleme de siguranta, fiind suspectate ca se supraincalzesc.

Potrivit reprezentantilor IKEA, Consiliul national suedez pentru siguranta in domeniul electricitatii SNESB (Swedish National Electricity Safety Board) a testat lampa Femton si a ajuns la concluzia ca modul in care este construita lasa loc riscului de supraincalzire, informeaza Newsin.

"Cu toate ca lampa este comercializata din 2004, nici un magazin IKEA nu a primit vreo sesizare din partea clientilor cu privire la producerea unor incidente cauzate de supraincalzirea corpului de iluminat Femton. Intrucat siguranta clientilor este prioritara pentru IKEA, lampa Femton va fi retrasa momentan de pe piata, ca masura de precautie", se arata intr-un comunicat al companiei.

Lampa cu clema Femton are trunchiul flexibil pentru a permite orientarea luminii in directia dorita. Testele efectuate de SNESB, asa-numitele teste in caz de "utilizare anormala", au analizat folosirea lampii in situatii extreme, cum ar fi fixarea foarte aproape de o suprafata care se poate supraincalzi.

Testele au aratat ca rigiditatea trunchiului flexibil poate varia usor de la o lampa la alta, ceea ce inseamna ca unele lampi Femton ar putea fi fixate cu becul foarte aproape de suprafata pe care se prinde clema. Masurand temperatura acestor suprafete dupa o expunere indelungata, s-a ajuns la concluzia ca acestea se pot supraincalzi, prezentand riscul unui incendiu.

Lampa cu clema Femton este produsa in China si a fost vanduta incepand din 2004 in Europa, Asia si Australia. O alta versiune a lampii Femton se vinde in America de Nord. Aceasta versiune nu va fi retrasa de pe piata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#ikea, #lampa, #clema Femton, #retrtagere , #Bucuresti