IKEA neagă acuzațiile Greenpeace: "Fără excepţii, nu acceptăm utilizarea de lemn din păduri virgine"

Joi, 11 Aprilie 2024, ora 17:06
1973 citiri
IKEA neagă acuzațiile Greenpeace: "Fără excepţii, nu acceptăm utilizarea de lemn din păduri virgine"
IKEA subliniază că nu acceptă lemn provenit din pădurile protejate de lege FOTO Pixabay

IKEA a declarat joi, 11 aprilie, că nu acceptă utilizarea de lemn provenit din păduri virgine şi cvasi-virgine, protejate de lege, în produsele companiei şi respinge acuzaţiile Greenpeace precizând că acestea creează confuzie prin interpretarea diferită a noţiunilor de "păduri mature" şi "păduri cu caracter primar".

Organizația de mediu a publicat miercuri, 10 aprilie, un raport prin care susținea că o parte dintre furnizorii lanțului de magazine își obțin materia primă din pădurile seculare ale României.

"Am analizat atent raportul Greenpeace pentru România, publicat pe 10 aprilie, şi suntem în dezacord complet faţă de modul în care Ikea este reprezentată în acest studiu, în care se susţine faptul că lemnul din pădurile virgine şi cvasi-virgine, protejate de lege, ajunge în piesele de mobilier Ikea. Fără excepţii, nu acceptăm utilizarea de lemn provenit din păduri virgine şi cvasi-virgine, protejate de lege, în produsele noastre", se arată într-o reacţie a companiei transmisă la solicitarea Agerpres.

În context, retailerul suedez arată că este necesară o protecţie susţinută, din partea tuturor, pentru a evita deteriorarea naturalităţii pădurilor şi a biodiversităţii şi menţionează că a încurajat un dialog deschis şi transparent pe această temă.

"Prin urmare, respingem acuzaţiile prezentate în raport, întrucât informaţiile expuse creează confuzie prin interpretarea diferită a noţiunilor de "păduri mature" şi "păduri cu caracter primar". Raportul Greenpeace sugerează că vârsta arborilor este singurul criteriu pentru a defini pădurile virgine. Cu toate acestea, există mai multe criterii pentru definirea pădurilor virgine, vârsta fiind doar unul dintre acestea. Conform legislaţiei aplicabile în România şi standardului FSC de certificare a managementului forestier, criteriile de identificare a pădurilor virgine şi cvasi-virgine includ, dar nu se limitează la nivelul de perturbare sau management, compoziţia speciilor din arboret, prezenţa tuturor stadiilor de dezvoltare ale pădurii, proporţia arborilor aflaţi la limita fiziologică de vârstă, prezenţa lemnului mort în toate stadiile de descompunere şi altele", a explicat sursa citată.

Potrivit IKEA, pădurile virgine şi cvasi-virgine reprezintă o categorie de păduri cu valoare ridicată de conservare (PVRC) iar protecţia acestora face parte din cerinţele codului de conduită al furnizorilor companiei (IWAY) privind silvicultura.

"Deoarece lemnul nostru este certificat FSC, toate lanţurile de aprovizionare şi pădurile sunt supuse unor verificări anuale de către organismele de certificare acreditate de FSC - audituri ale lanţului de custodie şi ale managementului forestier. În plus faţă de aceste audituri, IKEA efectuează anual mai multe audituri forestiere şi audituri ale lanţului de aprovizionare cu lemn", se mai arată în documentul transmis de companie.

Organizaţia de mediu Greenpeace a acuzat miercuri retailerul suedez că este implicat în distrugerea pădurilor străvechi din România pentru producţia de mobilier.

O investigaţie a organizaţiei a descoperit că lemn din păduri străvechi, inclusiv păduri din Munţii Carpaţi, este utilizat de compania suedeză la producţia de mobilier. Mai mulţi producători externi care lucrează pentru IKEA ar utiliza lemn din aceste păduri valoroase. Potrivit Greenpeace, 30 de produse de la aceşti furnizori au fost descoperite în magazinele de mobilă din 13 ţări.

"IKEA se aprovizionează cu lemn provenit din ultimele păduri naturale ale Carpaţilor româneşti, incluzând păduri din situri protejate Natura 2000, conform raportului. O nouă investigaţie Greenpeace publicată astăzi dezvăluie cum şapte producători ai produselor populare IKEA, precum umeraşele Bumerang, scaunele Ingolf, patul pentru bebeluşi şi cadrul de pat pentru copii Sniglar sunt legate de distrugerea pădurilor cu o mare valoare de conservare. Cel puţin 30 de tipuri de astfel de produse ale acestor producători au fost găsite în magazine IKEA din 13 ţări: Austria, Belgia, Cehia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Israel, Marea Britanie, Polonia, România şi Suedia. Greenpeace solicită IKEA să devină parte din soluţie, în loc să participe activ înrăutăţind criza climatică şi a biodiversităţii", se precizează într-un comunicat al organizaţiei remis miercuri Agerpres.

Greenpeace spune că echipele sale au urmărit traiectoria lemnului provenit de la pădurile din România până pe rafturile magazinelor IKEA utilizând certificatele de tăiere, imagini din satelit şi depozitele de cherestea. Activiştii Greenpeace intenţionează să predea miercuri rezultatele analizelor lor către cartierul general al IKEA din Germania, de la Hofheim am Taunus.

Quarterly Report - Editia 4

Samsung Galaxy Z Fold 6 Slim: Noi specificații dezvăluite. Ce va oferi smartphone-ul
Samsung Galaxy Z Fold 6 Slim: Noi specificații dezvăluite. Ce va oferi smartphone-ul
Zvonurile despre noile modele Samsung Galaxy Z Fold 6 Ultra și Z Fold 6 FE au circulat de ceva vreme, iar acum a apărut informația despre o posibilă variantă suplimentară, denumită Samsung...
Spotify renunță complet la Car Thing, dispozitivul pentru mașini
Spotify renunță complet la Car Thing, dispozitivul pentru mașini
Spotify a decis să înceteze definitiv producția și suportul pentru Car Thing, playerul muzical pentru mașini, la mai puțin de un an de la lansarea sa. Utilizatorii au început să primească...
#ikea, #Greenpeace, #paduri taiate romania, #paduri Greenpeace Romania, #mobila , #paduri