Fondatorul Ikea, cel mai bogat din Europa - Bloomberg

Luni, 05 Martie 2012, ora 19:19
3017 citiri
Fondatorul Ikea, cel mai bogat din Europa - Bloomberg
Foto: Bloomberg

Imperiul de retail Ikea, pe care Ingvar Kamprad l-a infiintat in urma cu 70 de ani, este evaluat la peste 40 miliarde de dolari, iar aceasta afacere l-a facut cel mai bogat om din Europa.

Evaluarea se bazeaza pe raportul anual de performanta financiara al companiei, care a anuntat ca a inregistrat un profit net de aproape 3 miliarde de euro in 2011, in crestere cu 10,3%, iar veniturile au avansat cu 6,9%, la 25,17 miliarde de euro, noteaza Bloomberg.

Kamprad a refuzat sa comenteze aceste rezultate, iar reprezentantii sai au spus ca el nu este proprietarul companiei, deoarece a renuntat la pachetul de actiuni in anii '80.

"Ingvar Kamprad nu este interesat de bani, iar acest lucru este clar din modul in care el a realizat structurarea actionariatului", a declarat un purtator de cuvant.

In 1982, omul de afaceri a donat pachetul sau de actiuni fundatiei infiintate de el, Stichting Ingka Foundation, care detine compania Ingka Holding, care controleaza magazinele Ikea din 26 de tari.

Sapte ani mai tarziu, el a infiintat o alta fundatie, Interogo, patronata de familia sa, cu sediul in Liechtenstein, care detine marca inregistrata si drepturile intelectuale.

Desi aceste fundatii au fost destul de contestate, pe motiv ca nu se percep taxe, reprezentantii companiei au precizat ca nu este nimic ilegal.

"Scopul fundatiei este de a reinvesti fondurile in afaceri si sa adune rezerve pentru zile negre. Un alt scop al nostru este cel filantropic", a declarat purtatorul de cuvant al Fundatiei Interogo.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#patron Ikea cel mai bogat, #averepatron Ikea, #avere fondator Ikea, #avere Ingvar Kamprad, #avere Ingvar Kamprad patron Ikea, #Ingvar Kamprad patron Ikea , #mobila