IKEA a sistat investitia in fabrica de mobila de la Gura Humorului

Duminica, 28 Septembrie 2008, ora 10:11
5558 citiri
IKEA a sistat investitia in fabrica de mobila de la Gura Humorului

Construirea unei fabrici de mobila din orasul Gura Humorului, judetul Suceava, a fost sistata de concernul suedez IKEA.

Investitiile au fost oprite momentan din cauza ca studiile efectuate pana in prezent nu sunt promitatoare pentru a continua, a anuntat directorul Departamentului de informatii din compania Swedwood International, din cadrul concernului IKEA, Ingrid Steen, informeaza Monitorul de Suceava.

La sfarsitul lunii mai 2006, conducerea IKEA aproba investitia de 45 de milioane de euro de la Gura Humorului, orasul fiind selectat dupa analiza mai multor locatii din tara. Din cele 28 de hectare, cat ar fi trebuit sa aiba noua unitate de productie, opt urmau sa fie achizitionate de la proprietari particulari, iar 20 au fost puse la dispozitie de municipalitate. Insa primaria nu a fost dispusa sa vanda cele 20 de hectare.

Se pare ca IKEA a investit deja pana acum circa un milion de euro in proiectele tehnice, plata firmelor de consultanta si avocatura din Bucuresti, in proiectele si avizele pentru calea ferata interna. Lucrarile propriu zise ar fi trebuit sa inceapa in primavara anului 2007, iar fabrica de mobila sa fie receptionata in data de 1 septembrie 2007.

Investitia a fost sistata din cauza ca conducerea IKEA nu avea suficienta materie lemnoasa. Litigiile pe fond forestier, de genul celui intre Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor si Directia Silvica, in urma caruia suprafete mari de padure sunt blocate la exploatare sunt una dintre cauzele care au impiedicat aceasta investitie. Fabrica de mobila IKEA, din Gura Humorului, ar fi asigurat 500 de locuri de munca directe si alte 300 indirecte.

IKEA a fost prezent in Romania, in judetul Suceava, inca din 1999, prin Swedwood Siret, fabrica de mobilier din lemn de rasinoase. Investitia de la Siret a fost de peste zece milioane de dolari, dar la sfarsitul saptamanii trecute, conducerea Swedwood International a anuntat ca inchide fabrica si trimite imediat in "concediu platit" toti cei 518 angajati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

IKEA neagă acuzațiile Greenpeace: "Fără excepţii, nu acceptăm utilizarea de lemn din păduri virgine"
IKEA neagă acuzațiile Greenpeace: "Fără excepţii, nu acceptăm utilizarea de lemn din păduri virgine"
IKEA a declarat joi, 11 aprilie, că nu acceptă utilizarea de lemn provenit din păduri virgine şi cvasi-virgine, protejate de lege, în produsele companiei şi respinge acuzaţiile Greenpeace...
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
#fabrica, #mobila, #ikea, #sista, #investitie, #Gura Humorului, #suceava , #mobila