Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ikea, acuzata ca a evitat taxe de un miliard de euro in UE

Duminica, 14 Februarie 2016, ora 17:36
4555 citiri
Ikea, acuzata ca a evitat taxe de un miliard de euro in UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana va investiga daca producatorul suedez de mobila Ikea a evitat sa plateasca un miliard de euro sub forma de taxe si impozite, in perioada 2009-2014.

Acuzatiile sunt incluse intr-o cercetare condusa de grupul Verzilor din Parlamentul European.

Aceasta arata ca Ikea "s-a organizat in asa fel incat a evitat sa plateasca biruri in valoare de un miliard de dolari prin offshore-uri", informeaza The Guardian.

Drept urmare, Comisia Europeana (CE) a transmis, sambata, ca va investiga acuzatiile.

"Am luat la cunostinta de acest raport si il vom studia in amanunt", arata purtatorul de cuvant pentru Servicii Financiare si Taxe al CE, Vanessa Mock.

Potrivit Verzilor, Ikea a folosit o serie de "portite" in sistemul de taxare al diferitelor tari de pe Batranul Continent, in special Olanda, Belgia si Luxemburg, pentru a evita plata birurilor.

Cum raspunde Ikea

In replica, reprezentantii companiei au transmis ca responsabilitatea si sustenabilitatea guverneaza afacerile si ca isi platesc taxele in conformitate cu legea nationala si internationala.

"Ne dorim sa dezvoltam in continuare in Europa si suntem intr-un dialog continuu pentru a vedea cum se poate dezvolta si armoniza sistemul de taxare international", au adaugat reprezentantii companiei.

Corporatiile nu-si platesc toate taxele

De curand, Google a acceptat sa plateasca taxe de 185 de milioane de dolari in Marea Britanie, pentru o perioada dintre 2005 si 2015. De asemenea, Comisia Europeana investigeaza Amazon din aceleasi motive.

In plus, Facebook ar fi dat doar 4.327 de lire sterline statului britanic, sub forma de biruri, in 2014, la un profit de 700 de milioane de lire inregistrat in aceasta tara.

Gigantii IT evita cu gratie plata taxelor: Cum se sustrage Facebook de la achitarea birurilor

Facebook a evitat sa achite taxe mai mari prin mai multe metode, printre care se numara recompensarea angajatilor englezi cu actiuni si redirectionarea platilor prin companii offshore aflate in asa-numitele paradisuri fiscale, precum Insulele Cayman.

De asemenea, in toata lumea, gigantul IT ar fi platit 123 de milioane de dolari la profituri de 3,4 miliarde de dolari inregistrate in afara SUA. Cuantumul taxelor ar fi, deci, de mai putin 4% din profit.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Ikea evitat plata taxe, #Ikea taxa UE, #Ikea plata taxe Europa , #mobila
Comentarii
Poza Constant
Constant
rank 5
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Sa speram ca cei de la IKEA vor pierde si mmile de ha de padure