Cuba respinge o donatie SUA pentru victimele uraganului Ike

Luni, 15 Septembrie 2008, ora 09:01
1416 citiri
Cuba respinge o donatie SUA pentru victimele uraganului Ike

Cuba a refuzat o donatie in valoare de 100.000 de dolari oferita de Statele Unite pentru victimele uraganului Ike. Autoritatile cubaneze au cerut insa suspendarea pentru sase luni a embargoului impus asupra vanzarii materialelor de constructii si creditelor.

"Tara noastra nu poate sa accepte o donatie din partea unui Guvern care exercita o blocada impotriva sa, desi tara noastra este dispusa sa cumpere materiale esentiale exportate pe piete de companiile americane", se arata intr-o nota a autoritatilor cubaneze, citita la televiziunea nationala, transmite AFP.

"Daca administratia Statelor Unite nu vrea sa ia o decizie definitiva in acest sens, Cuba ii cere sa i se permita, timp de cel putin sase luni, (sa achizitioneze materialele - n.red.), dupa pagubele produse de uraganele Gustav si Ike si tinand cont de faptul ca lunile periculoase din sezonul uraganelor nu s-au terminat inca", potrivit textului.

Guvernul cubanez cere si sa poata accesa "credite, ceea ce este normal pentru orice operatiune comerciala", potrivit notei transmise reprezentantei Cubei la Washington.

Insula comunista este vizata de un embargo american din 1962, care se refera la toate produsele, cu exceptia celor alimentare si farmaceutice. Cuba a mai formulat o astfel de cerere si saptamana trecuta, dupa trecerea uraganului Ike, care a devastat in special estul tarii.

Uraganele Gustav (30 august) si Ike (marti) au afectat 500.000 de cubanezi, potrivit cifrelor anuntate de Institutul National pentru Locuinte, care a precizat ca 42.000 de case au fost distruse.

Washingtonul a anuntat miercuri ca a acordat o donatie de 100.000 de dolari organizatiilor nonguvernamentale, pentru a-i ajuta pe cubanezi. Saptamana trecuta, secretarul de stat american Condoleeza Rice a subliniat ca Statele Unite nu sunt dispuse sa ridice embargoul asupra Cubei in pofida uraganelor.

Mai multe tari, printre care Rusia, Spania si Venezuela, au acordat ajutoare Havanei.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Un bărbat de 70 de ani din SUA a intrat în coliziune cu un stâlp de iluminat pe o autostradă din Minnesota. Imediat după impact, bărbatul s-a trezit că nu mai poate ieși din mașina...
#cuba, #refuza, #donatie, #SUA, #ridicare, #embargou , #stiri Ikea