Fondatorul Ikea preda puterea celui mai tanar fiu, dupa 70 de ani la conducere

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 19:35
2559 citiri
Fondatorul Ikea preda puterea celui mai tanar fiu, dupa 70 de ani la conducere

Fondatorul Ikea, Ingvar Kamprad, a predat puterea companiei celui mai tanar fiu al sau, Mathias Kamprad, retragandu-se de la conducerea companiei, dupa 70 de ani.

Mathias va prelua functia de presedinte al Inter Ikea Group, inlocuindu-l pe Per Ludvigsson, in cadrul unei schimbari de generatii care s-a pregatit de ani de zile, relateaza Bloomberg.

Ingvar Kamprad, in varsta de 87 de ani, a fondat Ikea in 1943, compania devenind cel mai mare retailer de mobilier din lume. El s-a retras din functia de director executiv in 1986. In prezent, este al cincilea cel mai bogat om din lume, cu o avere estimata la 52,7 miliarde de dolari.

Structura de actionariat a companiei este formata dintr-un numar de fundatii si companii asociate, cu baza in Olanda si alte tari. Kamprad tatal va ramane in consiliul de administratie al Fundatiei Interogo, din Liechtenstein, care detine Inter Ikea Group, si ramane consilier senior al companiei mama din cadrul Ikea Group, care detine cea mai mare parte din magazinele Ikea din lume.

Fondatorul Ikea, care a plecat din Suedia in 1970, din cauza taxelor si impozitelor pe care le considera prea mari, locuieste in satul Epalinges din Elvetia, langa Lausanne. Mathias, nascut in 1969, este, de asemenea, membru al consiliului de administratie al Fundatiei Interogo.

Kamprad mai are trei fii, Peter, Jonas si Mathias, din casatoria cu Margaretha Kamprad-Stennert, care a murit in 2011. Din primul mariaj, cu Kerstin Wadling, are o fiica adoptata, Annika Kihlblom.

Peter este presedintele diviziei de finante, imobiliare, asigurari si retail din cadrul grupului, Ikano group, iar Jonas este membru in consiliul de administratie al Ingka Holding, compania mama a grupului Ikea.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#retragere fondatorul Ikea, #Ingvar Kamprad IKEA, #inlocuire conducere Ikea , #stiri Ikea