IKEA a lansat pe 26 ianuarie un website dedicat transparenței activității acestei companii (https://about.ikea.com/en/sustainability/wood-forestry). Inițiativa prezintă datele concrete ce rezultă din activitățile companiei. De la masa lemnoasă folosită, la proveniență, unde și pentru ce este exploatată, etc. Într-o lume care-și pune întrebări din ce în ce mai multe despre mediu și cum să exploatăm resursele într-un mod responsabil, reprezentanții IKEA spun că-și propun o transparentizare care să pună presiune pe toți cei interesați direct sau indirect de gestionarea resurselor forestiere de a accepta și aplica reguli care să țină cont atât de interesul ecologic, cât și de cel economic sau individual.
Am discutat cu managerul global Inter IKEA Group pentru aprovizionare cu lemn și silvicultură, Ulf Johansson, despre motivele acestui demers.
Î: Ce este acest program lansat de IKEA? Cui i se adresează și la ce folosește?
Ulf Johansson: Programul este disponibil începând de joi, 26 ianuarie, pentru oricine. O pagină de web care va fi actualizată în mod recurent, inclusiv cu informații la cerere, în funcție de interesul celor care o vor urmări. Intenția noastră este să fim și mai transparenți în privința modului în care IKEA obține masa lemnoasă și cum folosește această materie primă. Astfel, ne dorim să dăm posibilitatea clienților noștri să ia decizii informate atunci când ne cumpără produsele. Am realizat recent un studiu privind consumatorii IKEA (8000 de clienți din toată lumea, de diferite vârste și gen) din care a reieșit că 80% dintre aceștia sunt preocupați de managementul lemnului folosit pentru produsele noastre. Această concluzie a avut o contribuție majoră la decizia noastră de a transparentiza și mai mult felul în care obținem și folosim lemnul. Un alt motiv pentru care am pornit acest program este pentru a fi un bun exemplu pentru industria prelucrării lemnului. Un imbold și pentru competitorii noștri. Dacă putem contribui la transparentizarea societății, considerăm că facem un pas util, dincolo de interesele companiilor de profil și considerăm că, pe termen lung, transparența va fi benefică dezvoltării sustenabile a afacerilor din sectorul forestier.
Î: Cât reprezintă România în tabloul global IKEA și care este impactul companiei asupra românilor, din punct de vedere economic?
UJ: Un procent de 4% din masa lemnoasă folosită de IKEA în 2022 a provenit din România. Menționez că tot acest lemn este certificat FSC. Aș dori să evidențiez faptul că cel puțin 150 de mii de români depind de păduri pentru traiul lor și, desigur, cu toții au dreptul de a-și asigura existența lor și a familiilor lor. Ei reprezintă un grup pe care vrem să îl scoatem în evidență, din moment ce vocea lor nu este mereu auzită.
Î: Ce este acest FSC?
UJ: FSC este organizație internațională înființată în anii ‘90, care adună membri ai organizațiilor de mediu, organizații ale societății civile și sindicate, cât și reprezentați ai mediului de afaceri de profil, din industria lemnului. Și toți aceștia stabilesc împreună criterii care să asigure o exploatare rațională și controlată a masei lemnoase recoltate, ținând cont de interesele tuturor. Se asigură astfel un echilibru între toate interesele.
Î: Opinia publică din România este îngrijorată, de ani buni de zile, de tăierile ilegale. Care este politica IKEA în această privință și cum ar putea să ajute această inițiativă?
UJ: În primul rând, cred că este important să subliniez faptul că România are unul dintre cele mai valoroase fonduri forestiere din Europa, un fond forestier care are nevoie să fie protejat. Acest lucru este indubitabil. Metodele prin care IKEA sprijină lupta împotriva tăierilor ilegale sunt diverse. În primul rând, este vorba despre verificarea surselor de proveniență a lemnului pe care îl cumpărăm. Și avem propriile criterii de verificare, intitulate IWAY; apoi avem criteriul internațional FSC, care este cel mai credibil, robust și democratic sistem de certificare a provenienței lemnului. Însă nu vorbim doar despre a avea criterii de certificare a provenienței, ci și despre respectarea acestora. În acest sens, aplicăm mai multe niveluri de verificare, cum ar fi solicitarea planurilor viitoare de achiziții pentru a identifica unde trebuie să facem audituri și pentru a ne asigura că toate cerințele noastre sunt îndeplinite. Avem 25 de specialiști în toată lumea care supervizează tocmai aceste planuri de viitor privind proveniența și de unde urmează să ni se furnizeze lemnul, astfel încât criteriile să fie respectate.
Î: Pot sprijini autoritățile române, în plus, lupta împotriva tăierilor ilegale?
UJ: Absolut. Am încredere în ceea ce pot face atât consumatorii, cât și piața de afaceri cu produse din lemn, dar nu ne putem baza numai pe ei. Este nevoie de un cadru legal robust și, bine înțeles, de aplicarea acestor legi. Menționez acest aspect deoarece, în unele țări, este o mare diferență între cadrul legal și impunerea respectării regulilor. De aceea, IKEA participă în mod sistematic la consultări cu autoritățile naționale, societatea civilă și competitorii noștri. De exemplu, anul trecut Guvernul României ne-a prezentat un set de politici de profil menite să rezolve probleme cu care se confruntă România. Acum, suntem nerăbdători să le vedem și implementate!
Î: Cifrele IKEA arată că 4% lemnul prelucrat vine din România. Exportăm, importăm?
UJ: În ceea ce privește IKEA, România este un exportator, dar nu de masă lemnoasă, ci de produse din masă lemnoasă.
Î: Cum funcționează programul de replantare din România, despre care vorbiți pe site?
UJ: În primul rând, aș dori să clarific faptul că Inter IKEA nu deține păduri în România. De fapt, unul dintre francizații noștri, și anume Ingka Group, deține fondul forestier din România. Pentru producția noastră de mobilă efectuată de către partenerii noștri externi, aceștia cumpără lemn direct de pe piața respectivă. In termeni mai simpli, lemnul din produsele noastre nu provine din păduri deținute de Ingka Investment, ci din pădurile folosite de partenerii noștri pentru aprovizionarea cu lemn.
Pentru a reveni la întrebare, tot lemnul recoltat pentru produsele noastre din România este replantat, ca urmare a cerințelor FSC, dar și a propriilor noastre standarde. Uneori este plantat, alteori mergem pe procese autoregenerative. Mai exact, lăsăm copacii-mamă în pădure, aceștia produc semințe care cad direct pe sol și astfel, se creează o a doua generație. Indiferent de situație, totul trebuie mereu regenerat.
Î: Dar reciclarea? Cât funcționează în România?
UJ: Este foarte importantă, fiind, de altfel, una din cerințele exprimate de consumatorii noștri, așa cum a reieșit din studiul pe care l-am menționat anterior. De aceea, ne-am setat ca obiectiv până în 2030 ca cel puțin o treime din materia lemnoasă folosită la produsele noastre să provină din reciclare. Azi, la nivel global, 15% din produsele IKEA sunt fabricate din masă lemnoasă reciclată, iar în România înregistrăm un procent de 8%. Sunt multe de făcut, încă, în România, ca și în alte țări. Avem, în lume, și fabrici care lucrează pe bază de lemn reciclat 100%. Ceea ce lipsește în alte țări, precum România, este infrastructura de colectare. Lucrăm la crearea unei asemenea infrastructuri de colectare a deșeurilor lemnoase împreună cu autoritățile, pentru că un astfel de sistem ar reduce mult presiunea asupra pădurilor.
Î: Ce urmărește IKEA prin lansarea acestui website?
UJ: Dorim să ajutăm consumatorii să ia cu mai multă încredere deciziile de achiziționare a produselor din gama noastră și să încurajăm întreaga industrie în direcția unui management responsabil al pădurilor. Vrem să inspirăm întreaga industrie de profil să fie transparentă în privința resursei de masă lemnoasă, vrem ca și alții să împărtășească de unde provine lemnul folosit pentru a crește transparența, urmând modelul pe care îl propunem. Aceasta este ambiția care stă în spatele inițiativei IKEA. Este un nou început și suntem curioși să vedem reacția consumatorilor, cât și a competitorilor, și sperăm să perfecționăm sistemul de transparență pe mai departe, inclusiv în baza sugestiilor pe care le așteptăm de la clienții noștri sau oricine altcineva este interesat de subiect.