Acuzatiile de antisemitism lansate marti seara de Ilan Laufer la adresa presedintelui Klaus Iohannis au starnit, cum era de asteptat, vii reactii. In timp ce unii cred ca a fost vorba despre o stare emotionala a social-democratului lasat fara functie, altii cred ca scandalul depaseste granitele tarii.
Intr-o interventie la Digi24, Alexandru Florian, directorului Institutului Elie Wiesel, a incercat sa linisteasca un pic opinia publica.
"Am citit declaratia de presa. Pe de o parte, este o reactie emotionala, nu cred ca dl Laufer se astepta ca drumul sau spre o pozitie de demnitate publica sa fie franat brusc. Pe de alta parte, mesajul se inscrie in tonul ridicat al dialogului care este intre cele doua palate de mai multa vreme", a comentat acesta, referindu-se la Palatul Victoria si Palatul Cotroceni.
Alexandru Florian a remarcat faptul ca presedintele Iohannis nu a motivat decizia de a refuza numirea lui Ilan Laufer ca ministru, asa ca acesta din urma a facut "o speculatie".
Directorul institutului Elie Wiesel a reamintit ca atitudinea presedintele Iohannis cu privire la antisemitism este cunoscuta, el primind si o distinctie in semn de apreciere din partea American Jewish Committee (AJC).
"E o declaratie cu mult iz politic si atata tot, nu trebuie sa ne ingrijoreze (...) Atata timp cat e o declaratie cu caracter politic, nu cred ca are un impact", a mai spus el, intrebat fiind daca va fi afectata comunitatea evreiasca.
La randul sau, Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a declarat la acelasi post de televiziune ca nu se poate antepronunta in acest caz, pentru ca Ilan Laufer a anuntat ca va face o sesizare si se va lua o decizie.
"Insa, aceste acuzatii sunt extrem de grave. E un subiect cu care nu putem sa ne jucam in nicio societate. Daca dl Ilan Laufer face plangere, vom efectua o procedura de audiere.
Din cate stiu a mai fost ministru, numit de presedintele Iohannis (foto) . Vom cerceta daca vom primi o plangere", a declarat presedintele CNCD.
Pe de alta parte, Csaba Asztalos a reamintit ca CNCD a judecat mai multe plangeri pornite de la etichetarea lui Klaus Iohannis ca nazist.
"Am mai avut plangeri ca ar fi condus un ONG care ar fi fost continuatorul unei organizatii naziste. Am avut o cercetare, am aratat ca lucrurile nu stau asa (...) Din campania din 2014 se foloseste in lupta politica acest argument", a mai spus presedintele CNCD, precizand ca presedintele Iohannis poate sa "rastoarne" situatia, explicand public care au fost motivele pentru care nu l-a numit ministru pe Ilan Laufer.
Citeste mai multe despre: Ilan Laufer il acuza pe Iohannis ca nu l-a numit ministru pentru ca e antisemit: "Ceausescu a vandut evrei, Iohannis a vandut azi un evreu roman".
PSD intinde scandalul peste granite
Si politicienii s-au grabit sa comenteze, din partea PSD tendinta fiind de a largi granitele scandalului.
Noul secretar general al PSD Codrin Stefanescu, unul dintre liderii Partidului Romania Mare si apropiat colaborator al lui Corneliu Vadim Tudor, a sustinut ca "astfel de lucruri nu raman fara urmari si fara ecouri".
"La nivel international astea nu raman trecute cu vederea", a mai declarat el, la B1TV.
Intrebat cum se face ca Iohannis l-a numit anterior pe Laufer ministru pentru Mediul de Afaceri, in Guvernul Tudose, Codrin Stefanescu a explicat: "Pentru ca intre prima acceptare si asta s-a intamplat chestiunea mutarii ambasadei Romaniei de la Tel Aviv si Ierusalim asa cum au cerut, cum au hotarat deja partenerii nostri strategici din Statele Unite".
La randul sau, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a spus ca presedintele Iohannis trebuie sa raspunda cat mai repede acuzatiilor aduse de Laufer.
"Ar fi de bun simt ca domnul presedinte sa raspunda la acestor acuzatii, destul de grave. Pana acum, astfel de acuze aduse unui presedinte de stat n-au mai fost facute. Sunte extrem de grave. Daca ele se confirma, sunt conotatii dincolo de granitele acestei tari. Deja suntem, fara sa vrem, parte dintr-o disputa la nivel international, se duce dincolo de granitele acestei tari", a sustinut Teodorovici la TVR.
In schimb, fostul presedinte Traian Basescu a tinut sa sublinieze gravitatea momentului, cerand un acord politic intre palate.
"S-a ajuns prea departe in batalia politica dintre Presedintele Romaniei si Dragnea/Tariceanu, dintre Presedintele Romaniei si Guvernul Romaniei, dintre majoritatea parlamentara si opozitie, dintre ministrul justitiei si procurorul general dintre cei din strada si cei din Palatul Victoria, ajungandu-se pana la acuzatii de antisemitism si inalta tradare . Romania a devenit pur si simplu o tara sfasiata de batalii politice. (...)
V-o spune unul care niciodata nu a refuzat batalia politica: OPRITI-VA! ATI MERS PREA DEPARTE! Si vorba Domnului Presedinte Iohannis, "PUNCT SI DE LA CAPAT".
PS - Faceti, mai, oameni buni un "Protocol de Colaborare Institutionala" care sa cuprinda doar cateva obiective precise si importante. Macar pentru CENTENAR. Va suna cumva cunoscuta solutia? ", a scris senatorul PMP pe Facebook.