Italianca Ilaria Salis a fost plasată în arest la domiciliu după scandalul diplomatic dintre Roma și Budapesta

Miercuri, 15 Mai 2024, ora 19:16
1938 citiri
Italianca Ilaria Salis a fost plasată în arest la domiciliu după scandalul diplomatic dintre Roma și Budapesta
Italianca Ilaria Salis a fost plasată în arest la domiciliu FOTO X/@ultimora_pol

Judecată la Budapesta, unde a fost încarcerată peste un an pentru că a atacat neonazişti, profesoara Ilaria Salisa a fost plasată miercuri, 15 mai, în arest la domiciliu, a anunţat şeful diplomaţiei italiene Antonio Tajani, informează AFP.

Un tribunal ungar "a acordat arest la domiciliu Ilariei Salis", a declarat Tajani în timpul unei şedinţe de întrebări şi răspunsuri în Camera deputaţilor.

Informaţia a fost confirmată câteva minute mai târziu de ministrul italian al justiţiei Carlo Nordio, care şi-a exprimat "satisfacţia" după decizia părţii ungare.

Profesoară la Monza, lângă Milano, Ilaria Salis, 39 de ani, a fost arestată la Budapesta în februarie 2023, în urma unei manifestaţii împotriva unui miting al neonaziştilor.

Această militantă de extremă stânga este acuzată de tentativă de agresiune. Următoarea audiere din procesul său este prevăzută pentru 24 mai.

Imagini de la sfârşitul lui ianuarie cu Ilaria Salis, cu mâinile şi picioarele prinse în lanţuri în timp ce compărea la tribunal, au apărut pe primele pagini ale ziarelor italiene şi au determinat Italia să protesteze.

Cazul a stârnit reacţii la cel mai înalt nivel: şefa guvernului italian Giorgia Meloni l-a contactat la telefon pe omologul său Viktor Orban, iar ambasadorul Ungariei a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe pentru a da explicaţii acestui tratament considerat "nepotrivit".

Curtea de Apel de la Budapesta a confirmat miercuri, într-un comunicat, plasarea Ilariei Salis în arest la domiciliu contra unei cauţiuni de 16 milioane de forinţi, circa 41.000 de euro, estimând că "riscul de fugă" nu mai există după un acord între Italia şi Ungaria care îi asigură un loc de rezidenţă în capitala Ungariei.

Un mic partid italian, Alianţa Verzilor de Stânga (AVS), a ales să o includă pe Ilaria Salis pe listele sale pentru alegerile europene din iunie.

Quarterly Report - Editia 4

Dezastru pentru campioana Napoli. Ce s-a întâmplat după ce a luat titlul în Serie A
Dezastru pentru campioana Napoli. Ce s-a întâmplat după ce a luat titlul în Serie A
Echipele Fiorentina şi SSC Napoli au terminat la egalitate, 2-2, în primul meci al etapei a 37-a (penultima) a campionatului de fotbal al Italiei, disputat vineri seară la Florenţa. Napoli a...
Rusaliile catolice la Şumuleu Ciuc: Numeroșii pelerini vor parcurge ”Drumul Crucii” spre altarul în aer liber
Rusaliile catolice la Şumuleu Ciuc: Numeroșii pelerini vor parcurge ”Drumul Crucii” spre altarul în aer liber
Rusaliile Catolice atrag numeroase grupuri de pelerini la Şumuleu Ciuc, din zona Transilvaniei dar și din Europa Centrală. Unii dintre pelerini au plecat de acasă de câteva săptămâni şi...
#Ilaria Salis, #Ungaria, #Italia, #proces , #stiri externe