Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ziua in care Ilie Nastase a provocat o revolta la US Open: Moment unic in istoria tenisului

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Duminica, 30 August 2015, ora 17:03
25289 citiri
Ziua in care Ilie Nastase a provocat o revolta la US Open: Moment unic in istoria tenisului
Foto: Facebook/ Ilie Nastase

Ilie Nastase, cel mai bun jucator de tenis al Romaniei, a provocat o adevarata revolta la US Open, dar si un moment unic in istoria acestui sport.

In data de 30 august 1979, romanul poreclit "Nasty" in circuitul ATP intalnea in turul al doilea de la New York un alt "bad boy" al acestui sport, este vorba despre favoritul gazdelor, John McEnroe.

Anticipand parca o confruntare istorica, unul dintre spectatori a venit la meci cu un banner pe care se putea citi: "Acest meci trebuie interzis minorilor. Niciun spectator sub 17 ani nu ar trebui sa aiba acces in tribune fara a fi insotit de parinti sau de tutore", arata cei de la ESPN.

Iar intalnirea a fost una care a ramas in istoria tenisului.

McEnroe, cel care teoretic juca pe teren propriu, a intrat rapid in conflict cu fanii, aratandu-le degetul mijlociu la un moment dat si trimitandu-le pe femei acasa pentru a pregati cina, meciul avand loc in sesiunea de seara de la Flushing Meadows. In mod natural, Nastase a devenit favoritut tribunelor, fiind incurajat frenetic la New York.

Romanul s-a adaptat rapid, a glumit in stilul sau personal cu spectatorii si a incercat sa-si irite adversarul. "Nasty" avea totusi 33 de ani si era pe final de cariera, in timp ce McEnroe, la 20 de ani, era o stea in plina ascensiune. Cei prezenti sustin ca, la un moment dat, Ilie i-a cerut arbitrului de scaun, Frank Hammond, un om care nu aprecia astfel de glume, sa discute cu cei de la aeroportul La Guardia pentru a opri traficul aerian, deoarece il deranjeaza zgomotul avioanelor!

In setul al patrulea, enervat de faptul ca adversarul sau tragea de timp intre puncte, Nastase a protestat in stilul sau caracteristic, pe jumatate in gluma, pe jumatate in serios, prefacandu-se ca se culca pe linia de fund a terenului.

A fost chemat la ordine de arbitrul de scaun, gest care a provocat multe reactii dezaprobatoare in tribune. Hammond a dictat un punct de penalizare impotriva romanului, iar murmurele din tribune au devenit tot mai intense. A urmat un sfert de ora de parlamentari intre cei doi jucatori, arbitrul de scaun si arbitrul turneului, Mike Blanchard, pentru ca, la un moment dat, Hammond sa anunte "game, set si meci, John McEnroe".

Publicul a explodat, protestand violent, iar in anumite sectoare de tribune au izbucnit chiar batai razlete. In acelasi timp, pe teren au fost aruncate o multime de obiecte, chiar pahare de plastic si sticle! Au intervenit de urgenta politistii newyorkezi intr-o incercare disperata de a restabili ordinea, insa un lucru era clar, oamenii voiau sa vada finalul meciului.

A intervenit directorul turneului, care a anulat decizia lui Frank Hammond si l-a coborat pe acesta din scaunul de arbitru, trimitandu-l la vestiare. Nastase si McEnroe au reluat partida cu arbitrajul lui Mike Blanchard, iar americanul a reusit sa se impuna in patru seturi, scor 6-4, 4-6, 6-3, 6-2.

Povestea are insa un final neasteptat pentru ca dupa meci, in aceeasi seara, Nastase si McEnroe au luat cina impreuna in New York.

Este un episod despre care se vorbeste si acum, la 36 de ani distanta.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ilie Nastase US Open 1979, #Ilie Nastase McEnroe US Open, #Ilie Nastase US Open scandal , #cariera