Ilie Năstase, primul care a reușit un Red Slam! Anul acesta, doar Tsitsipas îl poate egala

Luni, 18 Aprilie 2022, ora 14:24
3171 citiri
Ilie Năstase, primul care a reușit un Red Slam! Anul acesta, doar Tsitsipas îl poate egala
Ilie Năstase FOTO ATP

Tenismanul grec Stefanos Tsitsipas, învingător duminică în turneul ATP Masters 1.000 de la Monte Carlo, se poate alătura grupului select de jucători compus din românul Ilie Năstase, austriacul Thomas Muster şi spaniolul Rafael Nadal.

Tsitsipas trebuie însă să câştige în acest sezon trofeul la alte două turnee de top pe zgură, cele de la Roma şi Roland Garros, scrie Gazzetta dello Sport, citată de Agerpres.

Ilie Năstase a fost primul care a realizat această triplă istorică (Red Slam), în 1973, an în care a românul a devenit şi primul lider al clasamentului ATP.

"Nasty" cucerise deja trofeul la competiţia din Principat în 1971 şi 1972, când i-a învins în finală pe Tom Okker, respectiv Frantisek Pala. La ediţia din 1973, campionul român a trecut pe rând de Marcello Lara, Peter Szoke, Harald Elschenbroich şi Patrick Proisy, înainte de a-l învingă în finală pe Bjorn Borg (6-4, 6-1, 6-2).

Patru săptămâni mai târziu, Năstase îşi începea campania la Roland Garros din postura de mare favorit şi cap de serie numărul unu, reuşind să confirme toate aşteptările şi să cucerească trofeul fără să cedeze niciun set pe parcurs, după o finală cu Niki Pilic (6-3, 6-3, 6-0). El a evoluat apoi în turneul de la Roma, programat în anul respectiv după cel de la Roland Garros, unde a ajuns de asemenea până în ultimul act, în care l-a învins fără drept de apel, cu 6-1, 6-1, 6-1, pe Manuel Orantes.

Au trecut apoi 22 de ani până când un alt jucător a reuşit să repete performanţa lui Ilie Năstase. Acesta a fost austriacul Thomas Muster, care a cucerit titlurile pe zgura de la Monte Carlo, Roma şi Roland Garros pe parcursul sezonului 1995.

Însă cea mai impresionantă performanţă în competiţiile respective îi aparţine spaniolului Rafael Nadal,"regele" zgurei, care s-a impus în cele trei turnee pe pe parcursul aceluiaşi sezon de şase ori până acum, în 2005, 2006, 2007, 2010, 2012 şi 2018.

În 2010, Nadal a reuşit să-şi adjudece şi Mastersul 1.000 pe zgură de la Madrid, reuşind astfel o serie impresionată pentru tenisul profesionist contemporan, care ar putea rămâne neegalată mult timp de acum înainte.

În vârstă de 35 ani, Rafael Nadal a cucerit în total 13 trofee la Roland Garros, 11 la Monte Carlo şi 10 la Roma, iar povestea sa încă nu s-a încheiat, scrie Gazzetta dello Sport.

Rafael Nadal, anunț îngrijorător: ”Dacă ar fi mâine, nu aș juca”
Rafael Nadal, anunț îngrijorător: ”Dacă ar fi mâine, nu aș juca”
Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, fost lider ATP, spune că va juca la Roland-Garros, al doilea turneu de Mare Şlem al anului, doar dacă se va simţi suficient pregătit, scrie AFP. La...
Premieră în istoria tenisului, la meciul lui Nadal. Niciodată n-a fost atât de mare diferența
Premieră în istoria tenisului, la meciul lui Nadal. Niciodată n-a fost atât de mare diferența
Prima rundă a Mastersului de la Madrid va avea un meci special între Rafael Nadal (37 de ani), de 22 de ori campion de Grand Slam, și tânărul Darwin Blanch, în vârstă de 16 ani, deținător...
#Ilie Nastase, #Stefanos Tsitsipas, #Rafael Nadal, #thomas muster, #red slam roland garros , #stiri tenis