Mandru ca sunt roman: Ilie Nastase, frumosul nebun care a cucerit tenisul

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 09:32
11110 citiri
Mandru ca sunt roman: Ilie Nastase, frumosul nebun care a cucerit tenisul

Cand spui Ilie Nastase, indiferent in ce colt de lume te-ai afla, interlocutorului ii apare pe buze, aproape involuntar, un zambet. Ar fi si greu sa te gandesti altfel decat cu amuzament la primul lider mondial din istoria clasamentului ATP, un jucator al carui renume de "nebun" al arenelor l-a depasit cu mult pe cel de sportiv de top.

Nastase, "Nasty" pentru strainii carora numele romanilor le-au fost intotdeauna imposibil de pronuntat, s-a nascut imediat dupa Al Doilea Razboi Mondial, pe 19 iulie 1946, intr-un Bucuresti contrastant - in parte devastat de ororile conflagratiei, in parte entuziast pentru ca, in sfarsit, venise pacea si, in fine, in parte tremurand cu gandul la bocancul sovietic ce ameninta sa striveasca intreaga tara.

A inceput tenisul la Steaua, clubul Armatei in perioada comunista si clubul ale carui culori le-a aparat pe tot parcursul carierei. Romanul a "scos capul" in strainatate pe la 16-17 ani, atunci cand a inceput sa participe la turneele de amatori. Extraordinar de talentat, Ilie Nastase a avut si sansa uriasa de a exploda in momentul de cumpana al tenisului mondial, adica atunci cand acest sport incepea sa faca pasi mari si hotarati catre trecerea la profesionism.

In 1969, la 20 de ani, insusi Nastase devine jucator de tenis profesionist, asta dupa ce isi facuse un (re)nume cu putin timp inainte. In 1968, in cadrul turneului de la Cairo, Egipt, pustiul Ilie Nastase il invingea pe Ken Fletcher, campionul de la Wimbledon din acel an, in proba de dublu mixt. Victoria in sine, desi surprinzatoare, poate ca nu inseamna atat de mult, insa maniera in care aceasta a fost obtinuta spune totul despre sportivul care avea sa devina romanul.

"Aveam 18-19 ani pe atunci... Pe timpul ala, nu aveam nici rachete de firma, nici adidasi, aveam niste tenesi chinezesti in care jucam si care nu aveau nimic pe talpa. Eram ca pe gheata, alunecam la fiecare pas. Si atunci mi-am scos tenesii, i-am aruncat departe de teren, sa nu calc pe ei, si am jucat in ciorapi. In anul ala, Fletcher castigase Wimbledonul si l-am batut pana la urma." - Ilie Nastase

"Nasty" s-a consacrat cu adevarat in prim-planul tenisului mondial in 1969, atunci cand, alaturi de prietenul Ion Tiriac, a dus Romania pana in finala Cupei Davis. Au urmat alte doua finale consecutive, in 1970 si 1971, insa, din nefericire pentru noi, toate au fost pierdute. Tot in 1969 a venit si prima mare victorie in circuitul mondial, atunci cand l-a invins pe Stan Smith in cadrul competitiei de la Stockholm.

Realizarile lui Ilie Nastase in tenis sunt uimitoare si in zilele noastre si merita amintite cu fiecare ocazie.

La capitolul Grand Slam, romanul se mandreste, la simplu, cu doua victorii (US Open - 1972 si Roland Garros - 1973) si alte trei finale (Roland Garros - 1971, Wimbledon - 1972 si Wimbledon 1976), la dublu, cu trei finale castigate (Roland Garros - 1970, Wimbledon - 1973 si US Open - 1975) si doua pierdute (Roland Garros - 1966 si Roland Garros 1973), iar la dublu mixt cu doua victorii (Wimbledon - 1970 si Wimbledon - 1972) si o finala pierduta (US Open - 1972).

Are, de asemenea, cinci finale consecutive in Turneul Campionilor, in perioada 1971-1975, patru dintre ele fiind castigate.

In istoria tenisului figureaza cu 102 turnee castigate (57 de simplu si 45 de dublu), fiind unul dintre cei numai cinci sportivi care se pot mandri cu o asemenea performanta.

Pe 23 august 1973, Ilie Nastase este desemnat de ATP ca fiind primul lider al clasamentului mondial al jucatorilor profesionisti. Romanul s-a mentinut pe aceasta pozitie timp de 40 de saptamani, pana pe 2 iunie 1974.

Nasty? Nasty!

Ilie Nastase a ramas insa in memoria colectiva ca fiind unul dintre cei mai non-conformisti sportivi din lume. Intr-o epoca in care actele de "rebeliune" erau extrem de rare in lumea sportului, pletosul care venea din Romania comunista a uimit si a cucerit deopotriva milioane de fani.

Fie ca se afla pe cele mai mari arene ale turneelor de Mare Slam sau, dimpotriva, pe zgura prapadita din cine stie ce colt uitat de lume, "Nasty" a fost intotdeauna... nasty!

A glumit cu publicul, cu adversarii, cu arbitrii, s-a certat deseori cu cei din urma, a jucat tenis. Intr-un cuvant, a fost primul show-man al unui sport considerat de multi ca fiind sobru si, intr-un fel, destinat numai elitelor.

De notorietate este momentul dintr-un meci cu John McEnroe, atunci cand a considerat ca a fost defavorizat de arbitru si a refuzat sa continue jocul, provocand o adevarata revolta in tribune, spectatorii alaturandu-se destul de violent protestului romanului. Intreaga poveste s-a terminat cu interventia directorului turneului, care a concediat un arbitru si a anulat decizia care a provocat scandalul. Nastase a pierdut meciul cu McEnroe, insa a castigat mii de suporteri.

"Cel mai mare avantaj al meu a fost ca am fost natural tot timpul. Si chiar si atunci cand pierdeam, faceam tot ce voiam eu, jucam cum voiam, faceam spectacol. Ma intreba cineva care a fost cel mai bun meci din cariera mea. Am raspuns ca a fost o finala de la Wimbledon pe care am pierdut-o. In finala aia am facut tot ce am vrut eu si meciul a fost decis in cateva mingi" - Ilie Nastase

Finala Wimbledonului din 1972 ramane si ea pentru posteritate, disputa dintre Nastase si legendarul Stan Smith, incheiata cu victoria la limita a americanului dupa 5 seturi stranse, scor 4-6, 6-3, 6-3, 4-6, 7-5, este caracterizata de multi specialisti ca fiind epica. Atunci, chiar daca a pierdut in fata lui Smith, asa cum avea sa o faca si trei luni mai tarziu, in finala Cupei Davis de la Bucuresti, Ilie Nastase a cucerit iremediabil publicul britanic, romanul primind ovatii la final, chiar daca nu el era invingatorul.

Ilie Nastase este o personalitate complexa, greu de descris, aproape imposibil de inteles. Insa, dincolo de orice, este un roman care a dus numele tarii sale acolo unde nu mai fusese vreodata, un roman care ne face sa ne simtim mandri ca ii suntem (inca) contemporani.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ilie Năstase sare în apărarea lui Ion Țiriac: ”Ne obligă să aducem. Nu că sunt prea slabi...”
Ilie Năstase sare în apărarea lui Ion Țiriac: ”Ne obligă să aducem. Nu că sunt prea slabi...”
Fostul tenisman Ilie Năstase a declarat, vineri, că jucătorilor români li s-au acordat wild card-uri în calificări şi nu pe tabloul principal al turneului Ţiriac Open, găzduit zilele...
Părere sinceră despre filmul Nasty: "Era bine dacă nu apărea CTP, acest Roland Gargarros"
Părere sinceră despre filmul Nasty: "Era bine dacă nu apărea CTP, acest Roland Gargarros"
„Băiatul rău al sportului”, „magnific”, „fermecător”, „temperamental”, „arogant”– sunt doar o parte dintre cuvintele folosite de-a lungul anilor de presa internaţională...
#Ilie Nastase, #Ilie Nastase tenis, #Ilie Nastase biografie, #ne mandrim cu ei, #romanians are smart , #stiri Ilie Nastase