Ilie Sarbu: In privinta fondurilor europene, e un dezastru

Joi, 22 Ianuarie 2009, ora 12:10
2012 citiri
Ilie Sarbu: In privinta fondurilor europene, e un dezastru

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a prezentat joi, in cadrul unei conferinte de presa, situatia actuala, ingrijoratoare, a acestui domeniu, dand publicitatii cateva cifre comparative legate atat de evolutia importurilor si productiei, cat si de absorbtia fondurilor europene.

Potrivit rezultatelor inregistrate la Ministerul Agriculturii, comparativ cu 2004, au scazut atat efectivele de animale cat si productia de cereale.

De asemenea, s-au inregistrat scaderi la productia de lapte si de oua, ca si la cea de miere de albine.

Si productia totala de carne a scazut, in conditiile cresterii substantiale a consumului de carne."Importam 70% din cantitatea de carne de porc, exact invers decat am lasat eu, in 2004. Atunci importam doar 30 %", a spus Ilie Sarbu, care a precizat ca si situatia la productia de carne de pasare s-a depreciat, Romania ajungand sa importe circa 35%.

De asemenea, ponderea agriculturii in PIB a scazut de la 12,5% in 2004 la 7,1% in 2008.

O situatie foarte grava se inregistreaza in cazul irigatiilor, pentru redresarea careia ministrul Agriculturii a anuntat instituirea unui comitet de criza.

"De la 1 milion de hectare irigate in 2003 si 1,5 milioane de hectare pregatite pentru irigare in 2004, s-a ajuns la doar 250.000 de hectare irigate in 2008", a anuntat Ilie Sarbu.

In privinta fondurilor europene, e un dezastru

"Pana in prezent nu s-a acordat nicio suma din fond europene pentru dezvoltare rurala si pescuit. E un dezastru!", a spus ministrul Agriculturii, subliniind ca Romania nu numai ca nu a reusit sa acceseze cele 230 de milioane de euro acordate de UE dar nu exista nici pregatirea necesara pentru absorbtia acetora.

"Nu numai ca nu am reusit sa accesam niciun euro, nu exista nici pregatirea necesara, caiet de sarcini, program. Cred ca toata lumea acolo nu a facut decat sa mearga la pescuit, fara sa se gandeasca ca sunt sume de bani care pot schimba viata oamenilor", a declarat Sarbu.

In acest context, ministrul a spus ca a si acceptat imediat demisia presedintelui AMPA, inca din primele zile. "I-am explicat si s-a retras. O sa fie examen pentru ocuparea postului", a anuntat ministrul care isi doreste ca lucrurile sa demareze foarte repede in directia realizarii caietelor de sarcini si programelor necesare pentru absorbtia fondurilor UE.

Din pacate, cu probleme similare se confrunta si APIA. "Au fost platite 464 de mil de euro din bani europeni dar s-au inregistrat intarzieri nepermise, cu un an de zile. Una din cauze ar fi suprapunerile cu raportarile de suprafete supradeclarate dar si programul de soft care nu a functionat asa cum era prevazut in contract", a explicat ministrul.

Citeste si:
Irina Tănase, despre despărțirea de Liviu Dragnea: ”Nu avea cum să mă prindă cu fostul iubit”
Irina Tănase, despre despărțirea de Liviu Dragnea: ”Nu avea cum să mă prindă cu fostul iubit”
Legătura sentimentală dintre Liviu Dragnea (59 de ani) și Irina Tănase (28 de ani) traversează o perioadă de criză după ce fostul politician s-a simțit înșelat cu fostul iubit al...
Ministrul Muncii, atac la Cristian Ghinea: ”Este artizanul sărăciei pensionarilor din România”. Detalii despre majorările promise în 2022
Ministrul Muncii, atac la Cristian Ghinea: ”Este artizanul sărăciei pensionarilor din România”. Detalii despre majorările promise în 2022
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări duminică, 5 decembrie, că sunt bani pentru majorarea pensiilor și a alocațiilor în 2022. Precizarea a fost făcută după atacul...