Sapte firme au licente de depozit prin programul Primul siloz

Marti, 18 August 2009, ora 15:06
3150 citiri
Sapte firme au licente de depozit prin programul Primul siloz

Ministrul Agriculturii Ilie Sarbu a acordat, marti, primele opt licente de depozit pentru semintele de consum catre companiile Boromir Prod (doua licente), Marsat SA, Agrinvest SRL, Ramnicomb SRL, Standard Investment SRL, Intercereal SA si Uniconfex Exim SRL.

"Uneori nu s-au gasit bani, alteori nu s-a gasit vointa. In sfarsit, am ajuns la faza finala", a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul MAPDR, Ilie Sarbu, referindu-se la problemele pe care le-a intimpinat in cadrul programului "Primul siloz".

Capacitatea totala a celor opt depozite este de 247.000 tone, iar solicitarile pentru licentierea depozitelor pentru seminte de consum se ridica pana la o cantitate de 5,280 milioane tone, a subliniat Sarbu.

"Am reusit, dupa noua ani de eforturi, sa inmanam primele licente. Incercari am avut in toata perioada aceasta. Noi consideram acest moment ca fiind important, pentru ca schimba intr-un fel relatia dintre producator si comerciant, dandu-i posibilitatea producatorului sa isi depoziteze marfa, sa obtina un certificat de garantare, sa poata sa-l utilizeze, sa insamanteze cultura de toamna, si, sigur, circuitul pe care il parcurge productia e un circuit care ne da si noua siguranta ca marfa e pastrata in conditii bune. Exista si o evidenta, pana la urma, a ceea ce avem in depozite", a precizat ministrul Ilie Sarbu.

Potrivit acestuia, procesul de licentiere continua. In fiecare miercuri, rapoartele de audit din teritoriu sunt analizate la comisia constituita in cadrul MAPDR.

De asemenea, presedintele Fondului de Garantare al Creditului Rural (FGCR), Veronica Toncea, a spus ca zece banci sunt interesate sa lucreze cu certificatele de depozit: BCR, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Credit Europe Bank, Bank of Cyprus, Piraeus Bank, RIB, MKB Romexterra Bank.

"Aceste banci si-au manifestat interesul sa creeze un produs de creditare adaptat mecanismului de functionare a cerficatelor de depozit", a mentionat Toncea.

Programul guvernamental "Primul Siloz" prevede ca producatorii de cereale sa-si poata depune productia la depozite licentiate de Ministerul Agriculturii.

Cerealele vor fi depozitate pe categorii de calitate a granelor, iar producatorul va primi un certificat in care va fi mentionata cantitatea depusa. Cu acest certificat, producatorii pot merge la banca pentru a solicita creditele necesare continuarii lucrarilor agricole sau pentru a plati furnizorii.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#licente depozit Primul Siloz, #silozuri producatori romani , #ministrul Agriculturii