Aberatia zilei: Sinecura pentru tata-socru

Joi, 10 Septembrie 2015, ora 13:05
7206 citiri
Aberatia zilei: Sinecura pentru tata-socru
Foto: Arhiva Ziare.com

Ilie Sarbu - absolvent de teologie, om de baza in PSD, urmarit penal de DNA si socru al premierului Romaniei - este pe cale sa fie numit vicepresedinte la Curtea de Conturi cu atributii directe in auditul fondurilor europene pe care Romania le absoarbe cu chiu cu vai si mai ales care, nu de putine ori, au facut obiectul anchetelor DNA.

Sigur, relatiile lui Ilie Sarbu cu noul sef al PSD, Liviu Dragnea, nu sunt tocmai cordiale, asa ca pare explicabil de ce si-a anuntat demisia din partid si din Senat, acceptand sa fie sustinut de PSD pentru functia de vicepresedinte al Autoritatii de Audit din cadrul Curtii de Conturi.

Ilie Sarbu il contesta pe Dragnea: Nu are nicio calitate. Si eu sunt important, am fost socrul presedintelui

Ilie Sarbu pleaca definitiv din politica dupa 23 de ani: Noua functie nu imi mai permite sa fiu membru de partid

Conform fisei de la Senat, experienta si activitatea profesionala ale lui Ilie Sarbu nu il recomanda pentru aceasta functie.

Senatorul social-democrat a absolvit un institut teologic, este specializat in ecumenism, are la activ cursuri de marketing si limba engleza, plus un "curs de perfectionare in domeniul culturii cartofului", unul de perfectionare in marketing si unul de finante-banci, precum si o specializare in Management. Deci, nimic legat de activitatea de audit.

La capitolul activitate profesionala, Ilie Sarbu si-a trecut in fisa faptul ca a fost profesor si director la un seminar teologic, consilier economic la Mitropolia Banatului, director general la o firma specializata in agricultura, presedinte al Consiliului Judetean Timis, ministru al Agriculturii si senator. Din nou, nicio referire la activitatea de audit.

Asta nu l-a impiedicat insa pe Liviu Dragnea sa-si motiveze sustinerea pentru Sarbu prin faptul ca "PSD nu isi permite sa propuna intr-o functie oameni care nu au experienta sau oameni de care nu suntem siguri ca-si pot gestiona cum trebuie responsabilitati".

Sigur ca in Romania multi ajung mai intai in functii inalte si abia apoi incep sa invete ce trebuie sa faca. Dar este acesta un motiv suficient pentru fi priviti (din nou) cu neincredere de la Bruxelles?

Mai ales ca Ilie Sarbu este si urmarit penal in dosarul retrocedarilor ilegale, cu un prejudiciu de peste 303 milioane de euro, "pentru infractiunile de folosire a influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si sprijinirea unui grup infractional organizat". Dosarul nu a fost nici pe departe inchis, asa cum sugereaza unele voci din PSD, informatia fiind confirmata luni de DNA pentru Romania Libera.

Mafia retrocedarilor: Hrebenciuc si Adam, spagi si trafic de influenta. Cum l-au convins pe Ilie Sarbu sa intre in afacere

Stenograme in dosarul retrocedarilor - Hrebenciuc: Sa-l calce pe cap Ilie Sarbu pe directorul Romsilva?

Mafia retrocedarilor: DNA deschide un nou dosar, cu Dan Sova si Ilie Sarbu

Asadar, numirea in conducerea Autoritatii de Audit a socrului premierului care mai este in plus si o persoana suspectata de "folosirea influentei" si "sprijinirea unui grup infractional organizat" ar fi considerata o aberatie de neconceput intr-o alta tara membra a Uniunii Europene. In Romania insa, ea este, iata, foarte posibila.

Chestorul Senatului acuza: Ilie Sarbu a controlat votul pentru CCR

Cum reactioneaza Opozitia

Fostul ministru de Finante Gheorghe Ialomitianu, in prezent deputat PNL, a declarat pentru Ziare.com ca propunerea facuta de PSD este "total nepotrivita avand in vedere si situatia juridica in care se gaseste domnul Sarbu, dar si din cauza faptului ca nu are pregatire in domeniu".

"Dansul e propus pentru Autoritatea de Audit. Adica acea institutie care verifica procedurile prin care se aproba platile din fonduri europene, plus legalitatea acestor plati. Aceasta institutie trebuie sa fie independenta, nu trebuie sa fie politizata pentru ca ea lucreaza direct cu institutii din Uniunea Europeana. Am avea o problema ca tara, rezultatele acestei institutii pot fi puse sub semnul intrebarii din cauza persoanelor care conduc institutia.

Ilie Sarbu nu are nici pregatirea profesionala, nici o situatie clara juridica, deci exista semne de intrebare cu privire la credibilitatea persoanei in cauza. Vom avea mari probleme cu Comisia Europeana, pentru ca aceasta autoritate trebuie sa fie condusa de profesionisti care nu au probleme cu legea. Victor Ponta pune Romania intr-o situatie destul de delicata. Si asa avem probleme cu fondurile europene, acum apar alte suspiciuni legate de utilizarea lor in Romania", ne-a declarat Gheorghe Ialomitianu.

La randul sau, senatorul PNL Iulian Dumitrescu, specializat la Harvard si London Business School, si vicepresedinte al Comisiei de Buget Finante din Senat, a comentat pentru Ziare.com: "Este pacat ca o institutie fundamentala a statului roman sa fie folosita de multi ani, din pacate, ca loc de odihna pentru tot felul de politruci".

In acest moment, plecarea lui Ilie Sarbu din Senat la Curtea de Conturi pentru un mandat de 9 ani si un venit de peste 150.000 lei anual (pste 12.500 lei lunar), depinde doar de Parlament, institutia care se afla de ani buni la cele mai scazute cote in sondaje si care, din cand in cand, cerseste respect de la cetateni prin vocile conducatorilor sai.

Ramane de vazut daca socrul premierului isi va vedea visul implinit, desi unul dintre liderii Opozitiei, Alina Gorghiu, i-a "informat" pe cei de la PSD ca daca nu schimba propunerea si ea trece la vot, va fi atacata la Curtea Constitutionala. Cu ce forta juridica? E usor de anticipat.

Parlamentul da un test in aceste doua saptamani, pana la data la care se va da votul. Ramane de vazut daca va lua nota de trecere.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Ilie Sarbu vicepresedinte Curtea Conturi, #Ilie Sarbu urmarit penal, #Ilie Sarbu demisie Senat , #PSD