Ilie Sarbu, Radu Campeanu si Gyorgy Frunda se bat pentru sefia Senatului

Marti, 28 Octombrie 2008, ora 16:33
1513 citiri
Ilie Sarbu, Radu Campeanu si Gyorgy Frunda se bat pentru sefia Senatului

Senatorii Ilie Sarbu - PSD, Radu Campeanu - PNL si Gyorgy Frunda - UDMR au fost nominalizati, marti, drept candidati pentru presedintia Senatului, in timp ce PRM a solicitat si a obtinut o pauza de consultari pentru a se decide pe cine sustine.

Presedintele PSD Mircea Geoana a fost cel care l-a anuntat pe Ilie Sarbu. Din partea PNL, liderul de grup Puiu Hasotti l-a nominalizat pe Radu Campeanu, iar eliderul grupului UDMR, Verestoy Attila, l-a numit pe colegul Gyorgy Frunda, din partea Uniunii, ca si candidat pentru sefia Senatului. Potrivit unor surse UDMR, candidatura lui Frunda ar urma sa fie mentinuta numai in primul tur al alegerilor.

Liderul PC, Sabin Cutas, a declarat ca grupul sau il sustine pe Ilie Sarbu si ca este "corect" ca PSD, in calitate de cel mai mare grup din Senat, sa obtina functia.

Liderul PD-L Gheorghe Constantin a reiterat in plen decizia de luni a democrat-liberalilor de a nu sustine niciun candidat si de a nu participa la vot.

Senatorul PD-L a comentat insa ca lasa PNL si PSD sa continue seria sustinerilor fatise reciproce, ceea ce a starnit reactia lui Hasotti. Acesta a subliniat ca, de fapt, grupul PD-L nu are pe cine sa nominalizeze la functia de presedinte al Senatului si de aceea prefera sa nu participe la vot. In disputa a intervenit si liderul grupului PSD Ion Iliescu, al carui apel la respectarea democratiei, a dreptului la competitie, dar in acelasi timp a "respectului reciproc" a fost aplaudat de colegi. "Am avut momente si mai tensionate in anii '90", a afirmat el.

Liderul PRM Corneliu Vadim Tudor nu a ratat ocazia de a se adresa senatorilor grupului UDMR, pe care i-a acuzat ca, prin propunerea lui Frunda, defavorizeaza un adevarat simbol al democratiei si liberalismului, fostul detinut politic Radu Campeanu. "UDMR favorizeaza viitorii parteneri de guvernare", a comentat Vadim Tudor, care a adaugat ca grupul sau nu s-a hotarat pe cine va sustine. Drept urmare, s-a luat o pauza de consultari intre liderii partidelor parlamentare.

In cadrul plenului de marti, s-au validat mandatele Luminitei Gheorghiu (din partea PSD, in locul lui Nicolae Vacaroiu), al lui Mihai Dorin Drecin (din partea PRM, in locul Verginiei Vedinas) si al lui Szentmiklosi Zoltan Lajos (din partea UDMR, in locul lui Pete Stefan), mandate ramase vacante dupa ce titularii lor au fost alesi la conducerea Curtii de Conturi.

Presedintia Senatului a ramas vacanta dupa alegerea lui Nicolae Vacaroiu ca presedinte al Curtii de Conturi. Potrivit regulamentului, presedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt inscrise, in ordinea descrescatoare a marimii grupului parlamentar, numele si prenumele tuturor candidatilor propusi de liderii grupurilor parlamentare.

Citeste si:
Orban: Am apreciat corectitudinea UDMR în respectarea programului de guvernare
Orban: Am apreciat corectitudinea UDMR în respectarea programului de guvernare
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, vineri, la Congresul UDMR, că a apreciat, de-a lungul timpului, corectitudinea UDMR în respectarea programului de guvernare. El a subliniat şi că...
PNL, acest PSD de dreapta. Rivale, dar își unesc puterile
PNL, acest PSD de dreapta. Rivale, dar își unesc puterile
E clar, de acum, pentru toată lumea că PNL și PSD se comportă nu ca două mari partide care pot conduce România pe drumul care să ducă la recuperea diferenței față de țările...
Sursa: Ziare.com