Ziare.com

Directorii APIA destituiti ameninta ca se vor plange forurilor europene

Joi, 19 Martie 2009, ora 20:34

   

Directorii APIA destituiti ameninta ca se vor plange forurilor europene
Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor APIA, Radu Ungureanu, a declarat, joi, ca masura luata de ministrul Ilie Sarbu de a destitui toti directorii agentiei din tara se va rasfrange negativ asupra activitatii institutiei, transmite corespondentul NewsIn.

"Este o metoda securisto-comunista. Domnul ministru trebuia sa identifice mai intai cauzele care au dus la intarzierea platilor si le-ar fi gasit in sicanele pe care Ministerul Agriculturii le face de patru luni functionarilor APIA.

Platile catre fermieri incep in luna decembrie si se finalizeaza la 30 iunie. Masura luata este in afara legii si este una politica. Functionarii publici nu pot fi destituiti asa, cand vrea un ministru. Apoi, nu trebuia sa uite ca pestele se impute de la cap, deci poblemele trebuiau identificate la nivel de minister si APIA central. Nu sa se razbune pe niste oameni care au muncit ca tampitii trei ani si ale caror rezultate au fost recunoscute de Comisia Europeana", a declarat Ungureanu.

Acesta a precizat ca principalul evaluator al activitatii functionarilor APIA este Comisia Europeana si nu exclude posibilitatea ca cei destituiti sa se adreseze forurilor europene.

"Principalul for al nostru este Comisia Europeana. Ultimele misiuni de audit au relevat ca activitatea a fost corespunzatoare. Sa vedem ce zic ei de aceasta masura politica, a acelorasi oameni care ne-au condus si inainte de 1989", a spus liderul de sindicat.

Liderul de sindicat considera ca APIA este o institutie performanta, insa ingerintele conducerii Ministerului Agriculturii in activitatea si organizarea Agentiei nu este o masura de natura sa-i stimuleze pe angajati.

"Dupa cum mi-am dat seama, constat o strategie clara de denigrare, de alterare a imaginii, ca sa poata modifica organigrama, institutia, probabil sa faca o alta institutie, cu alte servicii, in alta forma, acesta ar fi interesul Ministerului Agriculturii.

Numai ca APIA este o institutie europeana, care fara avizul Comisiei Europene pentru Agricultura si fara certificarea acestei institutii, nu se poate face. Iar aceasta agentie a fost acreditata in anul 2006, in preaderare, ca fiind institutional functionala si apta pentru a face plati si a implementa politicile agrare comune.

Deci mi-am dat si eu seama, dupa o perioada de doua luni, prin aceasta iesire mediatica (a Ministerului Agriculturii-nota red) de a arata numai negativitati asupra acestei institutii pentru a incerca sa iti faci jocurile", sustine Ungureanu.

El a mai spus ca APIA a fost cea mai eficienta agentie din tarile care au aderat recent la UE. "Nicio tara in anul de dupa aderare nu a reusit sa faca platile in acel an. APIA a platit in 2008 pentru 2007 pentru 1,8 milioane de fermieri. Parerea mea ca cele 60 milioane de euro penalitati, invocate de Ministerul Agriculturii, nu sunt reale. Si l-as ruga pe domnul ministru sa ne puna la dispozitie exact dupa ce regulament si dupa ce misiuni de audit si dupa ce raport de audit s-a ajuns la aceasta concluzie", a spus Ungureanu.

Intrebat daca razboiul dintre APIA si Ministerul Agriculturii ar putea afecta in vreun fel procedurile de plata, liderul de sindicat a spus ca nu crede ca s-ar putea intampla asta.

"Comisia Europeana nu e interesata de acest razboi, ci de faptul ca procedurile s-au facut intocmai si daca lucrurile s-au facut conform regulamentelor europene. Asta este misiunea comisiei de audit isi exprima pozitia cu privire la neconformitati, iar statul membru rezolva aceste neconformitati. La noi principla neconformitate este numarul mic de angajati la AIPA comparativ cu volumul de munca", a aratat Ungureanu.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a anuntat joi ca a destituit toti directorii APIA din tara si din Bucuresti. "Asa cum am anuntat anterior, data de 15 martie a fost data limita in care mai asteptam de la APIA sa se finalizeze dosarele cu sumele ramase restante de circa un an.

Vorbim aici de circa 1.200.000 de persoane care nu si-au primit banii de la Uniunea Europeana si a caror dosare trebuiau procesate pana la aceasta data. De aceea am decis sa demit toti directori, mai ales ca acestia au primit sporuri in valoare de 75%, adica au beneficiat de toate conditiile", a afirmat Sarbu.

Sursa: rNews

Articol citit de 1140 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu ati inteles!

Trebuie sa plecati! Nu conteaza competenta conteaza culoarea politica! Hai mars afara! Ce daca spuneti ca sunteti competenti! Trebuie sa se bucure si altii de ciolan!

 

realist

daca ministrul ar sti cum se lucreaza la APIA ar mai demite jumatate din functionari .

siapari TU

asa zis ratacitul si rezolvi problema?

momentul adevarului

daca ministrul ar sti cum se lucreaza la APIA ar demite si jumatate din functionari !!!!!!

 

D.le Radu Ungureanu !

Tot respectul pentru TOTI care-si fac bine meseria si isi indeplinesc sarcinile adica ,,care fac treaba,,. Ceilalti trebuie sa plece in lumea mare. Si albinele gonesc TRANTORI. Treburile pentru care au fost destituiti directorii agentiilor din tara trebuiau cunoscute de sindicate si rezolvate impreuna.V-a impiedecat cineva sa faceti acest lucru ?.Asa isi protejeaza un lider de sindicat pe membrii sai. Apropo,d.le Radu Ungureanu ! Cati dintre acesti directori erau si membrii de sindicat, hai ?

 

Ministerul agriculturi inchide masuri pentru a face economii

Schema de ajutor de stat XS 13/2008 si Schema de ajutor de stat XS 28/2008 nu mai sunt aplicabile si pentru anul 2009!

 

munca la APIA ?!?!?!

Domnule Ungureanu,

"La noi principla neconformitate este numarul mic de angajati la AIPA comparativ cu volumul de munca", a aratat Ungureanu."

Cei 5000 de angajati APIA sunt suficienti pentru munca pe care acestia trebuie sa o duca la bun sfarsit adica printre altele sa plateasca fermierii.

Va rog sa fiti sincer si sa recunoasteti ca 70% din "munca" o reprezinta alergatu in jurul cozii.

 

STROESCU NICOLAE MARIUS CAMELEON POLITIC

Stroescu Nicolae Marius a fost numit de PNL Arges in 2006 in fruntea APIA locala, acum ma intreb, dupa destituire, cine l-a promovat ca dir. general adjunct la APIA, centrala PSD sau PDL, Arges??.Cit despre ,,performante" sint la fel ca ale celor 60 de directori destituiti, ba mai mult in 2008 a avut venituri nete(mai mari ca domnul ministru)lunare din salarii de peste 7200lei, si s-a ocupat numai de achizitii a cumparat din banul public masini:4hyundai 12loganuri, 100 calculatoare si 12 laptopuri, la APIA Arges si portarul si soferii au calculatoare "de.. daca vrei rezultate trebuie dotare"(mai putin el care nu se atinge de calculator se accidenteaza)Bani frumosi a incasat STROESCU MARIUS si din comisiile de examinare, era un mare "examinator" pentru angajari.Poate ca cineva ii va aminti totusi Domnului ministru ILIE SIRBU ca nu poate promava vinovati care au contribuit la plata a 78 mil euro penalizari pentru neutilizarea fondurilor europene in agricultura.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor