Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un simplu test de ochi poate dezvălui cât mai avem de trăit. „Retina oferă o fereastră unică”

Vineri, 21 Ianuarie 2022, ora 02:19
6469 citiri
Un simplu test de ochi poate dezvălui cât mai avem de trăit. „Retina oferă o fereastră unică”
Autorii studiului au folosit un tip avansat de inteligență artificială pentru a prezice cu exactitate vârsta retiniană a unei persoane FOTO Pixabay

Un simplu test oftalmologic le poate oferi medicilor un indiciu despre cât timp mai are o persoană de trăit. O echipă internațională a descoperit o legătură între vârsta biologică a retinei unei persoane și riscul de deces al acesteia.

Membrana din spatele ochiului conține celule sensibile la lumină care încep să se deterioreze în timpul vârstei mijlocii. Un studiu pe aproape 47.000 de adulți a constatat că persoanele ale căror retine erau „mai bătrâne” decât vârsta lor reală aveau mai multe șanse să moară în următorul deceniu.

Descoperirea ar putea duce la un instrument de screening de rutină pentru o serie de boli care pun viața în pericol, inclusiv Alzheimer.

„Retina oferă o fereastră unică și accesibilă pentru a evalua procesele patologice care stau la baza bolilor vasculare și neurologice sistemice, care sunt asociate cu riscuri crescute de mortalitate”, spune medicul și cercetătorul Mingguang He, de la Centrul pentru Cercetarea Oculară din Australia.

Descoperirea unei „diferențe de vârstă retiniană”

Cercetătorii au monitorizat participanții, toți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, în medie timp de 11 ani. Fiecare persoană a avut fundul de ochi - suprafața din spate a ochiului - scanat, ca parte a studiului Biobank din Marea Britanie. Echipa internațională a comparat „vârsta biologică” a fiecărei retine cu vârsta cronologică a acelei persoane, descoperind o „diferență de vârstă retiniană” la mulți participanți.

Decalajele mari au fost asociate cu un risc de deces cu 49 până la 67% mai mare, din orice cauză, alta decât bolile cardiovasculare sau cancerul. Acest lucru s-a întâmplat după ce s-au luat în considerare factori precum hipertensiunea arterială, indicele de masă corporală (IMC), stilul de viață și etnia.

„Noile noastre descoperiri au determinat că decalajul de vârstă retiniană este un indicator independent al riscului crescut de mortalitate, în special al bolilor non-cardiovasculare/mortalității non-canceroase. Aceste descoperiri sugerează că vârsta retiniană poate fi un biomarker semnificativ clinic al îmbătrânirii”, spun cercetătorii.

Pentru fiecare creștere de un an a decalajului de vârstă, oamenii de știință au descoperit o creștere cu două și trei procente a riscului de deces din orice cauză sau, respectiv, dintr-o cauză anume.  În timp ce riscurile de îmbolnăvire și deces cresc odată cu vârsta, este clar că variază considerabil între persoanele de aceeași vârstă, potrivit echipei.

1 din 20 de persoane are o diferență de vârstă retiniană de 10 ani

Îmbătrânirea biologică este unică pentru individ și poate fi un indicator mai bun al sănătății actuale și viitoare. Autorii studiului au folosit un tip avansat de IA (inteligență artificială) cunoscut sub numele de „învățare profundă” pentru a prezice cu exactitate vârsta retiniană a unei persoane din imaginile fundului de ochi.

Peste jumătate dintre participanți s-au înscris în categoria celor care „îmbătrânesc rapid” – cei ale căror retine arătau mai în vârstă decât vârsta lor reală – 51 la sută având diferențe de vârstă retiniană de peste trei ani, 28 la sută cu o diferență de cinci ani și 4,5 la sută cu un decalaj de peste 10 ani.

„Descoperirile noastre indică faptul că decalajul de vârstă retiniană ar putea fi un potențial biomarker al îmbătrânirii, care este strâns legat de riscul de mortalitate, implicând potențialul imaginii retiniene ca instrument de screening pentru stratificarea riscului și furnizarea de intervenții personalizate”, scriu autorii studiului.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#imbatranire, #ochi, #retina, #oftalmologie , #stiri externe