Ce schimbări aduce IMM Plus în 2024. Schema de ajutorare pentru firme mici și mijlocii are un buget de 12,5 miliarde de lei

Luni, 26 Februarie 2024, ora 22:29
4315 citiri
Ce schimbări aduce IMM Plus în 2024. Schema de ajutorare pentru firme mici și mijlocii are un buget de 12,5 miliarde de lei
Programul IMM Plus se derulează prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. FOTO Pixabay

Ministerul Finanțelor a lansat vineri, 23 februarie, în consultare publică continuarea programului IMM Plus 2024, prin care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii din România vor putea să ia credite bancare cu garanții de stat și cu dobânzi subvenționate printr-o schemă de ajutoare de aproape 12,5 miliarde lei (2,5 miliarde euro). Programul este noua iterația a fostului IMM Invest Plus, început din anul 2020, în timpul pandemiei de COVID-19, și își propune să asigure, până la 30 iunie 2024, accesul la finanțare al firmelor care nu dispun de sumele necesare pentru proiectele de investiții și pentru continuarea activității.

Bugetul propus este de maximum 12,5 miliarde lei și se pot acorda garanții în limita unui plafon de 11,1 miliarde lei, pentru 11.500 beneficiari, a precizat Ministerul Finanțelor, într-un comunicat de presă.

Programul IMM Plus se derulează prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Român de Contragarantare (FRC) și Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), arată startupcafe.ro.

Față de programele anterioare, anul trecut Guvernul introdus ajustări încă din 2023 ca răspuns la solicitările mediului de afaceri, prin plusarea procentajul de garantare este de până la 90% din valoarea împrumutului; subvenționarea dobânzilor aferente creditelor garantate în procent de 100% pe o perioadă de 12 luni de către stat, prin Ministerul Finanțelor; reducerea costurilor de finanțare, cu marje maxime cuprinse între 0,75% și 2,5% peste ROBOR 3M, precum și prin acordarea posibilității refinanțării creditelor de investiții, inclusiv a celor acordate în cadrul programului anterior.

Majorări substanțiale ale ajutoarelor de stat pentru IMM-uri

Potrivit prevederilor din Ordonanță de Urgență pentru aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS si componentele acesteia, valorile maxime ale ajutoarelor de stat au fost majorate de la 2.000.000 euro la 2.250.000 euro per întreprindere/UAT, respectiv de la 250.000 euro la 280.000 de euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul agriculturii primare și de la 300.000 euro la 335.000 de euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectoarele pescuitului și acvaculturii.

Elaborarea hotărârii de guvern de instituire a noului program este fundamentată de situația în care schemele de ajutor de stat elaborate în temeiul Cadrului temporar în materie de ajutor de stat în contextul pandemiei COVID-19 (2020/C91I/01) și-au încetat valabilitatea la data de 30 iunie 2022, iar cele elaborate în temeiul Cadrului temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (2022/C131/01) la data de 31 decembrie 2023, arată sursa citată.

Componentele programului IMM PLUS

Programul IMM PLUS va avea șase componente principale în funcție de volumul cifrei de afaceri și de domeniul de activitate, existând de asemenea și componente destinate acordării de garanții guvernamentale pentru îmbunătățirea eficienței energetice.

Componenta IMM ROMÂNIA PLUS facilitează accesul la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, inclusiv profesioniștii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanțarea altor credite de investiții sau cheltuieli destinate achiziției de părți sociale și acțiuni.

Componenta AGRO PLUS este dedicată întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, inclusiv profesioniștii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

Componenta IMM PROD PLUS are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor de către IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activează în sectoare productive.

Componenta CONSTRUCT PLUS are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru îmbunătățirea eficienței energetice, susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediu implementate de:

  • IMM-uri și întreprinderi mici cu capitalizare de piață medie din sectorul construcțiilor, inclusiv start-up-uri, precum și arhitecți și birouri individuale de arhitectură;
  • Unități Administrativ Teritoriale (municipii, orașe, comune).

Componenta RURAL PLUS are ca obiectiv acordarea de facilități de garantare de către stat în mod transparent și nediscriminatoriu pentru creditele de investiții și creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, întreprinderilor mici și mijlocii, precum și întreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

Componenta INNOVATION PLUS are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru companiile românești inovative și/sau care își promovează produsele și serviciile destinate exportului.

Bilanțul IMM INVEST și IMM INVEST PLUS până la finalul anului 2023: „programul a stabilit un record european”

Într-un interviu acordat de Dumitru Nancu (Vicepreședinte AECM și Director General al FNGCIMM), la finalul anului trecut, acesta a realizat un bilanț în cifre al finanțărilor acordate prin programul de finanțare pentru IMM-uri

Astfel, performanța programelor IMM INVEST și IMM INVEST PLUS între anii 2020 și 2023 a stabilit un record la nivel european, susține Dumitru Nancu, tradus prin acordarea a peste 71.500 de garanții, cu o valoare totală de peste 46,5 miliarde de lei și sprijinind finanțări de aproximativ 55 miliarde de lei.

Dintre cele 73 de scheme de ajutor de stat aprobate la nivel european în baza Cadrului temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, în valoare de 4 miliarde euro, pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii din România a fost cel mai mare sprijin financiar aprobat la nivel european, a punctat acesta.

Programul guvernamental IMM INVEST a beneficiat și de o mărire a limitelor de plafon destinate garanțiilor și prin creșterea bugetului schemei de ajutor de stat. Extinderea a facilitat accesul la ajutoarele de stat pentru un număr adițional de aproximativ 4.500 de întreprinderi mici și mijlocii, care s-a soldat în ultima parte a anului cu un total de 31.208 beneficiari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

IMM Plus, autorizat de Comisia Europeană. Câți bani vor fi alocați pentru întreprinderile mici și mijlocii românești
IMM Plus, autorizat de Comisia Europeană. Câți bani vor fi alocați pentru întreprinderile mici și mijlocii românești
Comisia Europeană a autorizat grantul în valoare de aproximativ 12,5 miliarde de lei dedicat programului IMM Plus prin care vor fi garantate credite sau linii de credit ale companiilor din...
Proteste masive în Insulele Canare. Localnicii s-au săturat de turiști: "Nu vrem să ne vedem insula murind" VIDEO
Proteste masive în Insulele Canare. Localnicii s-au săturat de turiști: "Nu vrem să ne vedem insula murind" VIDEO
După Barcelona, și Insulele Canare cer limitarea turismului. Mii de persoane au protestat sâmbătă, 20 aprilie, în Tenerife, cerând ca pe insula lor să se limiteze temporar sosirile de...
#IMM Invest, #IMM credit, #IMM Invest Romania, #IMM finantare, #Covid 19, #fonduri de investitii, #credite garantate stat , #investitii