Bani mai mulți pentru întreprinderile mici, dar obținuți contra cronometru. Ce modificări aduce noua formă a proiectului de finanțare pentru întreprinderi

Miercuri, 10 Aprilie 2024, ora 03:45
8009 citiri
Bani mai mulți pentru întreprinderile mici, dar obținuți contra cronometru. Ce modificări aduce noua formă a proiectului de finanțare pentru întreprinderi
Valorile maxime ale ajutoarelor de stat au fost majorate de la 2.000.000 euro la 2.250.000 euro per întreprindere/UAT.Foto: Pixabay

Comisia Europeană a aprobat reintroducerea schemei de ajutor de stat a României de aproximativ 2,5 miliarde de euro (12,5 miliarde de lei) pentru sprijinirea întreprinderilor în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, sub denumirea IMM Plus, aprobată anterior de Guvern. În esență, IMM Plus este vechiul program IMM Invest Plus, prin care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii românești pot obține credite bancare cu dobânzi subvenționate și garanții de stat. Diferența este că sumele au crescut anul acesta, însă termenele de depunere par a fi mai reduse, ajutorul fiind acordat până cel târziu la 30 iunie 2024.

Banii sunt asigurați din surse interne, dar era nevoie de aprobarea de la Bruxelles, pentru respectarea legislației privind ajutoarele de stat și libera concurență în Uniunea Europeană. Schema reintrodusă a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de criză şi de tranziţie pentru ajutoarele de stat adoptat de Comisie la 9 martie 2023 şi modificat la 20 noiembrie 2023.

Comisia Europeană a aprobat schema iniţială la 9 septembrie 2022, iar prima reintroducere a acesteia a fost aprobată la 26 ianuarie 2023 şi a expirat la 31 decembrie 2023. În temeiul schemei reintroduse, ajutorul va fi sub formă de garanţii şi de granturi directe. Schema reintrodusă urmăreşte să asigure faptul că întreprinderile afectate de perturbările economice provocate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei au în continuare la dispoziţie o lichiditate suficientă.

Noile sume disponibile pentru întreprinderi

Comisia Europeană a constatat că schema României, astfel cum este reintrodusă, îndeplineşte în continuare condiţiile stabilite în Cadrul temporar de criză şi de tranziţie. Anul acesta, ajutorul nu va depăşi 280 000 EUR per întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agricol, 335 000 euro per întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele pescuitului şi acvaculturii şi 2,25 milioane euro per întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în toate celelalte sectoare.

Valorile maxime ale ajutoarelor de stat au fost majorate de la 2.000.000 euro la 2.250.000 euro per întreprindere/UAT, respectiv de la 250.000 euro la 280.000 de euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul agriculturii primare și de la 300.000 euro la 335.000 de euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectoarele pescuitului și acvaculturii.

De asemenea, ajutorul va fi acordat până cel târziu la 30 iunie 2024. Comisia a concluzionat că schema reintrodusă a României este în continuare necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar de criză şi de tranziţie. Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

După ce vor fi soluţionate eventualele aspecte legate de confidenţialitate, versiunea neconfidenţială a deciziei va fi pusă la dispoziţie cu numărul SA.113044 în Registrul ajutoarelor de stat de pe site-ul web al Comisiei dedicat concurenţei, conform News.ro.

Ce prevede programul IMM Plus 2024. Garanții de stat, în procent de maximum 90% din valoarea finanțării

Programul IMM Plus prelungește măsurile de sprijin instituite prin vechea schemă de ajutor de stat IMM INVEST PLUS și se derulează prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Român de Contragarantare (FRC) și Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), relatează startupcafe.ro.

În baza schemei de ajutor de stat se acordă ajutor de stat sub formă de garanții de stat, în procent de maximum 90% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente creditului garantat, pentru unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiții sau mai multe credite/linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru.

Valoarea maximă a finanțărilor acordate unui beneficiar nu poate depăși 5.000.000 lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 lei pentru creditele de investiții. Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul schemei de ajutor de stat nu poate depăși 10.000.000 lei, arată sursa citată

Durata maximă a finanțărilor este de 72 de luni, în cazul creditelor de investiții, fără posibilitate de prelungire. În cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru, durata maximă a finanțărilor este de 36 de luni, fără posibilitate de prelungire. În cazul creditelor pentru capital de lucru, cel puțin în ultimele 12 luni de valabilitate a garanției se aplică graficul de rambursare în rate fără posibilitatea beneficiarului de a efectua trageri/utiliza sume din credit.

Componentele Programului IMM PLUS, Componenta IMM ROMÂNIA PLUS intermediază accesul la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, inclusiv profesioniștii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanțarea altor credite de investiții sau cheltuieli destinate achiziției de părți sociale și acțiuni.

Componenta AGRO PLUS se adresează întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, inclusiv profesioniștii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

Componenta IMM PROD PLUS presupune acordarea de garanții guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor de către IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activează în sectoare productive, în timp ce componenta RURAL PLUS este gândită pentru acordarea de facilități de garantare de către stat în mod transparent și nediscriminatoriu pentru creditele de investiții și creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, întreprinderilor mici și mijlocii, precum și întreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

Pe partea de cercetare și inovație, componenta INNOVATION PLUS are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru companiile românești inovative și/sau care își promovează produsele și serviciile destinate exportului, în timp ce componenta CONSTRUCT PLUS presupune acordarea de garanții guvernamentale pentru îmbunătățirea eficienței energetice, susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediu implementate de IMM-uri și întreprinderi mici cu capitalizare de piață medie din sectorul construcțiilor, inclusiv start-up-uri, precum și arhitecți și birouri individuale de arhitectură și Unități Administrativ Teritoriale (municipii, orașe, comune).

Schema de ajutor de stat IMM PLUS va deveni operațională la data emiterii deciziei de autorizare a schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană, iar contractele de garantare și acordurile de finanțare aferente programului vor fi emise până la 30 iunie 2024.

IMM Invest Plus în 2023: 71.500 de garanții, în valoare de peste 46,5 miliarde de lei

Potrivit lui Dumitru Nancu, vicepreședinte al European Association of Guarantee Institutions și Director General la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), rezultatul implementării IMM INVEST și IMM INVEST PLUS, în perioada 2020-2023, reprezintă un record european, fiind transpus într-un număr de peste 71.500 de garanții, în valoare de peste 46,5 miliarde de lei, cu finanțări susținute de circa 55 miliarde de lei, relata Financial Intelligence la finalul anului trecut.

„Prin Schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, aprobată prin Decizia Comisiei Europene, România a beneficiat de cel mai mare sprijin financiar aprobat la nivel european care are ca principal obiectiv susținerea IMM-urilor. Dintre cele 73 de scheme de ajutor de stat aprobate la nivel european în baza Cadrului temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, în valoare de 4 miliarde euro, pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii din România a fost cel mai mare sprijin financiar aprobat la nivel European”, a declarat Nancu, potrivit sursei citate.

Quarterly Report - Editia 4

Cum ar putea ajunge unul dintre giganții petrolului în instanță din cauza vremii „ucigașe”
Cum ar putea ajunge unul dintre giganții petrolului în instanță din cauza vremii „ucigașe”
Mai multe grupuri de mediu și victime ale cazurilor de vreme extremă au depus o plângere penală la Paris, prin care vor să îi tragă la răspundere pe gigantul francez TotalEnergies SE și pe...
Capitalele din umbră ale Europei. Ce orașe europene controlează puterea economică, portuară sau tehnologică a continentului
Capitalele din umbră ale Europei. Ce orașe europene controlează puterea economică, portuară sau tehnologică a continentului
În epoca post-globalizării, noile centre de putere economică ale Europei se conturează dincolo de capitalele tradiționale, redefinind harta influenței continentului. Orașe precum Veldhoven,...
#IMM Invest, #IMM credit, #IMM Invest Romania, #IMM finantare, #IMM Romania, #IMM credite, #IMM acces finantare , #finantare imm