O știre recentă a trecut aproape neobservată în spațiul public.
Personal, nu cred că, vreodată, Consiliul Concurenței începe verificări, dacă nu are suspiciuni reale sau certitudini că o piață este manipulată sau influențată de anumiți jucători din domeniu. De exemplu, în opinia mea, prea puțini oameni înțeleg de ce prețurile la imobile din Cluj sunt mai mari decât în București. Principalul oraș universitar din Ardeal este - geografic vorbind - situat într-o căldare și este foarte limitat ca teritoriu. Dovadă: extinderea cu metroul către Florești, un fel de Otopeni al capitalei. În București, posibilitatea de extindere este nelimitată spre/ în Ilfov. Practic, cât vezi cu ochii. Acolo unde concurența este acerbă, gradul de manipulare se manifestă frecvent, iar între Ilfov și București se simte deja.
Să îți dau un exemplu concret: mai mulți vânzători/ dezvoltatori/ constructori scot la vânzare pe piață un număr de apartamente și încep să facă o reclamă agresivă. De obicei, prețul este peste media din zonele respective. Ce mesaj crezi că transmit respectivii jucători imobiliari în piață? Evident că lumea, posibilii cumpărători, se întreabă instant dacă să achiziționeze cât mai repede un apartament sau merită să mai aștepte. Deciziile și nevoile individuale fac diferența între ''valurile'' de tranzacții raportate de autorități. Au apărut și indici de piață, culmea!, realizați chiar de cei care au la vânzare sute de apartamente în anumite zone. Unde crezi că sunt prețurile în creștere permanentă?
Și mai relevant este că, pe piața secundară, respectiv a apartamentelor aflate la revânzare (în principiu, vechi), nu există absolut nicio autoritate care să ofere date concludente/ verificate, respectiv cu cât s-au tranzacționat oficial apartamentele scoase la vânzare pe diverse platforme specializate. Unul este prețul de vânzare comunicat pe piața liberă și altul este prețul tranzacționat. Subliniez că aici nu vorbesc de bani negri, plătiți parțial la o tranzacție, ci strict de diferența dintre prețul de strigare și cel de adjudecare al unui imobil. Notarii nu au cum să facă această verificare, iar părțile implicate într-o tranzacție nu sunt obligate să spună cu cât au scos un imobil la vânzare și cu ce procent s-au înțeles sub prețul cerut.
Nu aș fi scris acest articol, dacă în ultimul timp nu aș fi văzut pe piață din ce în ce mai multe articole, multe sponsorizate de dezvoltatori sau vânzători, în care maximumul publicității a fost ceva de genul "prețurile caselor se vor dubla în următorii ani"! Chiar așa? Hai să vedem, cu argumente concrete, criteriile de formare a prețurilor în piețele imobiliare mature din alte țări:
Bucureștiul este un oraș cu potențial mare. Din păcate, capitala României riscă să rămână debranșată de la investitorii strategici. Atunci nici nu mai contează dacă cineva va mai încerca să manipuleze piața imobiliară. Vom face afaceri doar între noi, ca să nu zicem că ne plictisim.
Certified International Property Specialist
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.