Prețurile în domeniul imobiliar au crescut semnificativ în ultimii ani. Dacă la început de 2020, înainte de „COVID”, prețul mediu pe metrul pătrat în București era în jur de 1.400 de euro. În prezent, acesta este la peste 1.800 de euro pe metru pătrat. În opinia analistului economic Adrian Negrescu, recesiunea nu va amputa prețurile la garsoniere, apartamente și case, mai ales în orașele mari.
„Când sunt întrebat, le recomand celor care vor să-și cumpere o locuință să o facă, să nu mai stea, pentru că în eventualitatea unei crize, aceasta va accentua și mai mult presiunea pe marile orașe. Dacă va veni criza, vor fugi și mai mulți oameni din mediul rural către marile orașe, pentru a găsi un salariu mai bun. Și, atunci când cererea e mare în piața imobiliară, prețurile nu scad. Dacă aveam o dezvoltare economică normală, în care oamenii să nu fie disperați să fugă într-un alt oraș, în căutarea unui salariu mai bun, piața imobiliară putea înregistra și scăderi”, a declarat analistul economic, pentru Ziare.com.
Un prim motiv pentru care prețurile la imobiliare vor fi din ce în ce mai ridicate se referă la fenomenul migraționist al populației din localitățile mici către marile orașe.
„Este vorba despre fenomenul enclavizării economice. E o migrație puternică a populației către orașe, în căutarea unui salariu mai mare, a unor condiții mai bune de trai, ceea ce înseamnă presiune pe piața imobiliară. Ori la achiziții - dar aici mai puțin, ori la închiriere. Chiriile vor ieși în prim-plan în orizontul 2025-2026 pentru majoritatea orașelor importante din țară”, a mai declarat Negrescu.
Prăpastia economică ce a apărut între marile centre urbane și micile orașe, respectiv satele, își va spune și mai mult cuvântul în următorii ani, e de părere analistul economic.
„E nevoie de reindustrializarea României, de transfer tehnologic. Altfel, în absența unui plan concret de măsuri economice care să tempereze această enclavizare economică, mi-e teamă că România va deveni o țară în care frustrările de natură socială, economică se vor accentua, iar ideea că există cetățeni de ranguri diferite - avantajați, pentru că trăiesc și marile orașe și alții dezavantajați - părăsiți de autorități, în orașe mici și în mediul rural, se va putea transpune într-o adevărată bombă socială și ne referim în primul rând la natalitate. Una e să stimulezi natalitatea - să oferi școli, grădinițe, spitale în mediul urban, alta e să-i abandonezi pe cei din mediul rural, unde numărul cabinetelor medicale este din ce în ce mai mic”, a precizat Negrescu.
În București, încă ar fi loc de creștere a prețurilor, având în vedere tarifele practicate la vecinii din regiune.
„Marele avantaj al investiției imobiliare este, pe lângă faptul că poți obține o chirie, un venit sigur lunar, care va fi valabil și la bătrânețe, acela de a vinde locuința în caz de nevoie, iar valoarea locuințelor în România va continua să crească. Uitați-vă ce se întâmplă în Varșovia, Budapesta, toate capitalele din centrul și Estul Europei, unde, pe fondul creșterii nivelului de trai, bineînțeles că și valoarea imobilelor a început să crească. Ce vedem azi prețuri în piața românească sunt cu 30% mai mici decât cele din Varșovia, așa că așteptați-vă la scumpiri. Din păcate… Vom ajunge, din păcate, o țară de chiriași, cum se întâmplă deja în Europa occidentală, pentru că ideea de a-ți cumpăra o locuință personală va fi din ce în ce mai greu de atins de către mulți dintre români”, e de părere consultantul.
Taxele, impozitele și proiectele adoptate la nivel local pentru împiedicarea construirii de noi imobile vor genera, de asemenea, prețuri și mai mari, crede Adrian Negrescu.
„Guvernul vrea să elimine toate facilitățile din domeniul construcțiilor și, evident, eliminarea acestora va conduce către o creștere și mai mare a prețurilor. Eliminarea facilităților, creșterea salariilor, tot ceea ce va impune statul pentru a aduna mai mulți bani la buget va susține acest trend crescător al prețurilor la imobiliare.
De asemenea, toate presiunile impuse de municipalități în ceea ce privește planurile de sistematizare la nivel local, noile condiții legate de dezvoltările imobiliare s-ar putea să pună și mai multă presiune pe prețuri, astfel încât condițiile unei scăderi a numărului de șantiere ar putea determina o traiectorie și mai amplă a prețurilor decât am văzut până acum”, a mai precizat analistul economic.
Mai mult decât atât, chiriile vor fi la mare căutare în următorii ani, se așteaptă Adrian Negrescu.
„E posibil ca, în următorii cinci ani, piața imobiliară din România să treacă printr-o schimbare fundamentală: să trecem de la o piață plină de proprietari către o piață a închirierilor. Se construiește foarte mult în această direcție, sunt fonduri de investiții prezente în România, sunt dezvoltatori care construiesc blocuri special pentru a fi închiriate, în condițiile în care chiriile au crescut și vor crește în continuare. La fel se întâmplă în toate capitalele din regiune.
Pe măsură ce cererea va fi din ce în ce mai mare în marile orașe, numărul tranzacțiilor, paradoxal, să scadă, iar numărul apartamentelor scoase la închiriere să crească. Presiunea se va duce dinspre achiziția unui apartament, spre închiriere. Va deveni o afacere mai bună să construiești un bloc pentru închiriere decât să construiești pentru vânzare, în condițiile în care condițiile de creditare vor rămâne, probabil, la un nivel foarte ridicat, cu cele mai mari dobânzi din Europa, în orizontul următorilor cinci-șapte ani”, a concluzionat analistul economic, pentru Ziare.com.