De ce se consideră rușii excepționali între națiile lumii. Aroganța fără margini este alimentată masiv din "izvorul" nazismului

Marti, 27 Septembrie 2022, ora 15:22
18387 citiri
De ce se consideră rușii excepționali între națiile lumii. Aroganța fără margini este alimentată masiv din "izvorul" nazismului
Demonstrație la Moscova în sprijinul invaziei ruse a Ucrainei FOTO Hepta

Deciziile recente ale Estoniei, Letonia, Lituaniei și Finlandei de a interzice cetățenilor ruși să intre în țările lor cu vize turistice au provocat răspunsuri indignate din partea multora incluși arbitrar în ultima perioadă în categoria „ruși buni”. Această indignare merită o privire mai atentă.

Ca oponenți ai lui Putin și critici ai războiului declanșat împotriva Ucrainei, ei se arată furioși pe reticența vecinilor Rusiei de a-și deschide granițele. Răspunsul lor dezvăluie un punct nevralgic important în felul în care se văd chiar și cei mai sinceri și liberali ruși, consideră profesorul de sociologie Azamat Junisbai.

Acesta consideră că, în mod previzibil, „rușii buni” insistă de obicei să se refere la agresiunea Rusiei în Ucraina ca fiind războiul lui Putin, mai degrabă decât războiul Rusiei. Acest lucru îi absolvă în mod convenabil pe rușii obișnuiți de responsabilitatea pentru atacul oribil comis împotriva unei națiuni suverane. Dar este mai mult de atât.

Reacția lor indignată este o dovadă de primă mână a mentalității imperiale latente.

Incapacitatea cronică de a înțelege de ce vecinii Rusiei s-au săturat să primească un număr mare de ruși scoate la iveală faptul că inclusiv așa-numiții „ruși buni” nu reușesc să își vadă propria țară așa cum o văd vecinii lor: Ca o putere colonială nemiloasă și genocidară.

Faptul că până și cei mai feroce oponenți ai regimului lui Putin eșuează în această privință demonstrează potența continuă a mentalității imperiale în societatea rusă. Este grăitor faptul că ideea excepționalismului rus este profund interiorizată chiar și de către liberalii Rusiei.

O analiză în detaliu a rădăcinilor excepționalismului rusesc a fost realizată de cercetătorul Madi Kapparov, doctorand la London Business School.

Redăm, în continuare, analiza integrală:

"Ce este nazismul? Analiză făcută detașat de distragerile curente ale economiei și piețelor.

Nazismul este o formă de fascism întemeiată pe credința delirantă a unui grup de oameni, în general bazată pe etnie, ca fiind superior unui alt grup de oameni.

La fel și rușii, care sunt mesmerizați de teoriile excepționalismului lor etnic și de revizionismul istoric, promovându-și superioritatea etnică în toate aspectele, cred că sunt mai privilegiați decât orice altă etnie sau națiune din lume.

Rușii cred că nu li se aplică nicio regulă. Ei cred că pot face orice le place pentru că sunt excepționali.

Când URSS s-a prăbușit, noul guvern rus a luptat din greu pentru a deveni un stat succesor al Uniunii Sovietice.

La fel cum URSS a devenit un stat succesor al imperiului rus original, federația rusă a trebuit să devină un stat succesor al URSS.

Din punct de vedere ideologic, a fost esențial pentru ei să păstreze continuitatea imperială a excepționalismului și a superiorității culturale și istorice.

Fără succesiune, Rusia ar fi devenit egală cu fostele colonii, precum Ucraina, Kazahstan, etc. Acest lucru era pur și simplu inacceptabil pentru ruși. Și-au menținut, de asemenea, militarismul vechi de secole, parte integrantă în viziunea lor despre excepționalismul rusesc la nivel mondial.

În anii 1990, Rusia era într-o situație economică dificilă și era complet irațional să mențină o armată uriașă și un arsenal nuclear mare. Dar a fost, din punct de vedere cultural și ideologic, o necesitate absolută pentru ruși. De ce? Face parte din credința lor legată de excepționalism.

Cu mult înainte de Putin, s-a întâmplat războiul din Transnistria. Rușii nu au avut atunci nicio îndoială despre necesitatea „protejării separatiștilor etnici ruși” în Moldova, pe care imperiul i-a mutat acolo de-a lungul anilor. Cu toate acestea, doar câțiva ani mai târziu, au intrat în război cu separatiștii ceceni.

Transnistria era acceptabilă, în timp ce separatismul cecen, o mișcare de eliberare, era inacceptabil pentru ruși. Rușii nu își aplică nicio regulă. Vedeți, ei cred că sunt speciali, excepționali și superiori restului lumii.

Independența Ceceniei a fost o idee absolut respingătoare pentru ruși. Negocierile cu cecenii au fost absolut inacceptabile pentru cetățeanul rus de rând, până la înfrângerile militare majore și tensiunile economice din 1996. Rușii s-au întors în 1999 pentru a-i pune pe „sălbătici” ceceni la locul lor.

Orice sugestie legată de independența Ceceniei venită din străinătate s-a confruntat cu o respingere agresivă din partea rușilor. Totul este condus de excepționalismul rus profund înrădăcinat în cultura lor.

Pentru ruși protecționismul imperiului lor și ambițiile lor imperiale sunt de la sine înțelese. Sunt o parte organică a mentalității lor individuale și colective.

De-a lungul anilor, am fost martor de nenumărate ori la modul agresiv în care reacționează rușii la orice tentativă de politică externă independentă a fostelor colonii. În mod obișnuit, astfel de încercări sunt numite „nerecunoscătoare”.

Rușii se așteaptă ca fostele lor colonii să fie recunoscătoare. Recunoscătoare pentru ce? În viziunea lor istorică pervertită și revizuită, au făcut „atât de multe” pentru fostele colonii, le-au „civilizat”.

Când fostele colonii fac ceva independent de Rusia, rușii se simt trădați. „Cum au putut? Am făcut atât de multe pentru ei.” Un astfel de comportament rusesc este axiomatic. Vor păstra ranchiună și vor riposta atunci când se va prezenta o oportunitate.

Realitatea este că rușii cer fostelor colonii să fie recunoscătoare pentru mizerie, moarte, distrugere, foamete și uneori asimilare. Acesta este modul rusesc de a „civiliza” „sălbaticii”.

De asemenea, rușii cer ca restul lumii să le fie recunoscător pentru victoria asupra Germaniei naziste. În viziunea lor asupra lumii, etnicii ruși *singuri* sunt cei care au învins nazismul german în 1945. „Marele Război Patriotic” a devenit unul dintre stâlpii excepționalismului rus.

Oricine pune la îndoială victoria din cel de-al Doilea Război Mondial pe care etnicii ruși au însușit-o se va confrunta cu mânie îndreptățită și cu o serie de insulte din partea lor. Cu toate acestea, nu este clar de ce lumea ar trebui să le fie recunoscătoare: URSS a fost aliată Germaniei până în prima zi a planului Barbarossa.

Ar trebui oare să menționez măcar ocupația rusă brutală a Europei de Est după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial? Rușii așteaptă recunoștință și pentru asta.

Rușii cer recunoștință de la lume și de la fostele colonii, sunt speciali, sunt excepționali.

2014 a fost un punct fără întoarcere. În acel an, șovinismul rus secular a regresat în nazism rus. Voi ignora Crimeea. Rusia a fabricat o presupusă opresiune a vorbitorilor de rusă din Donbas și a invadat regiunea alături de „separatiști”. Asta la doar câțiva ani după războaiele cecene.

Din nou, „separatismul” rus este acceptabil, separatismul cecen este inacceptabil, deoarece regulile nu se aplică rușilor.

Sunt excepționali. Ei își permit să facă ceea ce le este de neimaginat dacă alții o fac. Aceasta este esența nazismului rus.

Cred că nu există ruși „buni” sau „răi”. Distincția este lipsită de sens. Există totuși ruși ascultători într-o manieră de turmă de oi și susținători zeloși ai Z-ului, făcând astfel media unui nazist rus obișnuit.

Germania a fost zombificată de propaganda nazistă timp de 12 ani. Rușii au fost pe drumul lor către nazism timp de decenii, dacă nu de secole. Nu există soluții ușoare pentru a repara situația. Nu vor fi proteste. Schimbările în guvernul rus nu ar rezolva nimic. Drumul de urmat va fi lung si dificil.

Cu toate acestea, Germania nazistă a fost învinsă. La fel va fi și versiunea actuală a imperiului rus. Viziunea lor nazistă asupra lumii va trebui să fie spulberată. Cu cât lumea își dă seama mai devreme că este problema tuturor, cu atât mai bine.

Ucraina va câștiga, deoarece nu are altă opțiune", arată cercetătorul Madi Kapparov.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#imperialism Rusia, #exceptionalism rusia, #teorii naziste, #cetateni rusi, #invazie ucraina , #invazie ucraina