Ucraina a început să importe gaze din Europa prin Republica Moldova, folosindu-se de conducta Iași-Ungheni

Marti, 07 Februarie 2023, ora 11:21
3274 citiri
Ucraina a început să importe gaze din Europa prin Republica Moldova, folosindu-se de conducta Iași-Ungheni
Ucraina are acum oportunitatea de a efectua un revers virtual cu țările europene vecine FOTO Twitter

Companiile ucrainene de profil au început să transporte gaze din țările europene prin Republica Moldova, care apoi sunt pompate în depozitele interne. Acest lucru se întâmplă din cauza așa-numitului „revers virtual”, ce privește optimizarea activității de transport a operatorilor de transport de gaze.

Acest lucru a fost raportat de „Operatorul GTS al Ucrainei” (OGTSU), ai cărui reprezentanți spun că într-un astfel de caz operatorii efectuează transportul fizic într-o singură direcție. În caz contrar, gazul este transportat utilizând inversul virtual (sau backhaul).

"Atunci, combustibilul nu trece fizic peste graniță, iar părțile efectuează compensarea, care este una dintre cele mai progresive metode comerciale ale pieței europene. Printre avantajele sale se numără economisirea gazului și reducerea emisiilor de CO2", mesajul spune.

În același timp, se subliniază că Ucraina are acum oportunitatea de a efectua un revers virtual cu toți operatorii GTS din țările europene vecine. Condiția cheie pentru aceasta este prezența unei resurse în sistem.

”Modificările recente permit trader-ilor naționali și internaționali să transporte gaze naturale în regim Backhaul până la 17 milioane de metri cubi pe zi, traversând Moldova prin coridorul Transbalkanic și conducta Iași-Ungheni”, a explicat Moldovatransgaz.

Procedura de ”backhaul” poate fi aplicată atât de către comercianții/furnizorii de gaze, cât și de către operatorii de sisteme de transport, fără declararea acestor operațiuni la Serviciul vamal.

OGTSU a remarcat că utilizarea reversului virtual a devenit posibilă după ce guvernul Republicii Moldova a aprobat modificări relevante în legislație la începutul anului 2023. „Acest pas a deblocat importul de gaze către Ucraina din direcția sud pe ruta Trans-Balcanică”, a explicat operatorul.

Între timp, Ucraina împreună cu UE ar trebui să lanseze un program de schimb de cazane și coloane pe gaz cu altele noi, eficiente din punct de vedere energetic. Acest lucru va duce la economisirea cu până la 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an și va abandona complet importul de combustibil albastru.

Eveniment Quarterly Report

„Vulturii lui Putin“, printre armele cheie care se dovedesc cruciale pentru Rusia în încercarea de a contracara atacurile Ucrainei
„Vulturii lui Putin“, printre armele cheie care se dovedesc cruciale pentru Rusia în încercarea de a contracara atacurile Ucrainei
Ucraina pare să fi făcut un progres important în contraofensiva sa împotriva Rusiei. Informațiile de pe front sugerează că a trecut pentru prima dată linia fortificată Surovikin din sud,...
O echipă de 35 de judecători ucraineni, înarmați cu mitraliere, apără Kievul de dronele rusești
O echipă de 35 de judecători ucraineni, înarmați cu mitraliere, apără Kievul de dronele rusești
Judecători ucraineni, înarmați cu mitraliere vechite, ajută armata Kievului să doborare drone rusești. Aproximativ 35 de judecători fac parte dintr-o echipă paramilită numită Mria, care...
#import, #gaze, #Ucraina, #tari europene, #conducta gaze, #Iasi Ungheni , #gaze