SUA și Marea Britanie interzic importul mai multor metale de origine rusească, într-o nouă sancțiune care să reducă veniturile Rusiei

Sambata, 13 Aprilie 2024, ora 08:37
1336 citiri
SUA și Marea Britanie interzic importul mai multor metale de origine rusească, într-o nouă sancțiune care să reducă veniturile Rusiei
Secretarul Trezoreriei Janet Yellen spune că noile interdicţii vor reduce și mai mult veniturile Rusiei FOTO Janet Yellen/facebook

Washingtonul a interzis vineri importul în Statele Unite de aluminiu, cupru şi nichel de origine rusească, în cadrul sancţiunilor suplimentare luate cu Marea Britanie şi care vizează reducerea veniturilor Moscovei, relatează AFP.

"Această nouă acţiune interzice importul de aluminiu, cupru şi nichel de origine rusească în Statele Unite şi limitează utilizarea aluminiului, cuprului şi nichelului de origine rusească pe pieţele mondiale ale metalelor şi în tranzacţionarea over-the-counter a produselor derivate", a indicat Departamentul american al Trezoreriei într-un comunicat.

Metalele sunt principalul produs de export al Rusiei după energie, deşi valoarea lor a scăzut de la invadarea Ucrainei de către Rusia, a detaliat guvernul britanic într-un comunicat separat.

Exporturile, de la 25 de miliarde de dolari în 2022, au scăzut la 15 miliarde de dolari în 2023 "datorită eforturilor G7 şi ale aliaţilor săi de a restrânge piaţa", precizează textul.

Măsurile luate vineri urmăresc reducerea în continuare a veniturilor pe care Rusia le obţine din exporturile sale de aluminiu, cupru şi nichel.

"Prin luarea de măsuri comune, Statele Unite şi Marea Britanie privează Rusia şi producătorii săi de metale de o sursă importantă de venit", a subliniat Trezoreria americană.

Pe lângă interzicerea importului acestor metale în Statele Unite, cele două ţări au luat, de asemenea, măsuri pentru a limita comerţul cu aceste metale pe pieţele mondiale.

"Bursele de metale, precum London Metal Exchange (LME) şi Chicago Mercantile Exchange (CME), nu vor avea dreptul să accepte aluminiu, cupru şi nichel produse de Rusia. Bursele de metale joacă un rol central în facilitarea comerţului cu metale industriale în întreaga lume", a insistat Trezoreria.

Aceste măsuri intră în vigoare cu începere de sâmbătă.

"Noile noastre interdicţii asupra metalelor cheie, în coordonare cu partenerii noştri din Marea Britanie, vor continua să vizeze veniturile pe care Rusia le poate câştiga pentru a-şi continua războiul brutal împotriva Ucrainei", a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, citată în comunicat.

"Luând această măsură în mod ţintit şi responsabil, vom reduce veniturile Rusiei, protejându-ne în acelaşi timp partenerii şi aliaţii de efecte nedorite", a comentat ea.

Jeremy Hunt, ministrul britanic de finanţe, a subliniat, la rândul său, că "este mai uşor să neutralizăm capacitatea lui Putin de a purta războiul său ilegal în Ucraina atunci când acţionăm alături de aliaţii noştri".

"Acţiunea noastră decisivă cu Statele Unite de a interzice în comun metalele ruseşti din cele mai mari două burse va împiedica Kremlinul să injecteze mai mulţi bani în maşina sa de război", a asigurat el.

Quarterly Report - Editia 4

China trimite Rusiei "ajutoare letale", acuză un înalt oficial britanic. SUA spune că nu există dovezi
China trimite Rusiei "ajutoare letale", acuză un înalt oficial britanic. SUA spune că nu există dovezi
Ministrul Apărării din Marea Britanie, Grant Shapps a acuzat China că susține Rusia în războiul din Ucraina, pe baza unor informații secrete obținute de serviciile din țara sa și din SUA....
Cei mai mari producători de cipuri din lume pot acționa un „comutator de oprire“ în cazul în care China invadează Taiwanul
Cei mai mari producători de cipuri din lume pot acționa un „comutator de oprire“ în cazul în care China invadează Taiwanul
Companiile din Taiwan se pregătesc pentru ce e mai rău. ASML şi TSMC pot dezactiva utilajele de fabricat cipuri în cazul în care China invadează insula. Compania olandeză ASML şi şi...
#import, #metale, #interzis, #SUA, #Marea Britanie , #Razboi Ucraina