Frica de foamete: Cât de dependentă este UE de importurile de alimente provenite din Rusia și Ucraina

Vineri, 25 Martie 2022, ora 17:36
4469 citiri
Frica de foamete: Cât de dependentă este UE de importurile de alimente provenite din Rusia și Ucraina
Către Federația Rusă s-au îndreptat doar 4% din exporturile de produse agricole ale Uniunii Europene, valorând 7,1 miliarde euro.

Mai multe instituții internaționale au avertizat că războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei vor avea consecințe dramatice asupra unor țări, cuvântul ”foamete” fiind rostit foarte des în ultimele zile.

Criza alimentară este pe buzele tuturor, fiind evocată chiar și la cel mai înalt nivel, în declarațiile unor președinți de țări precum Joe Biden și Emmanuel Macron.

Spre deosebire de România, care în ultimii ani s-a remarcat printr-un deficit tot mai adânc în comerțul cu produse agricole (exporturile mai mari decât importurile), situația se prezintă total diferit în cazul Uniunii Europene, atunci când vine vorba de relațiile comerciale cu restul lumii.

Uniunea Europeană, pe surplus

Valoarea comerțului (importuri și exporturi) cu bunuri agricole între Uniunea Europeană și restul lumii a crescut la 347 miliarde euro în 2021, cu 20,7 miliarde euro mai mult decât în 2020.

Uniunea Europeană a exportat produse agricole în valoare de 196,9 miliarde euro și a realizat importuri de 150 miliarde de euro, generând un surplus (execedent) de 46,9 miliarde euro.

Între 2002 și 2021, comerțul cu produse agricole al Uniunii Europene a crescut mai mult decât dublu, echivalentul unei creșteri economice anuale de aproximativ 4,8%, potrivit datelor prezentate de Eurostat, serviciul statistic al Uniunii Europene.

În această perioadă, exporturile (5,4%) au crescut într-un ritm mai alert decât importurile (4,2%).

Principalii parteneri comerciali ai Uniunii în exportul-importul de produse agricole au fost Marea Britanie pe partea de export și Brazilia în ceea ce privește importurile.

Unde exportă UE

Astfel, exporturile de produse agricole ale UE au fost îndreptate în pricipal către Marea Britanie – 21% din total, echivalentul a 42,1 miliarde euro. Urmează Statele Unite, cu o pondere de 12%, echivalentul a 24,4 miliarde de euro, China, cu 8% din total (16,5 miliarde euro).

Alte țări cu ponderi importante ale exporturilor de produse agricole ale UE sunt Elveția (5%, 10,1 miliarde euro), Japonia (4%, 7,3 miliarde euro).

Către Federația Rusă s-au îndreptat doar 4% din exporturile de produse agricole ale Uniunii Europene, valorând 7,1 miliarde euro.

Principalele categorii de produse agricole exportate în Rusia sunt produse vegetale și produse alimentare precum zahărul, băuturile, tutunul și furajele preparate pentru animale.

Cele mai multe importuri vin Brazilia, Marea Britanie și SUA

În ceea ce privește importurile UE de produse agricole, cele mai multe au provenit din Brazilia – 9% din total, valorând 13,4 miliarde euro, Marea Britanie – tot 9%, în valore 13 miliarde euro și Statele Unite – 6%, 9,3 miliarde euro.

Urmează Norvegia cu 5% din total, valorând 7,3 miiarde euro și China cu 5%, 6,9 miliarde euro.

Ucraina este pe ultimul loc în privința principalelor importuri de produse agricole importate de Uniunea Europeană, cu 5% din total, în valore de 6,9 miliarde de euro, la egalitate cu China.

Principalele produse importate din Ucraina de Uniunea Europeană sunt legumele, alături de uleiuri și grăsimi.

Trei tipuri de produse agricole

De menționat că produsele agricole supuse comerțului internațional sunt clasificate în produse de origine animală, produse vegetale și produse alimentare.

Categoria produselor de origine animală este formată din animale vii, carne, pește, crustacee și nevertebrate acvatice, produse lactate, ouă, miere și alte produse de origine animală.

Produsele vegetale includ arbori, plante, legume, fructe, cafea, cereale, semințe și ulei.

Produsele alimentare constau din diverse tipuri de produse prelucrate derivate din produse vegetale și animale, cum ar fi zahărul, băuturile, tutunul și furajele preparate pentru animale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#importuri Rusia , #importuri