Europa dă lovitura de grație lui Putin: Bogăția din visteria Rusiei va dispărea brusc

Miercuri, 26 Octombrie 2022, ora 23:30
15122 citiri
Europa dă lovitura de grație lui Putin: Bogăția din visteria Rusiei va dispărea brusc
UE interzice importurile de petrol din Rusia FOTO: Oil

Statele Unite și Occidentul au stabilit mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, care să lovească finanțarea mașinii de război a lui Vladimir Putin din Ucraina.

Însă, acum a venit momentul culminant al interdicțiilor Uniunii Europene contra Moscovei: restricționarea importurilor ruse de petrol.

Astfel, UE va lua cea mai puternică măsură de până acum împotriva regimului lui Putin, ce va intra în vigoare pe 5 decembrie 2022: embargou contra exporturilor Rusiei de țiței pe mare, potrivit Centrului european pentru cercetare CREA, Energy and Clear Air.

Veniturile Moscovei provenite din importurile UE de petrol din Rusia vor fi tăiate, ceea ce va însemna o puternică lovitură pentru visteria lui Putin pentru finanțarea invaziei ilegale și barbare din Ucraina.

Putin are un nou plan de a înfrânge Ucraina: Obiectivul nebunesc, de a aduce țara în Evul Mediu

Planul inițial era de a interzice utilizarea navelor deținute de europeni pentru transportul petrolului rusesc în același timp, dar acesta va fi probabil înlocuit cu un mecanism de plafonare a prețului petrolului, care permite utilizarea navelor deținute de europeni, numai dacă petrolul se vinde la prețul țițeiului plafonat.

Interdicția vânzărilor de țiței din Rusia către UE va fi urmată de embargoul importurilor de produse petroliere rafinate (benzină, motorină, păcură etc.) de la Moscova, care se va aplica începând din 5 februarie 2023.

SUA și Occidentul au gândit lovitura de grație pentru Putin: I-au blocat ultima mutare

Rusia va încerca să acopere golul lăsat de importurile UE de petrol prin găsirea unor cumpărători din afara Europei. Bugetul federal al Rusiei este deficitar și rapoartele pe scară largă conform cărora soldații mobilizați sunt obligați să-și cumpere propriile echipamente, este clar că banii sunt deja o constrângere a capacității Rusiei de a continua și escalada invazia.

În prezent, exporturile de petrol ale Rusiei sunt împărțite în două piețe: una, piața „Atlantică” alimentată de porturile din Marea Baltică și Marea Neagră și alta, piața Pacificului.

În esență, tot petrolul Rusiei expediat din porturile din Pacific merge în China, în timp ce marea majoritate a petrolului ajunge pe piața de pe partea atlantică. Petrolul din porturile atlantice se îndreaptă spre UE, Turcia, Orientul Mijlociu și India, ocazional până în Malaezia.

De asemenea, nu există posibilitatea de a muta exporturile către Pacific, deoarece infrastructura este deja la capacitate maximă. Găsirea de noi cumpărători a necesitat reduceri de 25-35% la prețul petrolului rusesc, comparativ cu prețurile pieței internaționale.

Ce îl va opri pe Vladimir Putin: Un scenariu la care nu s-a gândit niciodată

Interdicția UE a importurilor țițeiului brut din Rusia, din 5 decembrie 2022, va avea un impact semnificativ, dar interdicția produselor petroliere rafinate din 5 februarie 2023, are potențialul unui și mai mare impact asupra bugetului Moscovei.

Cel mai important, transportul maritim este adevăratul călcâi al lui Ahile al exportatorilor ruși de petrol. Expedierea petrolului rusesc pe distanțe mai lungi către India sau Malaezia necesită o capacitate mai mare a navelor, iar Rusia nu a făcut progrese în exploatarea capacității non-europene pentru aceasta: 50% din petrolul rusesc, indiferent de portul de plecare și de destinație, continuă să fie transportat de nave deținute de europeni și 70% pe navele asigurate de europeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#importuri Rusia, #Rusia petrol, #Rusia petrol UE, #petrol Rusia, #petrol Rusia UE, #exporturi Rusia, #sanctiuni Rusia UE , #Razboi Ucraina