Zece ani și cinci luni va sta la închisoare Marcel Florin Manciu, impostor notoriu care a înșelat poate sute de persoane din întreaga țară, furându-le banii prin cele mai abjecte metode posibile.
Ultimele pe lista escrocului au fost mamele unor copii mici bolnavi de cancer care s-au trezit fără fondurile obținute din donații necesare tratamentelor scumpe în spitale din străinătate. Manciu a fost condamnat prin sentință definitivă, pe 23 mai 2023, de Curtea de Apel București și va sta la închisoare cel puțin zece ani.
Acest individ din Oradea are o uriașă carieră de escrocherii și a fost condamnat până acum de instanțe din trei județe, Bihor, Mureș, Cluj, iar acum și București. Cu un tupeu de film, Manciu concepea scenarii bine ticluite și se adresa persoanelor vulnerabile, fie bătrâni, fie oameni aflați în situații limită de viață, mame disperate aflate în spital cu copii bolnavi de boli incurabile.
Se recomanda reprezentantul unei societăți private aflate în relații contractuale cu Electrica și mergea din casă în casă cerând taxe abonaților pentru ”mentenanță” sau te miri ce inventa pentru a fi credibil. A primit bani de la zeci, poate sute de persoane credule.
A avut tupeul să cloneze pagini de Facebook ale unei emisiuni de televiziune celebre (Acces Direct) sau ale unor fundații cu notorietate și a strâns bani în numele acestora pentru copiii bolnavi sau pentru cazuri sociale.
A ajuns până acolo încât a urmărit site-urile acestor fundații, unde erau prezentate cazuri dramatice, a contactat oamenii care solicitau bani pentru tratamentul copiilor lor grav bolnavi și le promitea sprijin financiar. S-a recomandat om de afaceri dispus să doneze 100.000 de euro, polițist din Prahova impresionat de un anume caz, dispus să doneze niște mii de euro sau reprezentatul unei societăți care vrea să ajute financiar etc.
Le cerea în schimb părinților copii față verso ale cardurilor de credit pentru a putea face transferul banilor dintr-un cont într-altul. Câteva dintre mamele apelate, prea obosite și speriate de viitorul incert al copiilor lor, au cedat și i-au dat escrocului fotografiile cardurilor.
Cu datele de care avea nevoie, Manciu a sunat la call-center-ul băncilor, și-a schimbat vocea ca să pară femeia titular a contului și a cerut informații despre sumele de bani, a solicitat schimbarea numărului de telefon indicat în relaţia cu banca cu un nou număr făcând ulterior transferuri de bani folosindu-se de aplicațiile de Volt Finance sau Home Bank.
Fura cât permitea banca, mii de lei, până ce adevărații titulari de cont descopereau că cineva face transferuri de fonduri în mod fraudulos.
A fost prins repede, pentru că polițiștii îi cunoșteau metehnele și stilul de escrocherie.
A crezut că va scăpa ca de fiecare dată, cu pedepse mici, cu suspendare, așa cum s-a întâmplat ani la rând. Nu a știut că toate aceste pedepse se vor cumula la un moment dat și va ajunge în închisoare.
În instanță a cerut clemență de la judecători, susținând că este un om bolnav, iresponsabil, dependent de jocuri de noroc.
”Cu privire la solicitarea inculpatului de a se constata iresponsabilitatea ca şi cauză de neimputabilitate, Curtea constată că dependența inculpatului pentru jocurile de noroc nu este o boală psihică care să anuleze discernământul acestuia. În cazul inculpatului este vorba despre o slăbiciune a voinței care s-a grefat o deficiență în educație, în caracterul şi în personalitatea inculpatului, aspecte care sunt imputabile inculpatului şi care nu pot înlătura responsabilitatea acestuia”, se arată în motivarea instanței.