Aberatia zilei: Un cioban si un tractorist, in topul marilor datornici la Fisc

Miercuri, 18 Mai 2016, ora 11:41
17687 citiri
Aberatia zilei: Un cioban si un tractorist, in topul marilor datornici la Fisc
Foto: Digi 24 TV

Un cioban din Galati a strans datorii de aproape 10 milioane de lei la Fisc, iar asta nu e tot. Alti 49 de consateni figureaza pe lista marilor datornici la ANAF, iar trei dintre ei aduna o suma incredibila: aproape 24 de milioane de lei.

Pe locurile 5 si 7 in topul celor mai mari datornici se afla doi galateni, un cioban si un tractorist. Viorel Cotiga, din satul Talpigi, si tractoristul Ion Archiri, din satul Girbovat, datoreaza la stat 9,8 milioane de lei, respectiv 9,5 milioane de lei, scrie Viata Libera.

Ambele sate fac parte din comuna Ghidigeni, una dintre cele mai sarace din zona.

"9 milioane?! 98 de miliarde (de lei vechi - n.red.)?! Pai, de unde sa dau doamna banii astia? N-am!", a spus Viorel Cotiga (foto) din satul Talpigi cand a fost intrebat de reporterul Digi24 cum are de gand sa-si plateasca datoria la bugetul de stat.

In varsta de 47 de ani, barbatul a fost convins in urma cu trei ani de un var sa se ocupe de tranzactii cu animale, impreuna cu un om de afaceri.

"Ei au platit firma, mi-au oprit banii si imi dadea 12, 13 milioane, 14 milioane", a declarat Cotiga la portul de televiziune citat.

Intrebat daca si-a platit impozitele la stat, ciobanul a raspuns senin: "Nimic, doamna".

"Eu eram patronul, care scoteam banii din banca", a mai declarat el mandru, precizand ca firma se ocupa cu "achizitii animale".

"Achizitii animale, ma intelegeti, da? Am facut firma pe judetul Vaslui. Venea tirul de la Reghin, cu animale, eu nu ma duceam in piata sa cumpar vaci, sa pun mana pe coada vacii. Venea tirul frumos si bagam pe abator la Botosani", a povestit el despre apogeul carierei lui profesionale.

O alta explicatie a venit, insa, din partea viceprimarului comunei Ghidigeni, Aurel Parvu. "El a fost manevrat intr-o situatie in care nu si-a dat seama, la o betie, si a semnat un act de administrator la o firma si a acumulat aceste datorii", a explicat viceprimarul.

Spre deosebire de Cotiga, Ion Archiri nu mai e de gasit. Si-a scos casa la vanzare si a disparut din peisaj.

Jurnalistii de la "Viata Libera" scriu ca multi galateni saraci au acceptat sa fie infiintate pe numele lor societati care ulterior s-au desfiintat, lasand statul cu buzele umflate si pe ei cu ochii in soare.

Asa se face ca pe lista "rusinii", cum a numit-o ANAF, figureaza nu mai putin de 50 de sateni din Ghidigeni.

Ce urmeaza? Evident, "prinde orbul, scoate-i ochii"...

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#cioban Galati datornici ANAF, #lista datornici ANAF , #ANAF