Ziare.com

ANAF: 210.000 de PFA si persoane cu activitati independente sunt obligate sa depuna formularul 600 pana la 31 ianuarie

Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 23:08

   

ANAF: 210.000 de PFA si persoane cu activitati independente sunt obligate sa depuna formularul 600 pana la 31 ianuarie
Un numar estimativ de 210.000 de contribuabili persoane fizice au obligatia de a depune, pana la data de 31 ianuarie 2018, formularul 600 in vederea determinarii contributiei de asigurari sociale (CAS) si a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), potrivit unei evaluari realizata la nivelul ANAF.

Fiscul subliniaza totodata ca are capacitatea necesara pentru a procesa toate declaratiile fiscale obligatorii, inclusiv Formularul 600.

"La nivelul ANAF au fost dispuse toate masurile organizatorice necesare in vederea asigurarii realizarii procesului de depunere si prelucrare facila si rapida a formularului 600", anunta ANAF, intr-un comunicat.

Prin comparatie, in anul 2017, numai in cazul Formularului 200 "Declaratie privind veniturile realizate in Romania", ANAF a procesat documentele aferente depuse de 515.845 de contribuabili.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Formularul 600, reprezentand "Declaratia privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate", este prevazut prin OPANAF nr. 4140/2017 elaborat in baza OUG 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

De la 1 ianuarie 2018, in cazul contribuabililor persoane fizice care in anul fiscal precedent au obtinut venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse, CAS se datoreaza doar de catre persoanele care au realizat venituri lunare din activitati independente, cumulate din toate sursele in anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului de impunere.

Pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei.

De asemenea, CASS este datorat doar de catre persoanele care au realizat venituri in anul fiscal precedent, din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).

"Incepand cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numarul activitatilor desfasurate si de nivelul venitului realizat, cand acesta este cel putin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datoreaza la un venit ales cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara (1.900 lei in anul 2018), iar CASS (10%) se datoreaza la salariul de baza minim brut pe tara", spun oficialii ANAF.

Formularul 600 se depune doar de catre persoanele care realizeaza venituri cel putin egale cu plafoanele minime mentionate.

Persoanele fizice care obtin venituri sub plafon nu au obligatia depunerii declaratiei, dar pot opta pentru depunerea acesteia in vederea asigurarii in sistemele sociale.

"Stabilirea termenului de 31 ianuarie pentru depunerea Formularului 600 are in vedere continuitatea contributivitatii persoanelor fizice in sistemul de asigurari de pensii si de sanatate", mai informeaza ANAF.

Contribuabilii au la dispozitie si posibilitatea transmiterii acestui formular fara a se deplasa la sediile ANAF, prin posta cu confirmare de primire, urmand ca, incepand din data de 15 ianuarie 2018, Formularul 600 sa poata fi transmis si in format electronic, de pe portalul www.anaf.ro.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre ANAF formular 600 PFA
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 13761 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De asta sunt multi care protesteaza

Pfa-urile platesc 30% din cifra de afaceri, lucru neintalnit in tarile unde se doreste dezvoltarea firmelor mici cu capital autohton.
Taxele iar au crescut fiind platite la salariul minim iar sanatatea s-a dublat. Se doreste falimentarea firmelor mici romanesti?

 

bagati sa aiba dragnea ce fura,ca de nu, pune biciul pe voi

platiti pensiile babane ale generalior tradatori de tara care la lovitura de stat din 89 erau morti de beti ascunsi sub birou ,bagati ,sa aiba cocalarii cu ce sa -si plateasca amantele ajunse ministri si pitipoancele bagate parlamentari.bagati sclavi alcoolisti ,bagati si ochii joc neam de naparci care va vindeti tara pe 100 de lei la salariu,bagati si platiti ca la cat va duce mintea nu meritati o tara mai buna , o viata mai buna . Bleah

 

atentie contribuabili

anaf nu poate sa aplice codul fiscal valabil de la 01 ianuarie 2018 pentru veniturile din anul 2017, venituri care se supun prevederilor codului fiscal valabil in anul 2017! Functionarii anaf, functionarii din ministerul finantelor sunt 99% incompetenti si este adevarat ca ei incearca sa interpreteze prevederile (neclare) ale codului fiscal 2018 in detrimentul contribuabililor (la cererea sefilor politici sau chiar din proprie initiativa). Codul fiscal 2018 se va aplica veniturilor din anul 2018, in anul 2018 si/sau incepand cu 2019 (in cazul declaratiilor 200 si 600).

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor