ANAF a inceput sa aplice Legea preventiei inainte sa intre in vigoare. Acorda avertismente in loc de amenzi

Marti, 02 Mai 2017, ora 18:30
4246 citiri
ANAF a inceput sa aplice Legea preventiei inainte sa intre in vigoare. Acorda avertismente in loc de amenzi
Foto: Arhiva Ziare.com

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat marti ca a inceput sa actioneze "in spiritul Legii preventiei" in minivacanta de 1 Mai si a ales sa acorde avertismente in loc de amenzi pentru 45% dintre contribuabilii verificati pe Litoral in perioada 28-30 aprilie.

Anuntul Fiscului vine dupa ce presedintele ANAF, Bogdan Stan, a afirmat in 19 aprilie ca institutia pe care o conduce vrea renuntarea la unele contraventii si implicit la amenzile aplicate firmelor, motiv pentru care a propus mai multe amendamente la Legea preventiei, aflata in prezent in dezbatere publica.

Stan s-a referit in special la amenzile vizand emiterea bonurilor fiscale pentru servicii sau produse. El a dat ca exemplu amenda de 3.000 de lei aplicata celor care nu mentioneaza explicit pe bon produsul vandut si amenda de 1.250 de lei in cazul firmelor care nu inmaneaza bonul fiscal clientilor.

Marti, ANAF a anuntat primii pasi in directia aplicarii prevederilor din viitoarea Lege a preventiei.

Mai precis, sambata si duminica, inspectorii antifrauda de la directia regionala Constanta "au sanctionat cu avertisment peste 45% din faptele contraventionale constatate, in conditiile in care au fost verificati 48 contribuabili si au fost constatate fapte contraventionale pentru care au fost aplicate amenzi in valoare totala de 129.500 lei", insa ANAF nu a dat detalii despre ce companii este vorba.

"La nivel national, inspectorii antifrauda au verificat 256 de contribuabili la care au constatat fapte contraventionale pentru care au aplicat amenzi in valoare totala de 1.196.400 lei si au dispus confiscarea de sume nejustificate si bunuri fara provenienta legala in valoare de 70.196 lei", a mentionat institutia.

Totusi, pentru abateri grave, inspectorii ANAF continua sa impuna sanctiunile prevazute de actuala legislatie.

"In situatii care relevau un grad ridicat de neconformare, a fost dispusa suspendarea activitatii pentru 9 contribuabili, 5 pentru nerespectarea obligatiei de a emite bonuri fiscale si 4 pentru comercializarea de bauturi alcoolice nemarcate", a mai anuntat ANAF.

In 19 aprilie, seful ANAF a mai anuntat ca propune eliminarea sanctiunii prevazute de legea actuala in cazul utilizatorilor de case de marcat fiscale care nu afiseaza anuntul de atentionare in acest sens, privind eliberarea bonului fiscal, masura care viza in primul rand hotelurile si restaurantele. Amenda pentru absenta a ceea ce seful Fiscului a numit "celebrul afis" este de 3.000 de lei.

Legea preventiei a fost lansata in dezbatere publica la inceputul lunii martie si prevede ca firmele nu vor mai fi sanctionate imediat de catre autoritati, in cazul descoperirii unor nereguli, ci vor fi mai intai consiliate de organele de control.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#legea preventiei ANAF , #ANAF
Comentarii
Poza giv
giv
rank 5
Dupa legea noua de salarizare cred ca 95% vor fi avertismente