ANAF demareaza in forta operatiunea "Cristal". Cine e vizat? (Video)

Luni, 19 Octombrie 2015, ora 11:38
8012 citiri
ANAF demareaza in forta operatiunea "Cristal". Cine e vizat? (Video)
Foto: DGAF

Fiscul a demarat prima etapa a unei ample operatiuni de control si monitorizare a firmelor care isi desfasoara activitatea in toate centrele engros din Romania. Operatiunea se numeste "Cristal".

In fiecare zi, pana de Craciun, atat in cadrul controalelor operative, cat si al verificarilor documentare si al intalnirilor cu reprezentantii firmelor depistate cu nereguli in timpul controalelor, inspectorii antifrauda din toata tara vor verifica in detaliu activitatea economica si traficul de marfuri din toate complexurile comerciale, a transmis pe Facebook ANAF.

Echipa de conducere a operatiunii va stabili atat zilele in care formatiunile mobile ale Directiei Antifrauda vor monitoriza 24 de ore din 24 intrarile si iesirile de marfa, cat si algoritmul de schimbare a componentei echipelor de control, potrivit Fiscului.

"Subliniem faptul ca, pentru cei care vor fi gasiti cu nereguli in timpul verificarilor operative, va demara controlul amanuntit al activitatii desfasurate pana in prezent", se mai arata in comunicat.

Credit de 91 de milioane, reformare de 5%: Banca Mondiala, nemultumita de reorganizarea ANAF

In cadrul operatiunii sunt vizate 60 de engros-uri din mai multe orase.

Luni, la ora 09.30, circa 600 de inspectori antifrauda au demarat simultan controalele in primele complexuri engros, respectiv in:

  • 1. West Market (Oradea) 9. Marlorex (Craiova)
  • 2. Agrotransilvania Dezmir (Cluj) 10. Frigorifer (Craiova)
  • 3. Romalion (Bacau) 11. Gama Center (Ploiesti)
  • 4. Pasarea Phoenix (Iasi) 12. Pavcom (Targoviste)
  • 5. Galgros (Galati) 13. Expomarket Doraly (Afumati Ilfov)
  • 6. Tug (Braila) 14. Smart Expo Flora (Bucuresti)
  • 7. Euro 2 (Timisoara) 15. Brintex (Brasov)
  • 8. Piata de Gros (Timisoara)
  • Pentru pregatirea acestei operatiuni, inspectorii antifrauda au efectuat in ultima jumatate de an actiuni de documentare care au constat in principal in:

  • - crearea unei fise documentare pentru fiecare centru engros din tara
  • - deplasari la fata locului, in haine civile, pentru culegerea informatiilor direct de pe teren
  • - efectuarea analizei finale de risc a firmelor care activeaza in cadrul engros-urilor
  • "Mentionam ca Operatiunea "Cristal" va fi reluata la inceputul anului 2016, avandu-se in vedere rezultatele rapoartelor de evaluare ale primei etape, care se va incheia in 25.12.2015".

    Scopul strategiei de combatere a evaziunii din zona comertului cu ridicata (engros-uri) este de a elimina firmele evazioniste din aceste centre engros si de a bloca, cu ajutorul noii proceduri de inregistrare in scop de TVA, accesul acestora si a persoanelor implicate in circuitul economic, sustin reprezentantii Fiscului.

    "La sfarsitul acestei operatiuni, singurii care vor mai desfasura activitati economice in engros-urile din intreaga tara vor fi doar contribuabilii onesti. Iar cei care se gandesc ca vor infiinta alte firme prin interpusi care nu au cazier fiscal, pentru a obtine codul de TVA, trebuie sa inteleaga ca aceasta nu este o operatiune singulara, ci doar primul pas din strategia de combatere definitiva a evaziunii fiscale din engros-uri. Vom verifica aceste centre comerciale fara intrerupere, pana cand se va elibera bon fiscal si pentru un surub", a transmis Gelu Stefan Diaconu, presedintele ANAF.

    Sute de proprietati detinute de Robert Negoita, vandute de ANAF - Care au fost preturile

    Fiscul mai arata ca aceasta operatiune se va desfasura concomitent cu actiunea de supraveghere continua a importurilor de bunuri avand ca destinatie aceste depozite engros.

    Totodata, achizitiile intracomunitare vor fi monitorizate cu o structura noua, specializata, a Directiei Antifrauda (structura Trafic Control) careia ii vor fi alocate 200 de posturi in plus din cele 1.000 de posturi alocate suplimentar de guvern pentru ANAF.

    Pe parcursul controalelor operative, inspectorii antifrauda vor beneficia de suportul Brigazii de interventie rapida din cadrul Jandarmeriei Romane.

    C.P.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
    Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
    Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
    Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
    Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
    Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
    #ANAF controale centre engros, #Fisc controale centre engros, #Anaf controale firme romania , #ANAF