ANAF ii da replica sefei DNA: Nu suntem singurii responsabili

Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 13:28
6582 citiri
ANAF ii da replica sefei DNA: Nu suntem singurii responsabili
Foto: ANAF

ANAF afirma intr-un comunicat de presa ca nu este corect sa fie considerata singura institutie responsabila pentru gradul scazut al recuperarii prejudiciilor, prezentand cateva date statistice edificatoare.

Reactia ANAF vine la scurt timp dupa ce procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat la un post de televiziune ca DNA pune sub sechestru bunurile invinuitilor, dar este de datoria ANAF-ului sa execute hotararile judecatoresti ramase definitive.

"Aceste sume se tot aduna. Trebuie sa existe un moment zero in care statul sa inceapa sa execute sume si sa incaseze acesti bani la bugetul de stat. Daca Ministerul Finantelor nu se descurca cu acest lucru, atunci poate sa dea aceasta atributie institutiilor din sistemul judiciar, la Ministerul Justitiei sau la altii care vor sa faca asta", a punctat procurorul-sef al DNA.

Kovesi ataca din nou Fiscul: Noi oferim totul pe tava ANAF-ului. Daca nu se descurca, sa lase pe altii

In comunicatul remis vineri presei de ANAF sunt prezentate pe larg informatii din raportul dat publicitatii in 8 aprilie 2015, in care se arata mai intai ca "valoarea prejudiciilor ce provin din dosare instrumentate de DNA pentru care au fost comunicate sentinte judecatoresti in 2014 este de 150 milioane de euro, nu de 300 milioane de euro".

De asemenea, se subliniaza faptul ca in cazul ICA, in care a fost condamnat la zece ani de inchisoare Dan Voiculescu, "ANAF a valorificat deja un bun imobil recuperand cca 300.000 euro, pentru celelalte bunuri mobile si imobile, activitatea de evaluare si valorificare fiind in desfasurare in acord cu termenele de raspuns pe care ANAF la primeste de la celelalte institutii ale statului precum si cu eficienta cu care firmele private implicate in procesul de evaluare isi indeplinesc obligatiile prevazute in contract".

Pe de alta parte, se mai precizeaza ca "53,6% din total prejudicii trimise spre executare ANAF sunt nerecuperabile (similar arieratelor nerecuperabile) " din motive "independente de ANAF".

Printre acestea se enumera faptul ca pentru 63 sentinte/hotarari judecatoresti prin care s-au stabilit prejudicii in valoare de 596,49 mil.lei (30 % din valoarea totala) sunt in curs formalitatile legale de partaj /iesire din indiviziune fortata, in timp ce 693 sentinte/hotarari judecatoresti prin care s-au stabilit prejudicii in valoare de 433,1 mil.lei (21,8 % din valoarea totala) s-au pronuntat pentru persoane fizice care nu detin bunuri sau venituri urmaribile sau pentru care s-a declarat starea de insolvabilitate;

"Gradul de incarcare al ANAF in ce priveste activitatea de recuperare a arieratelor si a altor sume datorate bugetului este extrem de mare si, implicit, resursa umana si materiala necesara recuperarii prejudiciilor este cu mult depasita", se mai arata in comunicatul remis presei de ANAF.

Pe de alta parte, se subliniaza faptul ca "procedurile de infiintare a Agentiei pentru recuperarea prejudiciilor, care va functiona in subordinea Ministerului Justitiei nu sunt definitivate", dar si ca "ANAF asteapta de aproape doua luni de zile ca procedurile de avizare a HG privind reorganizarea institutiei care prevede infiintarea unei structuri specializate de executari silite sa fie finalizate."

"Avand in vedere cele de mai sus, este profund incorect ca ANAF, institutie angajata intr-un proces de reforma complex, care are ca principal obiectiv eficientizarea colectarii veniturilor rezultate in urma obligatiilor declarative si de plata, sa fie indicata ca unic responsabil pentru gradul scazut de recuperare a prejudiciilor.

ANAF isi asuma acesta situatie doar in limita cazurilor care tin exclusiv de ANAF, nu si de alte masuri legislative si organizatorice propuse de ANAF pentru schimbarea acestei situatii si care asteapta decizia altor factori de conducere", se mai arata in comunicatul citat.

C.B.

WinRar lansează o colecție vestimentară alături de Tern: Tricouri „dezarhivate” și geanta iconică a aplicației
WinRar lansează o colecție vestimentară alături de Tern: Tricouri „dezarhivate” și geanta iconică a aplicației
WinRar, una dintre cele mai populare aplicații de arhivare din lume, cunoscută pentru simplitatea și puterea sa, își extinde influența în afara domeniului digital. În parteneriat cu...
Oura lansează Oura Ring 4: Noul inel inteligent aduce îmbunătățiri semnificative la nivel de design și performanță
Oura lansează Oura Ring 4: Noul inel inteligent aduce îmbunătățiri semnificative la nivel de design și performanță
Oura a anunțat oficial lansarea Oura Ring 4, cea de-a patra generație a popularului inel inteligent dedicat monitorizării sănătății. Acest model vine cu numeroase upgrade-uri hardware și...
#ANAF recuperare prejudiciu Kovesi, #Kovesi ANAF prejudicii , #ANAF
  1. WinRar lansează o colecție vestimentară alături de Tern: Tricouri „dezarhivate” și geanta iconică a aplicației
  2. Oura lansează Oura Ring 4: Noul inel inteligent aduce îmbunătățiri semnificative la nivel de design și performanță
  3. Criza din fabricile României. Capcana economică din care industria nu a reușit să scape în 2024
  4. Garmin lansează Lily 2 Active, un ceas sportiv, dar elegant, pentru femei: GPS integrat și butoane fizice
  5. Vești bune pentru pasionații de muzică și sunet. Sony lansează noi produse premium
  6. Epic Games Store se extinde pe Android și iOS: noi jocuri și aplicații în curând
  7. PSD pregătește impozitul progresiv înainte de campania electorală. Angajații ar putea rămâne cu sute de lei în plus în buzunar SURSE
  8. Cât costă piesele de pe un iPhone 16 Pro Max, cel mai așteptat telefon al acestui final de an
  9. Tinerii nu-și mai permit propriile locuințe. Ce spun specialiștii din imobiliare: ”Ratele sunt tot mai neatractive”
  10. Șantierul naval din Galați a început construirea unui portavion pentru drone, primul din Europa. Ce țară îl va primi în dotare