ANAF se inspira de la americani: Se reorganizeaza dupa modelul Fiscului din SUA (Video)

Miercuri, 02 Septembrie 2015, ora 11:17
6716 citiri
ANAF se inspira de la americani: Se reorganizeaza dupa modelul Fiscului din SUA (Video)
Foto: Ziare.com

ANAF continua restructurarea si vrea sa adopte modelul american, cu un board de specialisti ce va coordona activitatile institutiei.

"Ieri i-am propus premierului Victor Ponta o formula de reorganizare care sa consolideze autonomia decizionala a ANAF, in afara conditionalitatilor de ordin politic conjunctural ce apar la fiecare ciclu electoral.

De aceea, propunerea mea a vizat constituirea unui board de specialisti cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american, pe care il vom adapta, fireste, cadrului legislativ autohton si care va coordona politicile si strategia ANAF, in locul unei singure persoane, respectiv in locul presedintelui ANAF", a transmis seful institutiei, Gelu Stefan Diaconu, intr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com.

Mall-urile si hipermarket-urile au intrat in vizorul ANAF (Video)

El aminteste ca "reforma profunda" a Fiscului a fost o prioritate inca de la preluarea mandatului, in aprilie 2013, si considera ca propunerea sa distanteaza institutia de influentele politice.

Decizia a fost luata dupa "analiza atenta a mai multor documente", ale FMI, OECD, Bancii Mondiale si Comisiei Europene privind taxarea.

ANAF ia la puricat marile averi: Profilul celor care se pot trezi cu Fiscul la usa

"De asemenea, consider ca fara o autonomie institutionala sporita, reforma ANAF care inseamna in primul rand transformarea intr-un adevarat partener al mediului de afaceri si nu doar o simpla unealta de adus bani la buget, nu poate fi implementata pana la capat.

Cine cunoaste cu adevarat ce inseamna activitatea ANAF stie ca ANAF nu poate finaliza aceasta reforma din pozitia de ruda saraca a MFP, aflata la discretia decizionala a functionarilor din minister", a mai transmis Gelu Diaconu.

El mai reclama dependenta de "bunavointa si interesele unor institutii precum Agentia Nationala a Functionarilor Publici, atunci cand vine vorba de avizarile necesare in cadrul procesului de restructurare" si irosirea resurselor ca urmare "a sarcinilor primite de la Curtea de Conturi, implicata prea mult in activitatile de control, fapt constatat si certificat inclusiv de misiunea FMI din august".

Ponta si-a dat acordul

Premierul Victor Ponta a salutat, marti, ideea de a crea un board pentru ANAF.

"Am discutat cu ministrul de Finante si cu presedintele ANAF, in colaborare cu partenerii nostri internationali FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala si vreau sa mergem mai departe pe zona de restructurare si de modernizare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala", a declarat prim-ministrul, intr-o conferinta de presa la Guvern.

Ponta lauda incasarile pe luna august si e sigur ca Iohannis va promulga Codul Fiscal

De asemenea, Ponta a precizat ca este un model folosit de mai multe tari dezvoltate si ca doreste, dupa ce ANAF va fi modernizata si restructurata, ca rambursarea TVA sa se faca in maximum 15 zile, fata de 45 de zile cat este in prezent.

C.P.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#ANAF reorganizare, #ANAF board, #ANAF board sefi , #ANAF