ANAF: Tot mai multe firme nu-si platesc datoriile catre stat

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 18:56
3918 citiri
ANAF: Tot mai multe firme nu-si platesc datoriile catre stat
Foto: Arhiva

Vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Mihail Constantin, si-a exprimat, joi, ingrijorarea in ceea ce priveste situatia firmelor din Romania.

"Din cauza gradului ridicat de indatorare al firmelor, fiscul este foarte vulnerabil si scoate cu greu banii de la firme. Atunci cand se executa bunurile acestora, toate sechestrele stau si-si pierd din valoare pentru ca nu exista apetit de cumparare pe piata", a afirmat Constantin la o conferinta pe teme economice organizata la BNR, potrivit Mediafax.

Constantin a spus ca o alta problema cu care se confrunta ANAF este intrarea in insolventa a multor firme, procedura prin care se protejeaza fata de fisc si creditori.

In plus, el a observat si o tendinta de "abandonare" a societatilor comerciale, prin intrarea in inactivitate.

De asemenea, el a avertizat ca "circuitele evazioniste reusesc sa se replieze tot mai rapid", astfel ca institutia intampina dificultati in a recupera datoriile.

Prin programul de reformare a institutiei, programat pentru urmatorii patru ani, ANAF vizeaza sa atinga un grad de conformare al contribuabililor de 92%, de la circa 80% in prezent, potrivit reprezentantului Agentiei.

In tarile dezvoltate, indicatorul se situeaza la 94% din populatie.

"Atunci cand 94% din cetateni se conformeaza voluntar (la platile catre fisc, n.r.) doar 6% au probleme. La noi procentajul de 20% de contribuabili cu probleme implica o munca anevoiasca pentru ANAF, ceea ce poate determnina blocaje in activ noastra", a mai spus Constantin.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#ANAF probleme firme, #ANAF insolventa firme, #ANAF firme datorii stat , #ANAF