ANAF vine cu o noua varianta pentru declaratia 230, prin care se directioneaza parte din impozit catre ONG-uri. Ce se intampla cu cine a depus deja vechiul formular?

Marti, 18 Februarie 2020, ora 08:41
36693 citiri
ANAF vine cu o noua varianta pentru declaratia 230, prin care se directioneaza parte din impozit catre ONG-uri. Ce se intampla cu cine a depus deja vechiul formular?
Foto: ANAF

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat o noua varianta a formularului 230 prin care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii pot directiona o parte din impozitul pe venit catre organizatiile non-guvernamentale (ONG-uri).

Atentie! Momentan, formularul este in dezbatere publica si abia dupa ce va fi aprobat si publicat in Monitorul Oficial va putea fi depus.

Formularul 230 se depune pana la 25 mai 2020, pentru impozitul aferent anului 2019. Depunerea Declaratiei 230 nu este obligatorie, dar este foarte important de precizat ca, in cazul in care nu donati din impozitul pe venit catre ONG-uri, aceasta suma nu intra in buzunarul vostru, ci ramane la stat.

ANAF a venit cu acest nou formular pentru ca in momentul de fata romanii trebuie sa depuna doua astfel de declaratii: una aferenta perioadei 1 ianuarie - 31 martie 2019 si alta pentru perioada 1 aprilie - 31 decembrie 2019.

Si asta pentru ca anul trecut, pana la finalul lunii martie, se directiona 3,5% din impozitul pe venit doar catre ONG-urile care furnizeaza servicii sociale acreditate, iar celelalte primeau 2%. Insa de la 1 aprilie 2019 legea a fost modificata, astfel incat putem redirectiona 3,5% catre toate organizatiile neguvernamentale.

Iata cum arata noul formular 230

Cine poate utiliza formularul 230

Formularul se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care dispun directionarea unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii si care realizeaza urmatoarele venituri din Romania:

  • venituri din salarii si asimilate salariilor;
  • venituri din pensii;
  • venituri din activitati independente/activitati agricole, impuse pe baza de norma de venit;
  • venituri din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva, pentru care impozitul se retine la sursa;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele pentru care venitul net se determina in sistem real;
  • venituri din cedarea folosintei bunurilor, pentru care venitul net se determina pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit.

Cum se completeaza noul formular 230

Sectiunea II din formular se completeaza de contribuabilii care, in anul 2019, au realizat venituri din salarii si asimilate salariilor, pensii si/sau din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva pentru care impozitul se retine la sursa si care dispun directionarea unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, dupa cum urmeaza:

a) pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019 inclusiv:

  • dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul aferent perioadei pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult; sau
  • dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul aferent perioadei, pentru acordarea de burse private, conform legii; sau
  • dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 3,5% din impozitul aferent perioadei, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilorde cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.

b) pentru perioada 1 aprilie - 31 decembrie 2019, dispun directionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul aferent perioadei pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.

Sectiunea III se completeaza de catre contribuabilii care, in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2019, au realizat venituri din activitati independente/activitati agricole, impuse pe baza de norma de venit, drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele pentru care venitul net se determina in sistem real si/sau din cedarea folosintei bunurilor,pentru care venitul net se determina pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit si care dispun directionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.

Iata mai multe instructiuni de completare a formularului 230

Persoanele fizice care opteaza pentru directionarea unei sume din impozitul anual pentru sustinerea mai multor entitati nonprofit/unitati de cult, precum si pentru acordarea de burse private, completeaza in mod corespunzator formularul "Anexa nr.... la Cerere privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii/Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat".

Iata aici anexa formularului 230

Ce se intampla cu formularele trimise deja

ANAF precizeaza ca, "in cazul formularelor 230 inregistrate la organul fiscal central competent pana la data publicarii prezentului ordin in Monitorul Oficial al Romaniei, optiunea contribuabililor referitoare la directionarea unei sume din impozitul anual datorat, incepand cu anul 2019, ramane valabila".

Nu se stie insa ce pot face cei care au depus un singur formular 230 si nu doua, aferente perioadelor 1 ianuarie - 31 martie 2019 si 1 aprilie - 31 decembrie 2019.

Ziare.com a solicitat telefonic ANAF precizari in acest sens, dar ni s-a cerut sa facem o solicitare scrisa. In momentul in care vom primi raspunsul, il vom publica.

Citește și:
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Eliminarea pensiilor speciale reprezintă un jalon de tip „red line” și ar putea duce la suspendarea fondurilor din PNRR. Cu toate astea, coaliția de guvernare a ratat deja un termen limită,...
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
Ministerul Transporturilor condus de social-democratul Sorin Grindeanu a anunțat că a încheiat rapoartele pentru selecția membrilor în Consiliile de Administrație a mai multor instituții,...