Ce se intampla, pana la urma, cu controversata declaratie 600? Noul ministru Teodorovici: Nu mai depuneti acest formular!

Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 18:46
5703 citiri
Ce se intampla, pana la urma, cu controversata declaratie 600? Noul ministru Teodorovici: Nu mai depuneti acest formular!
Foto: Arhiva Ziare.com

Eugen Teodorovici, propus ministru al Finantelor Publice, a anuntat ca Formularul 600 - in baza caruia li se retin contributii sociale celor care obtin venituri din surse independente - ar putea fi unificat cu Declaratia 200. Doar ca premierul desemnat Viorica Dancila spune ca renuntam total la el.

"In prima sedinta de guvern vom avea acea ordonanta de urgenta care va prelungi termenul de depunere (a Declaratiei 600 - n.red.), timp in care n-ar mai trebui sa fie depuse aceste formulare, iar analiza la Ministerul Finantelor Publice se va produce repede. O varianta este aceea de a unifica cele doua declaratii, 200 si 600", a spus Teodorovici luni.

Potrivit ANAF, Declaratia 200 se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani in Romania, provenind din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor cu exceptia veniturilor din arenda, activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, piscicultura, silvicultura, transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, jocuri de noroc, alte surse.

Lucrurile au devenit neclare, insa, in momentul in care premierul desemnat, Viorica Dancila, a anuntat in Parlament, ca se va renunta complet la controversatul formular 600.

"Cat timp voi fi prim ministru nu voi introduce nicio taxa noua in Romania. Scopul meu este acela de a usura si de a simplifica viata economica, nu de a o complica. Chiar de saptamana asta vom renunta la Formularul 600 si ulterior la aproape toate celelalte. Un singur formular pentru cei cu activitati independente este propunerea noastra incepand cu anul 2019", a spus Dancila.

Si Teodorovici a declarat astazi ca sub conducerea sa nu vor fi taxe si impozite suplimentare si nici nu vor creste cele actuale.

"Nu se va adopta in acest an nicio taxa suplimentara, nicio crestere a unei taxe, impozit si asa mai departe. Asta este abordarea mea. Sub conducerea mea nu se vor pune in Romania taxe si impozite suplimentare, nici numar, nici cuantum, obligatia mea e sa fac invers", a spus Teodorovici luni, dupa audierile din comisiile parlamentare de specialitate reunite.

UPDATE Ulterior, Teodorovici a venit cu precizari:

"Pe 31 este sedinta de guvern si OUG pentru amanarea termenului (...) pana la final de martie, sa gasim solutia. (...) Se amana, timp in care poti lua decizia sa abrogi. Sa vezi exact daca scoti ce lasi acolo. Se amana in vederea eliminarii acestui formular. (Contribuabilii-n.red.) nu trebuie sa mai depuna acest formular", a declarat Eugen Teodorovici, intrebat ce se va intampla cu Formularul 600, dupa ce premierul Viorica Dancila a precizat ca prevederea va fi abrogata.

Ramane, asadar, sa aflam exact ce se intampla cu formularul 600 abia dupa prima sedinta a Guvernului Dancila de miercuri, 31 ianuarie, adica in ziua in care este termenul limita pentru depunerea declaratiei, potrivit OUG aflate acum in vigoare.

Citeste si 13 intrebari si raspunsuri despre Declaratia 600, un chin pentru sute de mii de romani

Iata toate declaratiile ministrilor din comisii.

#Formularul 600 ANAF, #unificare declaratii 200 600, #renuntare formular 600 ANAF , #ANAF