Ziare.com

Ce spun miliardarii despre controlul averilor

Vineri, 11 Mai 2012, ora 12:08

   

Ce spun miliardarii despre controlul averilor
Bogatii Romaniei saluta initiativa Fiscului de a-i "indemna" pe cei cu venituri ridicate sa isi plateasca datoriile catre stat, desi raman sceptici cu privire la gradul de eficienta a unor simple invitatii, in absenta unor masuri aditionale concrete.

Fiscul a trimis, recent, scrisori catre mai multi contribuabili cu venituri mari prin care acestia sunt invitati sa se conformeze voluntar la declararea veniturilor, acesta reprezentand primul pas dintr-un program complex de urmarire a averilor, conform autoritatilor.

Contribuabilii sunt invitati, prin aceste notificari, la evaluarea situatiei fiscale si la depunerea, daca este cazul, a unei declaratii fiscale aferente veniturilor care fac obiectul notificarii.

"ANAF a initiat un program de notificare in vederea aducerii la cunostinta acestora a obligatiei de depunere a declaratiei fiscale aferente, in cazul in care, in decursul anului fiscal 2011, au realizat venituri din strainatate. Notificarile au fost adresate persoanelor fizice care prezinta relevanta fiscala din punct de vedere al impozitului pe venit, intrucat comportamentul fiscal al acestora poate afecta integritatea generala a sistemului de impozitare a veniturilor", se precizeaza intr-un comunicat al institutiei.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Potrivit ANAF, metoda este utilizata cu succes si de alte administratii fiscale din statele membre ale UE in scopul incurajarii conformarii voluntare.

Iata ce spun cativa dintre miliardarii Romaniei despre aceasta initiativa a ANAF:

Stefan Vuza, presedintele grupului industrial Serviciile Comerciale Romane (SCR)

De abia astept sa primesc. Eu sunt de acord sa declar averea, sa arat de unde o am. Voluntar le si trimit raspuns, fara sa primesc scrisoarea. Sunt fericit daca ar face toata lumea asa. Fac parte din generatia tanara. Mama mea e fost laboranta chimista, acum e pensionara. Ar fi bine daca s-ar aplica masurile luate in Bulgaria, prin care masurile nejustificate sunt confiscate, dar nu cred ca se va intampla nimic.

Cei care nu au nimic de ascuns vor coopera, ceilalti au o reactie normala, umana, de a se apara. Institutiile statului trebuie sa continue, sa insiste si abia apoi se fac demascarile.

Ovidiu Tender, presedintele grupului energetic Tender

Nu am primit inca o astfel de scrisoare, dar daca o voi primi si necesita raspuns, sigur voi raspunde. Daca scopul acestei actiuni este combaterea evaziunii fiscale, sigur ca este binevenita. Insa, daca se porneste de la presupunerea ca marile averi se pot face doar prin incalcarea legii, atunci deja avem o problema de mentalitate daunatoare sistemului in care astazi traim.

Camelia Sucu, presedinte Class Living

Am aflat din presa despre aceasta initiativa. Nu am primit, astept sa vad despre ce este vorba. Inteleg ca vizeaza investitiile din strainatate. Eu nu am investitii in strainatate. Toti banii pe care i-am castigat in Romania i-am investit in Romania si muncesc enorm pentru a produce aceste investitii in tara, in conditii normale, legale, platind taxe. Fiecare organism al administratie de stat are voie sa controleze, sa isi faca o baza de data.

Daca au considerat ca au nevoie de aceasta baza de date, inseamna ca au motivele dansilor. Fiind un om care a avut intotdeauna totul declarat, am convingerea ca toata lumea asa face, toata lumea vrea sa fie linistita. Sunt, insa, mult mai multe alte probleme pe care vreau sa le rezolve actualul guvern sau viitoarele guverne.

Dragos Anastasiu, presedintele Eurolines

Sa isi declare veniturile mi se pare normal. E cazul sa se treaca si la transparenta. Eu un demers ok, mi-as fi dorit sa-l fi facut mai demult.

Totusi, nu cred ca va insemna mare lucru, e doar un apel. Eu personal nu mai simt vizat. Dar ma gandesc ca, daca as fi in cercul respectiv, as face pasi daca mi s-ar oferi un stimulent. Daca pur si simplu indemnam oamenii, nu va functiona, e ca si cum am trimite notificari tuturor firmelor din Romania si le-am indemna sa nu mai faca evaziune fiscala. Nu cred ca se va schimba nimic a doua zi.

Stiu ca, la un moment dat, se vorbea de amnistie fiscala pentru cei cu averi neinregistrate. Eu, care nu am lucrat la negru niciodata, as avea o mica problema cu o astfel de decizie. Pana la urma, pragmatic este sa le oferi persoanelor vizate o facilitate si sa isi declare averile fara penalitati.

Marius Cristescu, presedintele Bega Grup

Veniturile mele sunt declarate de 20 de ani, ele constau in dividende. Initiativa ANAF este foarte buna, se adreseaza in special celor care au alte venituri in afara de dividende. Aceste venituri ar trebui sa fie impozitate, atat timp cat 99,9% din veniturile mele constau in dividende sunt impozitate, mi se pare corect ca si veniturile altora sa fie impozitate.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3999 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Evident ca milionarii Romaniei platesc taxe la veniturile declarate!

Problema este evaziunea fiscala!
Cum sa stimuleze Guvernul pe evazionisti sa-si declare veniturile cand anunta un impozit mai mare pe marile averi? Mi se pare ca exista o contradictie intre invitatia de declarare voluntara si intentia de a impozita marile averi!

 

Păi aș zice ca trebuie stimulați așa:

Vino acum și declară ce ai pitit și plătești un impozit normal pe banii ăia sau, după asta, venim noi, verificăm, ce găsim in plus confiscăm și te băgăm și la răcoare pe 10 anișori.
Cam așa zic eu ca ar trebui să fie stimulați. Și așa mi se pare că măsura e prea blindă - e de fapt o amnistie fiscală. Adică ăia au banii nedeclarați la fisc și acum tot ce primesc drept pedeapsă e că plătesc același impozit ca oamenii cinstiți? Și asta doar de la 50.000 de euro in sus?

@RN & "trebuie stimulați așa"

Si credeti ca are fiscul o armata de specialisti care sa depisteze evaziunea fiscala facuta de niste experti in domeniu? Pana acum au fost depistati numai cei mai putini abili in aceasta "stiinta"!
Asta ca sa nu mai vorbi, de comenzile politice! Inca imi mai staruie in memorie episoade cu cei care erau exceptati de controale pe baza de plic dat sefului local al partidului in guvernarilesocial-democratilor.

@Grasul: N-are? Să angajeze.

Două posibilități:
1. Mai dă afară din grămada de "frecători de mentă" și angajează personal pentru inspecții;
2. Externalizează - angajează o firmă specializată, de preferință străină, și o plătește la procentaj din banii recuperați.

 

Si in tzara tuturor posibilitatilor...

...cand unu' cu multa o$$$anza aude ca va fi controlat/audiat de IRS (Internal Revenue Services = perceptia Yankee) incepe sa aiba "nightmares" (cosmare)sic!.
Sa vezi ce chestie cu vorbele astea compuse.
Night = noapte.Mare/s = iapa.
Cos si mare nu mai trebuie sa traduc.
Asta doar "for the fun of it".Trebuie sa mai si zambim uneori,minunandu-ne de felul cum se invarte limba!.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor