Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine si de ce intra in vizorul ANAF - Portretul-robot al evazionistului bazat pe criteriile de verificare ale Fiscului

Marti, 14 Iunie 2016, ora 08:04
22936 citiri
Cine si de ce intra in vizorul ANAF - Portretul-robot al evazionistului bazat pe criteriile de verificare ale Fiscului
Foto: Adrian Benta

In vara anului trecut a fost demarata o campanie de verificare a situatiei fiscale a unor persoane fizice pentru care exista mari sanse sa se fi sustras de la plata impozitelor.

Mai exact, in urma verificarilor preliminare facute de ANAF, a fost ales un prim esantion de 300.000 de persoane.

S-au aplicat patru criterii de selectie, conform informarilor facute chiar de autoritatea fiscala, respectiv:

  • * asociati ai unor firme ce au imprumutat societatile cu sume de peste 200.000 de euro;
  • * persoane ce au achizitionat bunuri si case in valoare de peste 70.000 de euro;
  • * persoane ce au cumparat masini mai scumpe de 25.000 de euro;
  • * persoane ce au constituit depozite mai mari de 150.000 de lei.
  • In urma verificarii, in baza acestor patru criterii, a rezultat o lista de 8.000 de persoane cu risc fiscal ridicat, din care 313 au fost centralizate intr-o lista scurta, pentru a fi supuse inspectiilor fiscale.

    Se pare ca actiunea se va desfasura si in perioada urmatoare, deoarece noul presedinte al ANAF a anuntat recent ca Fiscul va continua procedura inspectiilor la persoanele fizice si in 2016.

    Un portret robot al evazionistului

    La o analiza atenta a celor patru criterii observam ca acestea definesc un "portret robot" al unui posibil evazionist, identificat in viata de zi cu zi ca "patron bogat cu firma saraca", insa nu numai proprietarii de societati cu masini, conturi bancare si case luxoase pot ajunge pe lista, ci si unii artisti sau oameni politici etc.

    Desigur, unul dintre criteriile enumerate lasa o posibila suspiciune asupra modului in care au fost obtinute datele bancare, respectiv depozitele mai mari de 150.000 de lei.

    Atat reglementarile din vechiul Cod de Procedura Fiscala, cat si cel in vigoare, obliga bancile sa comunice informatii la ANAF, insa nu in devalmasie, ci punctual, la solicitarea expresa in legatura cu depozitele unei persoane.

    Eu, personal, nu cred ca s-au facut aceste milioane de solicitari punctuale.

    Cum se desfasoara efectiv inspectia la persoanele fizice

    Lasand la o parte interpretarea subiectiva a autorului, cadrul normativ al inspectiei fiscale este dat de art. 138 din Codul de Procedura Fiscala, adoptat prin Legea nr. 207/2015 cu modificari ulterioare - Obiectul si regulile privind verificarea persoanelor fizice.

    Desigur, daca chiar esti in vizorul Fiscului, ar trebui sa cunosti si prevederile ordinului presedintelui ANAF nr. 3695/2015 aplicabil din 1 ianuarie 2016, ce instituie procedura practica efectiva in cazul inspectiei fiscale.

    Pentru verificarea situatiei fiscale personale a persoanei fizice, organul fiscal efectueaza activitati preliminare:

    a) analiza de risc pentru stabilirea riscului probabil pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale. Desigur ca sunt multe de spus in legatura cu aceste analize de risc, cum se identifica datele analizate.

    Cele mai multe date sunt raportari deja depuse la autoritati de contribuabil sau de alti contribuabili cum ar fi declaratiile cu distribuirile de dividende, platile pe contracte civile etc.

    Insa, in cadrul discutiilor informale, am constatat ca foarte multe situatii de analiza de risc sunt generate de reclamatiile primite la Fisc.

    b) Selectarea grupului de persoane care vor fi supuse verificarii fiscale prealabile documentare.

    c) Verificarea fiscala prealabila documentara.

    Sa dezvoltam cateva aspecte urmarite de Fisc

    Tehnic vorbind, situatia fiscala personala este o analiza pentru totalitatea drepturilor si a obligatiilor de natura patrimoniala, a fluxurilor de trezorerie si a altor elemente de natura sa determine starea de fapt fiscala reala a persoanei fizice pe perioada verificata.

    Cu alte cuvinte, e vorba despre ce bunuri materiale detine contribuabilul.

    Verificarea fiscala prealabila documentara consta in compararea intre, pe de o parte, veniturile declarate de persoana respectiva si, pe de alta parte, veniturile estimate de Fisc, in baza situatiei fiscale personale a persoanei fizice.

    Daca organul fiscal constata o diferenta semnificativa intre aceste doua sume, atunci se continua inspectia prin comunicarea avizului de verificare.

    Mai exact, daca diferenta intre veniturile declarate si cele rezultate din analiza Fiscului e mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 de lei, atunci se ridica mari semne de intrebare, iar inspectorii fiscali trec la urmatorul pas.

    Cum au motivat unii romani vizati de aceste controale banii nedeclarati la Fisc

    Cum continua inspectia fiscala?

    Daca se constata ca e o diferenta mare intre veniturile declarate si cele estimate de Fisc, atunci persoana va fi somata sa se prezinte, in termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare, cu documente justificative sau alte clarificari relevante pentru situatia sa fiscala.

    Termenul se poate prelungi cu 30 de zile, o singura data, la solicitarea justificata a persoanei fizice. Depunerea documentelor solicitate ulterior acestui termen este sanctionata cu decaderea din drepturi.

    Persoana supusa verificarii are obligatia de a depune o declaratie de patrimoniu si de venituri la solicitarea organului fiscal central. In situatia in care solicitarea are loc odata cu comunicarea avizului de verificare, declaratia se depune in termenul prevazut mai sus.

    In acest caz, solicitarea se anexeaza la avizul de verificare. In situatia in care solicitarea are loc pe perioada verificarii, declaratia se depune in termen de 15 zile de la data comunicarii solicitarii.

    Cum se apreciaza situatia fiscala a persoanei fizice?

    Cu ocazia verificarii situatiei fiscale personale, organul fiscal central stabileste veniturile obtinute de persoana fizica in cursul perioadei verificate.

    In acest scop, organul fiscal central utilizeaza metode indirecte de stabilire a veniturilor. Sunt legiferate trei metode de estimare indirecta:

  • a) metoda sursei si utilizarii fondului;
  • b) metoda fluxurilor de trezorerie;
  • c) metoda patrimoniului net.
  • Oricare dintre aceste metode poate fi folosita in functie de situatia personala, de cazul concret in care se afla persoana fizica.

    Metoda sursei si utilizarii fondului consta in determinarea valorii utilizarilor de fonduri si a surselor, identificarea surselor impozabile declarate si a celor nedeclarate, stabilirea venitului suplimentar din surse neidentificate, ca diferenta intre valoarea utilizarilor de fonduri si valoarea surselor de fonduri si aplicarea tratamentului fiscal corespunzator veniturilor impozabile nedeclarate cu surse identificate.

    Practic, Fiscul incearca sa verifice toate sursele (declarate sau nedeclarate) din care persoana respectiva obtine venituri.

    Metoda fluxurilor de trezorerie este o metoda usor de folosit in cazurile in care se identifica persoane cu tranzactii bancare de sume semnificative. Ea presupune identificarea platilor facute si compararea acestora cu veniturile declarate la impozitare.

    Metoda patrimoniului net porneste de la identificarea activelor si a altor bunuri si titluri financiare detinute de persoana fizica la sfarsitul perioadei comparativ cu inceputul perioadei. Cresterea de patrimoniu net se va compara cu veniturile declarate.

    Emiterea deciziei de impunere

    Daca in urma aplicarii metodelor indirecte de impunere, echipa de inspectie ajunge la concluzia ca persoana fizica nu a achitat corect impozitele, atunci se va emite decizia de impunere, raportandu-se la impozitele pentru care nu a intervenit termenul de prescriptie.

    Contribuabilul are dreptul sa depuna contestatie in termen de 45 de zile. Daca au fost stabilite si proceduri de executare silita impotriva acestora, atunci se poate face plangere in termen de 15 zile de la comunicare.

    In mod evident, articolul reflecta o procedura ce poate fi imbunatatita in perioada urmatoare, in functie de cazurile concrete din viata de zi cu zi.

    Demersul autoritatilor este unul legitim, respectiv de a incasa impozite, si reprezinta un semnal in sensul ca nimeni nu scapa de ochiul vigilent al Fiscului. Eu va doresc sa castigati mai mult si mai bine, sa aveti venituri mai mari pentru a putea plati impozitele si a trai decent.

    Consultant Fiscal,

    Auditor Financiar,

    drd. ec. Adrian Benta

    Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
    Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
    Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
    Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
    Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
    Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
    #ANAF verifica averi mari, #ANAF controale, #inspectii fiscale, #insoectii ANAF, #controale ANAF , #ANAF