ANAF ia la puricat marile averi: Profilul celor care se pot trezi cu Fiscul la usa

Vineri, 07 August 2015, ora 15:24
13194 citiri
ANAF ia la puricat marile averi: Profilul celor care se pot trezi cu Fiscul la usa
Foto: Arhiva Ziare.com

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a declarat razboi averilor nejustificate si a demarat o ampla campanie de verificare a persoanelor cu proprietati si bunuri opulente.

Asadar, Fiscul a pus ochii inclusiv pe personalitatile din showbiz, manelisti sau camatari, ale caror averi vor fi luate la puricat, incepand din anul 2011, de 100 de inspectori ce se vor ocupa exclusiv de campania ANAF denumita "Programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal".

"Dupa 25 de ani in care inechitatea, sub toate formele ei, a marcat evolutia Romaniei si a romanilor, a venit momentul sa schimbam aceasta stare de fapt, macar in domeniul fiscalitatii. (...) Acum a venit momentul, dupa doi ani de pregatiri laborioase, sa apasam si mai tare pedala luptei impotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice.

Fie ele personalitati ale vietii publice, manelisti, camatari etc, cu totii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligatii declarative. Cu totii vor trebui, mai devreme sau mai tarziu, sa faca dovada fiscalizarii veniturilor cu care si-au construit averile", a promis presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu.

Fiscul declara razboi averilor nejustificate: Manelistii si camatarii, la verificat

Cum au fost selectate personele ce urmeaza sa fie verificate

Fiscul a dat publicitatii si procesul prin care au fost selectate persoanele fizice cu venituri mari care prezinta risc fiscal, mai exact cele cu averi afisate semnificative - imobile, autoturisme de lux, bunuri de mare valoare, depuneri importante in conturi bancare si cheltuieli personale ridicate - nejustificate de veniturile declarate.

Procesul verificarii averilor va contine mai multe etape si va dura cel mult sase luni. Totusi, daca sunt necesare informatii din strainatate, durata controalelor s-ar putea intinde pana la un an.

In total, peste 14 milioane de persoane au venituri impozabile in Romania, precizeaza ANAF, care le-a identificat pe cele cu cheltuieli semnificative. Este vorba despre actionari care imprumuta firme cu peste 200.000 de lei si persoane fizice care cumpara bunuri sau case de peste 70.000 de euro, masini mai scumpe de 25.000 de euro sau au depozite anuale mai mari de 150.000 de lei. Aceste persoane sunt in numar de circa 295.000.

Dupa ce au fost supuse unei analize de risc, au rezultat aproximativ 132.000 de persoane care prezinta diferente mai mari de 10% intre veniturile estimate si cele declarate, insa nu mai putin de 50.000 de lei.

Inspectorii ANAF au determinat apoi cazurile semnificative, rezultand 5.800 de persoane fizice cu grad ridicat de risc fiscal. Cu alte cuvinte, acest lucru inseamna riscul nedeclararii a un milion de lei intre anii 2011-2013, achizitii de proprietati imobiliare de minimun 700.000 de lei sau achizitii de masini in valoare totala de 350.000 de lei in acelasi interval.

Ulterior, inspectorii ANAF au determinat posibilitatea de acoperire a riscului intre rude si au eliminat in jur de 1.100 de persoane, pentru ca riscul de nedeclarare a peste un milion de lei era acoperit de veniturile sotilor.

Profilul persoanelor cu suspiciuni de evaziune

Astfel, au mai ramas circa 4.700 de contribuabili cu grad ridicat de risc fiscal, insa intregul esantion este mai mare, intrucat acestora li s-au adaugat peste 3.100 de persoane (rude sau afini pana la gradul II) cu risc fiscal.

In final, aproape 7.900 de persoane au fost propuse pentru verificarea amanuntita si impartite in patru grupe.

Patroni bogati de firme sarace - detin case si masini scumpe care nu corespund cu veniturile declarate, mult mai mici, sau detin firme cu cifre de afaceri viabile, dar cu rezultate proaste.

Persoane bogate, dar fara activitati economice cunoscute - in cazul acestora exista posibilitatea sa obtina venituri fie din activitati legale, dar nedeclarate, fie din activitati ilegale, cum ar fi camatarie sau trafic de persoane.

Persoane cu venituri volatile, mai exact personalitati din showbiz, ale caror castiguri provin din drepturile de imagine si evenimente, fara sa existe un contract permanent care sa permita urmarirea veniturilor.

Alte persoane care nu intra in cele trei profiluri, dar prezinta riscuri semnificative.

100 de inspectori in teren

Prima serie de verificari ia in vizor aproape 5.400 de contribuabili. In acest sens au fost infiintate opt unitati distincte ale ANAF in principalele orase ale tarii, inclusiv in Bucuresti.

Fiscul a alocat 100 de posturi pentru campania de controale si au fost selectati primii 60 de inspectori care se vor ocupa exclusiv de acest program.

Reprezentantii ANAF precizeaza ca programul vizeaza verificarea veniturilor si a declararii acestora incepand cu anul 2011, intrucat doar pentru acestea se pot aplica atat regula de impozitare a veniturilor a caror sursa nu a fost identificata, cat si procedura de verificare, conform legislatiei in vigoare.

In cazul in care inspectorii au indicii ca persoanele verificate ar fi putut savarsi o infractiune, acestia sesizeaza organele de urmarire penala competente.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
#mari averi Fisc, #averi verificate fisc, #progrma ANAF control averi , #ANAF