ANAF, un razboi fara sfarsit intre Liviu Dragnea si prim-ministrii PSD. Tudose aproape a castigat

Joi, 27 Iulie 2017, ora 07:08
23310 citiri
ANAF, un razboi fara sfarsit intre Liviu Dragnea si prim-ministrii PSD. Tudose aproape a castigat
Foto: Arhiva Hepta.ro

Departe de lumina reflectoarelor, in interiorul PSD se da o lupta care are ca miza controlul ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala).

In urma cu o saptamana, premierul Mihai Tudose a decis sa-l demita pe Bogdan Nicolae Stan, presedintele institutiei, spre neplacuta surpriza a lui Liviu Dragnea, liderul PSD.

Mai multe publicatii au anuntat ca, imediat dupa decizia premierului, intre Mihai Tudose si Liviu Dragnea a avut loc o intalnire. Nu exista informatii despre ce s-a discutat in spatele usilor inchise, dar seful Guvernului nu s-a oprit in ce priveste decapitarea conducerii institutiei si aducerea de noi oameni.

In data de 20 iulie, Mihai Tudose numeste patru vicepresedinti noi, unul dintre cei patru fiind si fostul presedinte Bogdan Stan.

In concluzie, eu cred ca una dintre conditiile puse de Liviu Dragnea la acea intalnire pentru a-l lasa pe Tudose sa schimbe conducerea institutiei a fost aceea de a-l pastra pe apropiatul sau macar la nivelul doi de decizie.

In 8 martie 2017, SRI, condus de Eduard Hellvig, ia decizia de a retrage 23 de ofiteri care lucrau pentru agentia de administrare fiscala.

"Colaborarea SRI cu celelalte institutii si autoritati publice, inclusiv cu Ministerul Finantelor Publice se realizeaza in baza art.14 din Legea nr.14/1992 privind organizarea si functionarea SRI, cu modificarile si completarile ulterioare. Decizia in acest caz a apartinut tuturor factorilor decizionali din institutiile statului roman, reprezentate in CSAT, inclusiv presedintele si premierul Romaniei, Serviciul Roman de Informatii, punand in aplicare, ulterior, hotararea CSAT", a justificat serviciul de informatii decizia printr-un raspuns oficial adresat agentiei de stiri Mediafax.

Senatorul PSD a fost cel care a determinat retragerea ofiterilor SRI din ANAF, dupa ce a pus presiune pe agentie in audierile din comisia parlamentara - Foto: Facebook/Adrian Tutuianu

Aceasta decizie a SRI a venit dupa un asalt politic asupra institutiei, spunea la acea vreme Liviu Dragnea.

Intr-o interventie televizata la Romania TV, citat de Mediafax, Liviu Dragnea, intrebat daca e bine ca SRI si-a retras ofiterii din ANAF, acesta a raspuns: "Eu cred ca nu. Sper ca nu", adaugand ca institutia de administrare fiscala "nu a fost gandita sa fie un melanj intre ANAF si SRI. SRI probabil ca a avut intentii bune, sa sprijine foarte mult", a afirmat presedintele PSD.

SRI, o retragere cu torte la presiunea PSD

Cu doua saptamani inainte, senatorul Adrian Tutuianu anunta public ca a decis convocarea directorului SRI Eduard Hellvig la Parlament pentru a fi audiat in "cazul Coldea si asupra bugetului SRI". La scurt timp dupa prezenta la comisia parlamentara, Eduard Hellvig anuleaza toate protocoalele incheiate intre SRI si alte institutii ale statului.

In 28 februarie, senatorul Adrian Tutuianu anunta intr-o declaratie publica incheierea acestor intelegeri de colaborare:

"In urma analizei realizate la SRI, din dispozitia domnului Hellvig, s-a constatat ca unele protocoale de colaborare nu mai corespund realitatilor juridice ori nu se coreleaza cu modificarile legislative intervenite de la momentul incheierii, iar altele dintre aceste protocoale si-au atins obiectivele.

Ca urmare, directorul SRI a hotarat denuntarea tuturor protocoalelor aflate in aceasta situatie, cu notificarea cosemnatarilor, inclusiv cele din domeniul Justitiei, care nu mai corespund criteriilor de necesitate, actualitate si utilitate", a declarat senatorul PSD.

Eduard Hellvig este audiat la Comisia SRI condusa de senatorul Adrian Tutuianu, iar la scurt timp, seful SRI anuleaza toate protocoalele de colaborare intre agentia de informatii si institutii ale statului - Foto: Hepta.ro

Dupa cum se observa din succesiunea evenimentelor, liderii social-democrati au facut presiuni politice pentru a taia orice fire de legatura dintre SRI si alte institutii ale statului.

Toate acestea au fost realizate in contextul protestelor masive de strada incepute dupa 31 ianuarie, atunci cand Guvernul Grindeanu adopta intr-o sedinta secreta celebra Ordonanta 13, scrisa de ministrul de Justitie de atunci, deputatul Florin Iordache. Ordonanta avea drept scop anularea infractiunii de abuz in serviciu.

La scurt timp, 23 de ofiteri SRI sunt retrasi din ANAF. Dar agentia are probleme cu colectarea taxelor si impozitelor, de fapt cu cresterea gradului de colectare, pentru a oferi suficiente resurse Guvernului PSD pentru a implementa programul populist promovat de Liviu Dragnea in campania electorala.

"Dupa ce ANAF a incheiat primul trimestru cu incasari 95% fata de program, si luna aprilie s-a incheiat cu o nerealizare importanta, de circa 1,5 miliarde de lei. In aceleasi conditii de amanare la plata a TVA-ului cuvenit agentilor economici. In acest ritm, realizarea veniturilor din legea bugetului pe 2017 devine iluzorie, iar incadrarea in tinta de deficit se va face numai prin taierea drastica a cheltuielilor cu investitiile si cu bunurile si serviciile, asa cum arata si executia bugetara pe trimestrul I al anului curent", a scris Gelu Diaconu, fost sef al agentiei in Guvernul Ponta, pe pagina sa de Facebook.

Tudose introduce STS in noua ecuatie finaciara

Dupa aceste rezultate nesatisfacatoare, Sorin Grindeanu, premierul de atunci, incearca sa-l schimbe pe Bogdan Nicolae Stancu, dar se loveste de refuzul sefului PSD.

Tensiunea dintre presedintele partidului si prim-ministru creste pana in momentul in care Liviu Dragnea decide sa-si demita propriul guvern printr-o motiune de cenzura. Motiunea trece la limita la sfarsitul lunii iunie si Mihai Tudose este instalat sef la Palatul Victoria.

Noul prim-ministru il destituie pe seful ANAF dupa doar trei saptamani de la preluarea puterii. Ba, mai mult, Mihai Tudose, prin infiintarea Centrului National de Informatii Financiare, ii aduce inapoi la Fisc pe reprezentantii comunitatii de informatii din Romania.

"Centrul National pentru Informatii Financiare, structura informatica ce ar urma sa unifice toate bazele de date legate de fiscalitate, cu sustinerea STS (Serviciul de Telecomunicatii Speciale), va fi constituit potrivit unui Memorandum adoptat astazi de Guvern. Masura are scopul sa contribuie la imbunatatirea relatiei cetatenilor cu administratia fiscala, prin cresterea gradului de informatizare si, implicit, simplificarea procedurilor administrative.

Acest Centru va fi infiintat in aparatul central al Ministerului Finantelor Publice, pana la 1 septembrie 2017, prin comasarea tuturor structurilor din minister si institutiilor subordonate cu atributii in tehnologia informatiei si comunicatiilor (structuri din MFP, ANAF - aparat central si directii generale regionale, Agentia Nationala de Achizitii Publice si Comisia Nationala de Prognoza). Centrul National pentru Informatii Financiare va fi ulterior dezvoltat conform unui plan de masuri stabilit prin Memorandum", conform unui comunicat publicat pe pagina oficiala a institutiei in data de 13 iulie.

Imediat dupa ce a fost demis din functie de catre premier, Bogdan Stan a declarat: "Parerea mea este ca aceasta baza de date ar trebui gestionata de ANAF si nu de Ministerul de Finante. (...) Implicarea STS (Serviciul de Telecomunicatii Speciale) in aceasta problema s-ar putea sa creeze un disconfort din punct de vedere al depunerii declaratiilor de catre contribuabili".

Concluzia?

Bogdan Nicolae Stan, fostul sef al ANAF, probabil in urma negocierii dintre Liviu Dragnea si Mihai Tudose, a ramas in institutie, ocupand pozitia de vicepresedinte. Stan e considerat un apropiat al presedintelui PSD, trimitand un control al agentiei de administrare fiscala la sediul redactiei RISE Project exact in ziua in care jurnalistii de acolo se pregateau sa publice o ancheta ce avea drept subiect afacerile lui Liviu Dragnea.

Intre premierul Tudose si presedintele PSD, tensiunile sunt din ce in ce mai mari, iar ANAF este una dintre mize, fiind o institutie cheie in ce priveste colectarea taxelor si impozitelor si asigurarea resurselor bugetare, dar, mai ales, in ce priveste posibilitatea de a acorda protectie fiscala unor afaceri coordonate de oameni care au influenta politica.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#sef ANAF demis Mihai Tudose, #Mihai Tudose Liviu Dragnea ANAF , #ANAF