Ziare.com

Firmele, obligate sa aiba case de marcat cu jurnal electronic si legatura ANAF

Marti, 23 Decembrie 2014, ora 17:06

   

Firmele, obligate sa aiba case de marcat cu jurnal electronic si legatura ANAF
Ordonanta de urgenta in baza careia firmele vor fi obligate sa utilizeze case de marcat dotate cu jurnal electronic si conectate la o baza de date a ANAF, anuntata la inceputul lunii, a fost aprobata, marti, de Guvern, in acelasi timp fiind amanata o decizie privind introducerea loteriei fiscale.

"Este vorba de autorizarea caselor de marcat electronice pe grupe de contribuabili si introducerea in sarcina utilizatorilor a obligatiei de a asigura conectarea la distanta a aparatelor de marcat electronice fiscale in vederea transmiterii de date fiscale catre ANAF", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota.

La inceputul lunii decembrie, Ministerul Finantelor a anuntat ca firmele nu isi vor mai putea dota casele de marcat nu vor mai fi dotate cu role de hartie pentru pastrarea istoricului de tranzactii, ci cu un jurnal electronic conectat la un server central al autoritatii fiscale, fiind insa pastrata rola de hartie pe care va fi tiparit bonul fiscal pentru cumparatori.

Calendarul prezentat atunci stabilea perioade tranzitorii pentru dotarea cu astfel de case de marcat, respectiv 180 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ pentru firmele care au calitatea de mari contribuabili, 210 zile de la intrarea in vigoare a actului normativ pentru contribuabilii mijlocii si 390 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ pentru micii contribuabili.

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

Ministerul arata ca avantajul pe care noul sistem de aparate de marcat dotate cu jurnal electronic il aduce comerciantilor este eliminarea costurilor cu achizitia rolelor de hartie (economia medie/an/aparat in exploatare e de aproximativ 150 euro) si spatiile de depozitare a acestora, pentru o perioada de 2 ani.

Ion Radu, directorul de dezvoltare al Danubius Exim, cel mai mare importator si distribuitor de case de marcat din Romania, a declarat insa ca proprietarii de magazine vor avea costuri mari odata cu trecerea la casele de marcat dotate cu jurnal electronic, daca datele se vor transmite la ANAF in timp real, modulul de comunicatie GPRS dubland costul unei case de marcat, la aproape 300 de euro.

Ministerul si-a mai anuntat intentia de a infiinta o loterie fiscala online pentru detinatorii de bonuri fiscale, care va permite persoanelor care detin bonuri fiscale sa introduca o serie de informatii obligatorii cuprinse in bonul fiscal pe care il detin, in vederea obtinerii dreptului de a participa la o tragere la sorti lunara cu premii in bani.

Conform ministerului, la extragerile lunare vor fi acordate 160 de premii egale, cate 20 pentru fiecare regiune fiscala a ANAF. Valoarea preconizata a fiecarui premiu va fi de 1.200 de lei.

La finalul sedintei de marti, in care a fost anuntata introducerea obligatiei de dotare a caselor de marcate cu un jurnal electronic, purtatorul de cuvant al Executivului, Corneliu Calota, a precizat ca discutarea propunerii privind loteria fiscala a fost amanata pentru o alta sedinta de guvern.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 6435 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toata Romania Wi-Fi obligatoriu

Cred ca masura este excelenta numai ca Statul Roman trebuie sa demonstreze ca toata Romania este cuplata la Internet fie prin Cabul fie prin Wi-Fi .Altfel, vor apare procese in instante.Asa ca, Statul ar face bine sa investeasca si el in acest domeniu cu scopul ca intrega Romanie sa fie conectata la internet indiferent de locatie.Chestiunea este similara cu aceea in care sint zone teritoriale unde nu avem semnal telefonic.
Sper sa se ia in calcule aceste aspecte tehnice.
--Dupa cum am citit articolul ,obligatia de a fi conectat la internet revine Firmelor,ori daca firma este la "cuca macaii" unde nu-i semnal ce face ???????
ASTA ESTE PROBLEMA CE O RIDIC si cred ca e datoaria STATULUI care cere obligatia de conectare la net.
Voi ce spuneti ????

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor